Πολιτική στήριξη θα επιδιώξει στη Ρουμανία ο ΠτΔ

Πολιτική στήριξη απέναντι στην απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Ρουμανία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί σήμερα για το Σίμπιους, της Ρουμανίας, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου,

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγείρει το θέμα των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου ως συνέχεια των έντονων διαβημάτων, που έγιναν προς τους Θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στο περιθώριο της Συνόδου, εξάλλου, θα έχει διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ.

Η θέση της Ε.Ε. έναντι των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Κύπρου, όπως αυτή θα εκφραστεί από τον Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ρουμανίας, θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς αναμένεται να στείλει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα.

Το σαφές μήνυμα ότι είναι η ώρα, που πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και των Ηνωμένων Εθνών και των μεγάλων κρατών και της ΕΕ, ώστε όχι μόνο να υπάρχει το διακηρυκτικό μέρος, αλλά και το ουσιαστικό, έστειλε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας σε εκδήλωση της ΑΗΕΡΑ, στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμή του Προέδρου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την άσκηση πίεσης πάνω στην Τουρκία, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι επιτέλους το διεθνές δίκαιο δεν είναι αυτό, που είναι γραμμένο στο Κοράνι του κ. Ερντογάν, αλλά αυτό που αποτελεί τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρέθηκαν και στο επίκεντρο των επαφών, που είχε χθες στο Παρίσι, στη διάρκεια μονοήμερης επίσκεψης εργασίας, ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τη στήριξη στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αλληλεγγύη της Γαλλίας εξέφρασε στον ΥΠΕΞ ο Γάλλος ομόλογός του, Jean-Yves Le Drian, ο οποίος κάλεσε την Άγκυρα να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες.

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, η οποία υπό αυτή την κρίσιμη συγκυρία αποκτά συμβολική και ουσιαστική αξία, πραγματοποιεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Αθήνα και Λευκωσία είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της Άγκυρας, η οποία επιδιώκει την ένταση στην περιοχή και με την επίσκεψη του κ. Αποστολάκη στέλνεται σαφές μήνυμα ότι υπάρχει συντονισμός των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Αποστολάκης καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις, όπως από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές άλλες πλευρές.

Επικροτούμε, είπε, την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα