Πολλά κενά ταυτοποίησης κρεάτων που φτάνουν στο τραπέζι μας

Πολλά τα κενά στην ταυτοποίηση κρεάτων που φτάνουν στο τραπέζι μας, καταγράφει έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", η έκθεση αναφέρει ότι η αρμόδια αρχή δεν διασφαλίζει ότι ολοκληρώνεται ο μετά τη σφαγή έλεγχος και μετά να αποσταλεί το κρέας προς τους καταναλωτές.

Επιπρόσθετο πρόβλημα το οποίο καταγράφει η έκθεση είναι ότι τα σφάγια δεν φέρουν ευανάγνωστα σήματα υγειονομικής καταλληλότητας, άρα οι καταναλωτές δεν έχουν τρόπο να γνωρίζουν τη διαδρομή του ζώου, αλλά ούτε και την προέλευση του κρέατος.

Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο έλεγχος που γίνεται είναι απλά τυπικής διαδικασίας, χωρίς να μπαίνει σε βάθος, όπως θα έπρεπε κανονικά να γίνεται.

Σημειώνεται ακόμα ότι η ομάδα ελέγχου επέλεξε 12 δείγματα κρέατος και των προϊόντων του σε καταστήματα λιανικής πώλησης για να ελέγξει την ιχνηλασιμότητα μέσω των συστημάτων καταγραφής της επιχείρησης τροφίμων στο σφαγείο προέλευσης ή στο σημείο εισόδου της Δημοκρατίας.

Η αρμόδια Αρχή ήταν σε θέση να ανιχνεύσει 9 από τα 12 δείγματα. Σε δύο περιπτώσεις, η ανιχνευσιμότητα δεν ήταν ικανοποιητική λόγω έλλειψης συντονισμού μεταξύ των Κτηνιατρικών και Υγειονομικών Υπηρεσιών και σε μία περίπτωση, λόγω του περιορισμένου χρόνου. Για όλα τα 12 δείγματα, η αρμόδια Αρχή δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την ομάδα ελέγχου για να αξιολογήσει την ακρίβεια του περιεχομένου των ετικετών και της χρήσης των προσθέτων τροφίμων, όπως ζητήθηκε.

Η έκθεση κάνει μια σειρά συστάσεων προς τις κυπριακές Αρχές, με στόχο τη διόρθωση αυτών και άλλων θεμάτων που εντοπίστηκαν, με σκοπό την ενίσχυση των συστημάτων ελέγχου και την εκτέλεσή τους.

Στα μέτρα που έλαβαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αναφέρεται ότι στάληκε επιστολή στον Υπεύθυνο των Κτηνιατρικών Ελέγχων στο σφαγείο όπου σφάζονται βοοειδή με αυστηρές συστάσεις για την πραγματοποίηση σε όλα τα σφάγια βοοειδών των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία τομών στα κεφάλια των βοοειδών, καθώς και τους προβλεπόμενους ελέγχους στα σφάγια των χοίρων. Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη σωστής συμπλήρωσης των εντύπων στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα