Πολλά σενάρια στο τραπέζι

Η Κύπρος θα προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, διαμηνύει ο ΥΠΕΞ

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο την ύπαρξή της αναγκάζεται να την αναγνωρίσει, δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ για ενδεχόμενες επιπτώσεις στο Κυπριακό διατυπώνει το ΑΚΕΛ

Το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους υπηκόους στην ΕΕ και οι προεκτάσεις του ήταν και χθες στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, με κάποια εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εκτοξεύουν έντονες

επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, αλλά και κατά της Κομισιόν, ενώ διέλαβε χαρακτήρα μείζονος αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη, και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλο (ίδε σελ. 8).

Ο κ. Κασουλίδης έδωσε χθες διευκρινίσεις για τις θεωρήσεις τουρκικών διαβατηρίων, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει πολλά σενάρια υπόψη της και γνωρίζει τι πρέπει να πράξει σε κάθε περίπτωση.

Διευκρίνισε ότι η απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία και πρόσθεσε ότι η Κύπρος, προκειμένου να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, θα μπορέσει να ζητήσει εξαιρέσεις, μερική αναστολή, ολική αναστολή, φτάνει να είναι δεόντως δικαιολογημένα αυτά που θα ζητήσει, και ότι μπορεί ακόμη και να καταθέσει και μονομερή δήλωση.

Η συμφωνία επανεισδοχής

Σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι ο οδικός χάρτης για το θέμα της άρσης των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες συμφωνήθηκε το 2012 με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της κυπριακής κυβέρνησης, και συμφωνήθηκαν τα 72 κριτήρια.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε σοβαροί και θεωρούμε ότι το σωστό είναι να συμπληρωθεί η διαδικασία του οδικού χάρτη, να δούμε μέχρι το τέλος ότι εφαρμόζονται όλα, και οι 72 οροδείκτες, διότι απομένουν σημαντικά θέματα που είναι απαραίτητα» είπε, σημειώνοντας ότι, εάν στην Κύπρο θα ισχύει άνευ βίζας επίσκεψη Τούρκων υπηκόων, χρειάζεται απαραιτήτως να συμφωνηθεί Συμφωνία Επανεισδοχής που να ισχύει και για την Κύπρο, «γιατί, πώς θα στέλνεις πίσω εκείνους που δεν δικαιούνται να έρθουν στην Κύπρο;». Ανέφερε, επίσης, ότι χρειάζεται απαραιτήτως να υπάρχει αποτελεσματική συνεργασία δικαστική, αστυνομική, για όλα τα κράτη-μέλη, καθώς και συνεργασία με την Europol και προστασία δεδομένων. Υπάρχουν, πρόσθεσε, και άλλα δύο θέματα που είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, το θέμα της διαφθοράς και το θέμα του αντιτρομοκρατικού νόμου στην Τουρκία, που πρέπει να είναι σε ευθυγράμμιση με τα πρότυπα της ΕΕ.

«Όταν τελειώσει αυτό, εάν τελειώσει και συμπληρωθεί, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάρει απόφαση τι θα πράξει στο Συμβούλιο τέλος Ιουνίου. Έχουμε πολλά σενάρια υπόψη μας και γνωρίζουμε τι πρέπει να πράξουμε σε κάθε περίπτωση», επισήμανε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εάν π.χ. δεν εφαρμοστούν τα πιο πάνω, η Κύπρος θα ψηφίσει εναντίον, εάν εφαρμοστούν, τότε θα πρέπει να διασφαλίσει «κάποια ειδικά εθνικά συμφέροντα της Κύπρου, ένα εκ των οποίων είναι ο εποικισμός, με τρόπο ώστε να μπορέσει αυτό να αντιμετωπιστεί».

Δημογραφική προστασία

Σχολιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, Στ. Στεφάνου, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ αναμένει να τύχει επίσημης ενημέρωσης από την Κυβέρνηση για τη διαχείριση που έγινε τους τελευταίους μήνες, αλλά και για τη στάση που θα τηρήσει στο όλο ζήτημα, προσθέτοντας ότι «το βασικό στοιχείο του δικού μας προβληματισμού δεν είναι τόσο η διακίνηση για περιορισμένο χρόνο πολιτών της Τουρκίας στα κράτη-μέλη, αλλά οι πιθανές επιπτώσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στο περιεχόμενο της λύσης. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, καθώς επίσης και για υιοθέτηση της σύγκλισης που θέτει περιορισμούς στη μόνιμη εγκατάσταση Τούρκων υπηκόων τηρουμένης της πληθυσμιακής αναλογίας 4:1, για προστασία της δημογραφικής σύστασης της χώρας μας».

Σωστή η πρώτη αντίδραση

Αναφερόμενος στη θέση της ΕΔΕΚ στο θέμα της κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, είπε αρχικά πως η πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα ήταν σωστή, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως θα πρέπει αυτά τα γεγονότα, η Κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει προς όφελος της κυπριακής υπόθεσης και της άσκησης πίεσης στην Τουρκία.

Δεν χρυσώνεται το «χάπι»…

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών αναφέρει ότι όταν θέλουν οι Ευρωπαίοι μπορούν να καταφέρουν πολλά και μάλιστα με διαδικασία εξπρές. «Όμως, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι, με την ανοχή της Κυβέρνησης, ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα. Η αξιολόγηση της ΕΕ δημιουργεί την εντύπωση ικανοποίησης δύο κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν υπάρχει ουδεμία ικανοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας. Αυτή η αρνητική εξέλιξη δεν χρυσώνεται με οποιοδήποτε ‘Μηχανισμό Αναστολής’».

Δεν εφαρμόζουν συμφωνίες οι Τούρκοι

Η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει τη συμφωνία για επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών με την Κυπριακή Δημοκρατία και το γνωρίζει ή όφειλε να το γνωρίζει η Κομισιόν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν, στην έκθεσή της, «κλείνει τα μάτια σε μια σειρά από παραβιάσεις των συμφωνιών από μέρους της Τουρκίας και ωραιοποιεί την κατάσταση».

«Ούτε το ένα ούτε το άλλο…»

Ο Μουσταφά Ακιντζί σχολίασε το θέμα της κατάργησης της θεώρησης εισόδου, σημειώνοντας ότι η Τουρκία, ακόμη και αν λέει ότι αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ή ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί ούτε το ένα, ούτε το άλλο να εκπληρώσει, υπό τις υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες.

Η διπλωματική αναγνώριση της ΚΔ από την Τουρκία, είπε, έχει πολύ διαφορετικές προϋποθέσεις, λέγοντας ότι πρωτίστως η Τουρκία θα πρέπει να πάρει απόφαση να αναγνωρίσει την ΚΔ. Ωστόσο, συνέχισε, ενόσω δεν ιδρύεται η ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Ωστόσο, την ύπαρξη (της ΚΔ) αναγκάζεται να την αναγνωρίσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα