Πολιτογραφήσεις: Έρευνες, επιτροπές, γνωματεύσεις κι αντιπαραθέσεις

Δεν λέει να κοπάσει ο σάλος που προκάλεσε στο εσωτερικό η δημοσιοποίηση των Cyprus Papers από το Al Jazeera. Στο εσωτερικό επικρατεί αναβρασμός τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τις εξαγγελθείσες έρευνες.

Ο Πρόεδρος

Η Προεδρία της Δημοκρατίας μέσω ανακοίνωσης εξέφρασε την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου την πρόθεση για σύσταση ερευνητικής επιτροπής η οποία θα καλύψει το καθεστώς κάτω από το οποίο έγιναν πολιτογραφήσεις την περίοδο

από το 2007 μέχρι τον Ιούλιο του 2020, μήνα κατά τον οποίο έγιναν οι τροποποιήσεις στο πρόγραμμα μέσω της Βουλής. Η εν λόγω επιτροπή θα διοριστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος θα καθορίσει και τους όρους εντολής της.

Διαβάστε εδώ: ΠτΔ: Πρόταση σε Εισαγγελέα για διορισμό ερευνητικής για Πολιτογραφήσεις

Ο Ελεγκτής

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απ’ την άλλη αποφάσισε ότι θα προβεί στον έλεγχο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος όπως οφείλει να πράξει λόγω και των ρητών όρων εντολής που της έχουν δοθεί από το Σύνταγμα. Το Προεδρικό, στην ανακοίνωση της Τετάρτης αναφέρει ότι η απόφαση για διορισμό επιτροπής από τον Εισαγγελέα δεν επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις εκ του Συντάγματος απορρέουσες εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή για να προβαίνει σε έλεγχο του Τμήματος Φορολογίας για το εάν οι σχετικές επενδύσεις έτυχαν του κατάλληλου φορολογικού χειρισμού. Στην περίπτωση του ελέγχου από τον Ελεγκτή, έχει ήδη ζητηθεί σχετική γνωμάτευση από τον Εισαγγελέα για το κατά πόσον νομιμοποιείται ο Ελεγκτής να προβεί σε έλεγχο, υπό το πλαίσιο που ανακοίνωσε η Υπηρεσία του.

Χρυσά Διαβατήρια: Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ελέγξει "πάσα κρατική είσπραξη"

Η Βουλή

Από το δικό της… μετερίζι η Βουλή ζητά κι αυτή γνωματεύσεις από τρεις έγκριτους, ανεξάρτητους νομικούς αναφορικά με την διαταγή παρουσίασης εγγράφου της Αστυνομίας για παράδοση από το Διευθυντή της Βουλής εγγράφων που αφορούν την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση πολιτογράφησης σε 115 πρόσωπα.

Διαβάστε εδώ: Γνωματεύσεις από τρεις έγκριτους νομικούς θα ζητήσει η Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Αστυνομία

Η Αστυνομία απ’ την πλευρά της, στο πλαίσιο της δικής της έρευνας για τις διαρροές των εγγράφων, ζητεί από το Κοινοβούλιο έγγραφα που αφορούν 115 πολιτογραφήσεις. Η υπόθεση που διερευνά η Αστυνομία αφορά τα ποινικά αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και αποκάλυψης κρατικού απορρήτου, της ενεργούς δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων, αδικήματα κατά παράβαση της νομοθεσίας περί κανονισμών ασφαλείας διαβαθμισμένων πληροφοριών, εγγράφων και υλικού και αδικήματα κατά παράβαση του νόμου περί της προστασίας των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων αυτών.

Διαβάστε εδώ: Έγγραφα για 115 πολιτογραφήσεις ζήτησε η Αστυνομία από το Διευθυντή της Βουλής

Keywords
Τυχαία Θέματα