Πολιτιστικό Κέντρο ΠΚ: Η Επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο

«Τιμώντας με περηφάνεια αυτόν τον θρίαμβο του ελληνικού λαού και των ηγετών του, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί το αποκορύφωμα της Εθνικής Παλιγγενεσίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου

«Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου ετοιμάζει για τον ερχόμενο Οκτώβριο μιαν ευσύνοπτη τετραλογία πέρα από το υπέρογκο στοιχείο που πριμοδοτεί τον στόμφο και

την αμετροεπή μεγαλοπρέπεια που χαρακτηρίζουν τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης», σημειώνεται. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Η Ελληνική Επανάσταση, την 200ή επέτειο της οποίας γιορτάζουμε φέτος αποτελεί γεγονός – ορόσημο στην ιστορία της Ευρώπης. Είναι το πρώτο επιτυχημένο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στη Γηραιά Ήπειρο που η σημασία του ξεπερνά τα εθνικά όρια και το φιλελεύθερο όραμα των επαναστατημένων Ελλήνων, καθώς άνοιξε τον δρόμο για την αυτοδιάθεση των λαών και την συγκρότηση εθνικών κρατών, έδωσε ελπίδα και θάρρος στους τουρκοκρατούμενους λαούς των Βαλκανίων και άλλαξε ριζικά τον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης. 

Τιμώντας με περηφάνεια αυτό τον θρίαμβο του ελληνικού λαού και των ηγετών του, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί το αποκορύφωμα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και του παγκόσμιου φιλελληνισμού που έδωσαν την ιδεολογική και διανοητική βάση του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και δημιούργησαν τις συνθήκες μέσα στις οποίες μπορούσε ν’ ανθίσει και να καρποφορήσει το τολμηρό εγχείρημά τους.

Η διάδοση της παιδείας ανάμεσα στους Έλληνες που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης, η στροφή στην Δύση προς τις ιδέες, την φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που ενέπνευσε το φιλελληνικό ρεύμα στην Ευρώπη, αποτελούν στο σύνολό τους επιτεύγματα ανθρώπων του πνεύματος και των τεχνών που, πέραν της χρηματικής τους συνεισφοράς, διαμόρφωσαν ―μέσω της συγγραφικής τους δραστηριότητας και των καλλιτεχνικών τους έργων―  μία φιλελληνική κουλτούρα που επηρέασε έντονα την κοινή γνώμη της εποχής και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

Αυτή ήταν η πραγματική Επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο – τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων της εποχής και τον περιβάλλοντα κόσμο στον οποίο ζούμε μέχρι σήμερα. Αυτοί είναι και οι φορείς της αλλαγής που χρειαζόμαστε και τώρα για να βρούμε τον δρόμο προς την απελευθέρωσή μας από τους περιορισμούς που μας επέβαλε η πανδημία.

Μ’ αυτό το σκεπτικό, το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου ετοιμάζει για τον ερχόμενο Οκτώβριο μιαν ευσύνοπτη τετραλογία πέρα από το υπέρογκο στοιχείο που πριμοδοτεί τον στόμφο και την αμετροεπή μεγαλοπρέπεια που χαρακτηρίζουν τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. 

Μια αδρομερής περιγραφή των ήδη δρομολογημένων εκδηλώσεών μας, δίνει την εξής εικόνα: δύο δίπτυχα – ο Ελληνισμός στην Ανατολή και ο Ελληνισμός στην Δύση, στα οποία εντάσσονται οργανικά μία θεατρική παράσταση (η «Ρωμιοσύνη» του Βασίλη Μιχαηλίδη, δύο συναυλίες: (α) «Fiddha tis kardia» μουσική και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας από το μουσικό σχήμα της Enza Pagliara με σύμπραξη της Σαβίνας Γιαννάτου, (β) «Last Words on Greece», συναυλία επάνω στην ποίηση του λόρδου Βύρωνα, μια συνεργασία του Κώστα Βόμβολου και της Σαβίνας Γιαννάτου.  

Για το θέμα της ευρωπαϊκής ζωγραφικής εμπνευσμένης από την Ελληνική Επανάσταση, όπως και για το έργο του Λόρδου Μπάυρον, η Αξιοθέα βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη της ποιότητας, έχει προσκαλέσει δύο κορυφαίες προσωπικότητες των Γραμμάτων: τον ποιητή, μεταφραστή και δοκιμιογράφο Διονύση Καψάλη, Διευθυντή του Μ.Ι.Ε.Τ., και τον Νίκο Χατζηνικολάου, Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την τετραλογία της Αξιοθέας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις στο πρόγραμμα του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου θα δοθούν στο επόμενο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα