Πολιτικοί στην ακίδα του στοχάστρου ερευνών

Έπονται εξελίξεις που θα συνταράξουν το πολιτικό σύστημα, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι δύο έρευνες για την αγοραπωλησία τουρκοκυπριακών περιουσιών και για τις πολεοδομικές ζώνες.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Σημερινή, τα δύο πορίσματα του Γενικού Ελεγκτή που στάληκαν στον Υπουργό Εσωτερικών, καίνε πολιτικά πρόσωπα, καθώς και τεχνοκράτες.

Περιεχόμενο-φωτιά, που αφήνει εκτεθειμένα πολιτικά πρόσωπα τουλάχιστον δύο κομμάτων, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργό, καθώς και τεχνοκράτες, έχουν δύο πορίσματα που απέστειλε ο Γενικός Ελεγκτής προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Όπως δημοσιεύουμε

στο πρωτοσέλιδο άρθρο της Σημερινής, οι επιστολές φέρουν ημερομηνίες, 14 και 19 Οκτωβρίου 2015, και ετοιμάσθηκαν κατόπιν ολοκλήρωσης από την Ελεγκτική Υπηρεσία, δύο πολύκροτων ερευνών, εκείνης για τις πολεοδομικές ζώνες και εκείνης για τις αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητεί από το αρμόδιο υπουργείο σχόλια επί των ευρημάτων της.

Περισσότερα για πληροφορίες αναμένεται να αποκαλυφθούν στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία αναμένεται να δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη δημοσιότητα περί τα τέλη Νοεμβρίου. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των πολεοδομικών ζωνών η διερεύνηση αφορούσε διάφορες περιπτώσεις που οι τεχνοκράτες εισηγούνταν αρχικά ότι το ακίνητο δεν θα πρέπει να αναβαθμιστεί, και μετά, κατόπιν ενστάσεων των ιδιοκτητών και ενδεχομένως πολιτικών παρεμβάσεων, η αρχική αυτή απόφαση άλλαζε. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της αγοραπωλησίας τ/κ περιουσιών, η διερεύνηση αφορούσε κατά πόσον έγιναν παράτυπες αγοραπωλησίες, από τις οποίες φαίνεται πως κάποιοι έγιναν πλούσιοι αγοράζοντας φθηνά και πουλώντας πολύ ακριβότερα. Οι διερευνώμενες ποινικά συμπεριφορές ή πειθαρχικά παραπτώματα αφορούν την περίοδο 2007-2009 και κυρίως τουρκοκυπριακή γη στην Επαρχία Λάρνακας.

Για να δώσουμε τη σωστή διάσταση του θέματος να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο διερεύνησης του ρεπορτάζ, η εφημερίδα Σημερινή επικοινώνησε την Τρίτη με τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος μας ενημέρωσε απλώς ότι οι δύο αυτές έρευνες ολοκληρώθηκαν και αποστάληκαν σχετικές επιστολές στον Υπουργό Εσωτερικών για σχόλια.

Σε σχέση με τα ευρήματα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης μας παρέπεμψε στην ετήσια έκθεσή του. Ακολούθως η εφημερίδα Σημερινή απέστειλε γραπτά ερωτήματα προς τον Υπουργό Εσωτερικών για τους περαιτέρω χειρισμούς του. Προτίμησε να μην απαντήσει στις ερωτήσεις και χθες με γραπτή δημόσια δήλωση, κατήγγειλε τον Γενικό Ελεγκτή για διαρροή πληροφοριών στον τύπο. Στη δήλωσή του ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε και σε αυτά που παραθέτουμε στην αρχή του ρεπορτάζ για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργού, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να εκτεθούν δημόσια σε αυτό το στάδιο των ερευνών.

Ο Γενικός Ελεγκτής απάντησε στην καταγγελία Σωκράτη Χάσικου τονίζοντας πως ουδέποτε ενημέρωσε τη Σημερινή επί του περιεχομένου των πορισμάτων του, τα οποία θα περιληφθούν με απάλειψη ονομάτων, όπως ανακοίνωσε, στην ετήσια έκθεσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα