Πώς απαντά ο ΚΕ στις αναφορές Λίλι – Βλέπει την Τετάρτη των Πρόεδρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο αρνείται οποιαδήποτε προσπάθεια της χώρας του να προωθήσει λύση συνομοσπονδίας στο νησί και επιχειρεί να ξεκαθαρίσει την βρετανική θέση στο Κυπριακό.

«Συζητούμε για μία σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένη ομοσπονδία, η οποία δε νομίζω να είναι αμφιλεγόμενη, αφού πρόκειται για ιδέα που κατέθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανός Υπ. Αρμοστής: Συζητούμε

σε μεγάλο βαθμό την αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Μόνη βιώσιμη διέξοδος είναι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Στίβεν Λίλι, η πολιτική ισότητα, θεωρώντας ότι η επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά αποτελεί συνταγή για μακρές και άκαρπες συζητήσεις. «Μιλάμε για άτυπες ιδέες, όχι ένα συμπαγές σχέδιο, και δεν πρόκειται γι' αυτό που προσπάθησαν διάφοροι κύκλοι να περιγράψουν. Οι ιδέες αυτές εμπίπτουν στην ολότητά τους στο συμφωνημένο υπό τα ΗΕ πλαίσιο για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, η οποία ειλικρινά αποτελεί την μόνη βιώσιμη διέξοδο».

Τις τοποθετήσεις της Βρετανίας σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικές τις αναφορές Λίλι στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μάριος Πελεκάνος ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ ότι «Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από την συνέντευξη του κ. Λίλι είναι ότι η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Σ.Α».

Πρόσθεσε ότι έγινε ειδική αναφορά στην Πρόσφατη Προεδρική δήλωση. «Στις 15 Σεπτεμβρίου και μετά από αίτημα του κ. Λίλι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ έθεσαν στο στόχαστρό τους τους τακτικισμούς του Λονδίνου.

Σε δήλωση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «Τίθεται το ερώτημα ποιος εξουσιοδότησε την Βρετανία να καταθέτει ιδέες και προτάσεις, την στιγμή που ούτε τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη δεν το πράττουν, αφού δεν έχουν ρόλο μεσολαβητή αλλά διευκολυντή της διαδικασίας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, τόνισε ότι «Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ο υπονομευτικός ρόλος των Βρετανών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν στην ουσία και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο επιχειρούν να κατοχυρώσουν ως πολιτικό κεκτημένο στο κατοχικό καθεστώς την κυριαρχική ισότητα. Κάτι το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Στο Μπαχρέιν μετέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα γίνει την Δευτέρα δεκτός από τον Βασιλιά της χώρας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σ' ό,τι αφορά  την κούρσα των Προεδρικών Εκλογών του '23, μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου δείχνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Φιλ/ρος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης.

Την ίδια ώρα, Ανεξάρτητος υποψήφιος στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε,  μέσω της εφημερίδας Πολίτης, ότι θα είναι ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat.

Δείτε το ρεπορτάζ 

Keywords
Τυχαία Θέματα