Πώς απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις Ερντογάν

Σε πλήρη εγρήγορση παραμένει η Αθήνα μπροστά στο ενδεχόμενο ενός ακόμη «θερμού καλοκαιριού», με αφορμή το εσωτερικό αδιέξοδο της Άγκυρας, εξαιτίας του οποίου ως πιθανή εκτιμούν την περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων το επόμενο διάστημα, τόσο μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, όσο και διεθνείς αναλυτές.

Στο κλίμα επαγρύπνησης που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις, αξιολογούνται καθημερινά οι συνθήκες πίεσης προς την Ελλάδα

στο πεδίο, αλλά και η ακραία ρητορική της πολιτικής τάξης της γειτονικής χώρας, ιδίως σε μια ημέρα μνήμης και πένθους για τον Ελληνισμό, όπως η σημερινή.

Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα ότι η χώρα θα φυλάει πάντα τα σύνορά της έστειλε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Όπως είπε, η Τουρκία έχει περιθωριοποιηθεί από δική της επιλογή, γιατί αμφιταλαντεύεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής. «Είναι η μόνη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και μπλοκάρει αυτή την στιγμή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της συμμαχίας. Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας την απομονώνει σε ένα διεθνές περιβάλλον την ίδια στιγμή που η χώρα μας παρουσιάζεται σαν ισχυρός σύμμαχος», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένταση με την Τουρκία, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά, ωστόσο σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να φυλάει τα σύνορά της. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το 2019 σημειώθηκαν 72.000 αφίξεις, πέρυσι μόνο 8.500 και φέτος το πρώτο τετράμηνο 3.900. «Γενικά, από την χώρα μας φεύγουν περισσότεροι μετανάστες από ό,τι έρχονται τα τελευταία 2,5 χρόνια κι έχουμε μια αποσυμφόρηση στα νησιά», επεσήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα». 

Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα ενισχύει τα σύνορά της στον Έβρο. «Ο παλιός φράχτης ήταν 15 χλμ., προστέθηκαν 25 χλμ. επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και ξεκινάμε τώρα να προσθέσουμε άλλα 80 χλμ., με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε να υπάρχει ένας πλήρης φράχτης. Παράλληλα, το ελληνικό λιμενικό έχει ενισχυθεί με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, τα οποία έχουν όλη την τεχνολογία που χρειάζεται για να μπορούν να αποτρέπουν νόμιμα τις απόπειρες εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα», πρόσθεσε. 

Ωστόσο, επισήμανε ότι «όταν εμείς φυλάμε τα σύνορά μας, βλέπουμε την αντιπολίτευση να κατακρίνει τα σώματα ασφαλείας και την ευρωπαϊκή αριστερά να αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα περί δήθεν παράνομων επαναπροωθήσεων. Η Ελλάδα θα φυλάττει πάντα τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». 

Ερωτηθείς αν φοβάται ένα «θερμό καλοκαίρι», ο υπουργός Μετανάστευσης απάντησε ότι «έχουμε ξαναπεράσει ξανά τέτοια ένταση και την έχουμε αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα. Η δημιουργία έντασης στο Αιγαίο δεν κάνει καλό σε κανέναν, από εκεί και πέρα όμως η χώρα μας ξέρει πως να αντιμετωπίζει της προκλήσεις».

Κατέληξε τονίζοντας ότι η χώρα έχει επενδύσει στον εξοπλισμό στον αέρα και στη θάλασσα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε υβριδική απειλή. 

«Τείχος» στον Έβρο, επαγρύπνηση στα νησιά

Με μια ερμηνεία της «πολιτικής κλιμάκωσης του Ερντογάν» προβαίνει η Die Welt, συνάγοντας το συμπέρασμα ότι «ένα χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%». Επιπλέον, για «θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau, εξηγώντας πως «η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα». «Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί την γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος», καταλήγει.

Εσωτερική κατάρρευση

Στην πραγματικότητα, η παραπαίουσα οικονομία της Τουρκίας, σε συνδυασμό με το ράλι του πληθωρισμού εντείνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία αντανακλάται στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων του κυβερνητικού συνασπισμού, που φέρνουν το ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και τον Κόμμα Εθνικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Μολονότι οι εκλογές στην Τουρκία έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, τίποτε δεν εγγυάται ότι στον σχεδιασμό του Τούρκου Προέδρου δεν υπάρχει ο απόλυτος αιφνιδιασμός, με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα έχει καταφέρει να αντιστρέψει το εις βάρος του πολιτικό και κοινωνικό κλίμα. Στην εναγώνια, αυτή, προσπάθεια, η Άγκυρα επιστρατεύει φραστικές απειλές και διαρκώς εντεινόμενη πίεση στο πεδίο, αναζητώντας ταυτόχρονα δραστικά «εργαλεία» συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του Τούρκου Προέδρου. Την ίδια εσωτερική σκοπιμότητα εξυπηρετούν αφενός η νέα επέμβαση στην Συρία, με ζητούμενο τον συνήθη «εχθρό», δηλαδή το ΡΚΚ, αλλά και η πυροδότηση νέας έντασης με την Αθήνα από ξηράς, θαλάσσης και αέρος.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Keywords
Τυχαία Θέματα