Πολιτικός αναβρασμός στην Ισπανία για τη ψήφιση του προϋπολογισμού

Μόλις δύο ημέρες απομένουν για την κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2019, που εν πολλοίς θα κρίνει την τύχη της κυβέρνησης στην Ισπανία. Οι δύο αντίπαλες παρατάξεις «ποντάρουν» πολλά στην ερμηνεία της χθεσινής «εθνικού περιεχομένου» διαδήλωσης στη Μαδρίτη, που για πρώτη φορά κατέγραψε σε μία φωτογραφία τη συνύπαρξη των επικεφαλής της παραδοσιακής δεξιάς και της ακροδεξιάς Vox.

Η κυβέρνηση δηλώνει ευχαριστημένη για το «πλήγμα»

που δέχθηκε η αξιοπιστία της δεξιάς αντιπολίτευσης με τη συμπερίληψη του ακροδεξιού Σάντι Αμπασκάλ στην «οικογενειακή φωτογραφία» της διαδήλωσης. Μία σύμπραξη, την οποία αναμένεται να χρησιμοποιήσει, ώστε να πείσει τα μικρότερα αυτονομιστικά κόμματα στη Βουλή να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό ως έχει και να μην συνταχθούν με το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και τους Ciudadanos.

Οι αυτονομιστές εντούτοις έχουν μία διαφορετική οπτική από εκείνη της κυβέρνησης. Θεωρούν πως η χθεσινή πορεία για την Ισπανία -που ναι μεν αποτελεί «πλήγμα» για την εικόνα της Δεξιάς- μπορεί να αποτελέσει επίσης έναν μοχλό στον διάλογο με την Καταλονία, που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να προβεί σε πιο γενναιόδωρες παραχωρήσεις από το τελεσίγραφο που εξέδωσε την Παρασκευή για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Αμφότερες οι πλευρές ανησυχούν περισσότερο για το ποιος κινδυνεύει περισσότερο να θεωρηθεί υπεύθυνος για το ναυάγιο του διαλόγου, παρά ασχολούνται με το εάν θα υπάρξει προσέγγιση απόψεων. Ωστόσο έως την Τετάρτη, ημέρα έναρξης του διαλόγου, όλα μπορούν να συμβούν.

Επιπλέον, η έναρξη της δίκης των Καταλανών αυτονομιστών που ξεκινά αύριο --την ίδια ημέρα που αρχίζει η συζήτηση για τις τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό-- επηρεάζει τα μέγιστα την πολιτική ατμόσφαιρα και δυσχεραίνει ακόμη πιο πολύ τις διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα συζητηθούν όλες μαζί στο Κοινοβούλιο, συνεπώς η κυβέρνηση βασίζει πολλά στη βαρύτητα του συμβολισμού να ταυτισθούν τα αυτονομιστικά κόμματα με τις «τρεις δεξιές» (όπως τις ονομάζει ο Σάντσεθ) στην ψηφοφορία που μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση. Για τούτο, το Μέγαρο της Μονκλόα πιστεύει ότι ακόμη και την ύστατη στιγμή οι αυτονομιστές ενδέχεται να μεταβάλουν ιδέα.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει την εικόνα πως στέκεται στη θέση του μεσολαβητή ανάμεσα σε μία δεξιά, που κατά τη γνώμη της έχει στυλωθεί σε ένα μονολιθικό μονόλογο για την Καταλονία, αρνούμενη κάθε συζήτηση και τους αυτονομιστές που θεωρεί ότι επίσης έχουν οχυρωθεί πίσω από μία μονόπλευρη άποψη, αποστέλλοντας πρόσφατα μία πρόταση για αυτοδιάθεση της Καταλονίας που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αποδεχθεί ο Σάντσεθ. Εξάλλου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μία επικείμενη μακρά προεκλογική περίοδο, καθώς κερδίζει έδαφος η προοπτική να υπάρξει μία τετραπλή εκλογική αναμέτρηση (βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές).

Αλλά και από την πλευρά των Καταλανών αυτονομιστών, η χθεσινή πορεία θεωρείτο ότι θα καθόριζε την τύχη της παρούσης κυβέρνησης. Μάλιστα ήταν αδύνατο να μη συγκρίνουν τη σχετικά ισχνή παρουσία των Ισπανών εθνικιστών σε σχέση με τη μαζικότητα των δικών τους εθνικιστικών συλλαλητηρίων στις Διάδας (εθνική γιορτή): ο φυγόδικος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωσε πως «ο νικητής της διαδήλωσης ήταν ο Πέδρο Σάντσεθ». Τώρα, καθώς η κυβέρνηση ανακουφίσθηκε από την έκβαση του συλλαλητηρίου και την πιθανή πολιτική πίεση που αυτή θα συνεπάγετο, αναμένουν πως ο Σάντσεθ θα δείξει περισσότερη συγκαταβατικότητα στον διάλογο για την αυτοδιάθεση της περιοχής, ελπίζοντας πως θα είναι ο πρωθυπουργός εκείνος που θα κάνει την πρώτη κίνηση--αντίθετα με τα όσα προανήγγειλε η στάση του Μεγάρου της Μονκλόα την περασμένη εβδομάδα και το περιεχόμενο του τελεσιγράφου της Παρασκευής.

Βέβαια, τους αυτονομιστές απασχολεί και άλλο ένα δίλημμα. Δεν είναι σαφές εάν η καταψήφιση του προϋπολογισμού θα σημάνει απαραίτητα και την επίσπευση των εκλογών. Ορισμένοι πιστεύουν πως ο Σάντσεθ μπορεί κάλλιστα να αντέξει χωρίς ψηφισμένο προϋπολογισμό και για τούτο δεν ανησυχούν για τα ενδεχόμενα που θα προκαλέσει η καταψήφισή του («ή προϋπολογισμός, ή δεξιά»).

Ωστόσο, από το περιβάλλον του Σάντσεθ επιμένουν πως η καταψήφιση των τροποποιήσεων του προϋπολογισμού προτού καν κατατεθεί για ψήφιση το ίδιο το πλήρες κείμενο θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση και θα αναγκάσει τον Σάντσεθ να σκεφθεί σοβαρά τις τετραπλές εκλογές, ή το περισσότερο να προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σαφές πως την ευθύνη για την επίσπευση, ή μη, των εκλογών θα την χρεωθούν εξ ολοκλήρου οι αυτονομιστές.

Όπως φαίνεται, το πολιτικό παιχνίδι συνεχίζεται αμείωτο και οι δύο πλευρές φαίνεται πως τρέχουν ολοταχώς προς τη μετωπική σύγκρουση και μόνον την Τετάρτη θα φανεί ποιος από τους δύο θα έχει αργήσει να πατήσει το φρένο.


Πηγή: El Pais, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα