Πολυβίου: Κίνδυνοι κατάρρευσης της ΔΔΟ και η άλλη προσέγγιση (VID)

Για την κρίσιμη συγκυρία που τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών μίλησε στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο νομικός και πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Πόλυς Πολυβίου με αφορμή και το βιβλίο του «Κυπριακό: Mια Νέα προσέγγιση .

«Φτάνουμε προς το τέλος μιας μεγάλης πορείας. Φυσικά η λέξη κρίσιμη φάση την ακούμε κάθε μήνα από το 1974.Κάθε φάση είναι επικίνδυνη με την δική της επικινδυνότητα, αλλά κρίνω πως μετά από συνομιλίες πολλών δεκαετιών και μετά από την αποτυχία

να χτιστεί ένα λογικό μοντέλο διακυβέρνησης αυτού του τόπου με όλα τα προβλήματα να παραμένουν ανοιχτά, φτάνουμε στο τέλος μια πορείας», είπε

Πρέπει επειγόντως, τόνισε, να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του νησιού, αλλιώς ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι.

Ο κ. Πολυβίου είπε πως η επανέναρξη των συνομιλιών δεν είναι αυτοσκοπός, και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση Φεβρουαρίου 2014 όταν άρχισαν εντατικές συνομιλίες που δεν επέφεραν αποτέλεσμα.

«Πρέπει να ερωτήσουμε αν το μοντέλο της λύσης είναι βιώσιμο ή κατά πόσο πρέπει να προβούμε σε άλλη αναζήτηση», είπε προσθέτοντας «Κάποτε σε ένα τόσο σύνθετο ζήτημα όπως το Κυπριακό πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, και να δούμε τις πραγματικές του διαστάσεις και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

«Η πείρα μου από το Κυπριακό είναι πως από 1974 μέχρι σήμερα μόνο εκεί που στηριχθήκαμε στις δικές μας δυνάμεις με την αρωγή της Ελλάδας είχαμε καλά αποτελέσματα. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε άλλους και τρίτους των οποίων τα συμφέροντα είναι πολύ μεγαλύτερα», είπε.

Επεσήμανε παράλληλα πως είμαστε αφενός σε μειονεκτική θέση σε σχέση με το παρελθόν αφού η κατοχή συνεχίζεται και τα τετελεσμένα έχουν παγιωθεί, οι κατεχόμενες περιοχές έχουν εποικιστεί σε μεγάλο βαθμό και τα πράγματα δεν είναι εύκολα αναστρέψιμα όπως αναφέρει η έκθεση Δημόπουλος, αφετέρου υπάρχει η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή ένωση και οι περιφερειακές συμμαχίες.

«Εάν οι συνταγές που έχουν δοκιμαστεί δεν λειτουργούν πρέπει να δοκιμαστεί κάτι άλλο. Η δική μου θέση ότι η πεπατημένη πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα είναι λανθασμένη. Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι αλλά ενδεχομένως να απαιτηθούν να γίνουν άλλες κινήσεις και προσεγγίσεις για να μην υπάρξει κατάρρευση του κράτους», είπε

«Αυτό που πάμε να χτίζουμε με το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα είναι άμεσα εφαρμόσιμο, είναι πολύ επικίνδυνο να καταρρεύσει», επεσήμανε

«Αυτός ο φόβος μου με οδήγησε να σκιαγραφήσω μια νέα προσέγγιση για μελέτη της Κυβέρνησης και των άλλων ιθυνόντων, μια σταδιακή εξελικτική προσέγγιση».

Ερωτηθείς αν την πρότασή του την έχεις συζητήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε «Την έχω συζητήσει με πολλούς και την έχει αποστείλει σε πολλούς αλλά δεν είναι δημοφιλής στους ιθύνοντες αλλά έχει βρει ανταπόκριση εκ μέρους των απλών ανθρώπων» .

Ακολούθως ο κ. Πολυβίου αναφέρθηκε σε ορισμένα στάδια που μπορούν με βάση στην εισήγησή του να υιοθετηθούν που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα του Λιμανιού της Αμμοχώστου, του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, της αποχώρησης στρατού και του εδαφικού,.

Κόκκινη γραμμή, όπως είπε ο κ. Πολυβίου, είναι η μη εγκατάλληψη της Κυπριακής Δημοκρατίας .

«Η αποδοχή της ΔΔΟ από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο το 1977 ήταν ένα τραγικό λάθος. Έγινε το λάθος και συνεχίζει να επαναλαμβάνεται. Είναι αργά να πούμε τώρα δεν θέλουμε την ΔΔΟ διότι αυτό το σχήμα εμπεριέχεται σε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στην πολιτική της Ε.Ε. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο να ακολουθήσουμε τις ενδιάμεσες κινήσεις και μετά να δούμε αν υπάρχει κάτι άλλο μια παραλλαγή», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα