Πολιτικές αντιδράσεις για τα 48 χρόνια από τη 2η φάση της τουρκικής εισβολής

Τη συνέχιση της κατοχής και την καταπάτησης των δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και την επιθυμία τους να ζήσουν σε μια ελεύθερη από κατοχικά στρατεύματα και επανενωμένη πατρίδα από την Τουρκία και τους εγκάθετούς της στην Κύπρο σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή την 48η επέτειο της έναρξης της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο,

στις 14 Αυγούστου 1974.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει: «48 χρόνια που η Τουρκία και οι εδώ εγκάθετοι της επιμένουν στην κατοχή και την καταπάτηση των δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και την επιθυμία τους να ζήσουν σε μια ελεύθερη από κατοχικά στρατεύματα και επανενωμένη πατρίδα».

Δήλωση Προέδρου ΔΗΣΥ και Υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για τη μαύρη επέτειο της 14ης Αυγούστου 1974

Σαν σήμερα ο τουρκικός στρατός πάτησε την Αμμόχωστο. Δυστυχώς, η στρατηγική ν’ αναμένουμε να νιώσει κόστος η Τουρκία είναι στρατηγική ήττας. Κι εμείς θέλουμε πίσω την Αμμόχωστο πριν να είναι αργά.

Όσοι ποντάρουν στην αδράνεια για να διατηρήσουν τις εσωτερικές τους ισορροπίες, ουσιαστικά μας καλούν να την ξεχάσουμε. Δεν θα το κάνουμε ποτέ.

Η πρωτοβουλία μας αξιοποιεί τη συγκυρία, θέτει την ασφάλεια και την ενέργεια στην εξίσωση της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και δημιουργεί όφελος για όλα τα μέρη.

Όχι στη μοιρολατρία, ναι στην επιστροφή.

Υπόμνημα ΑΚΕΛ προς τα Ηνωμένα Έθνη

Σήμερα, επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. Στέφανο Στεφάνου, μετέβη στο οδόφραγμα της Δερύνειας και επέδωσε το πιο κάτω υπόμνημα στα Ηνωμένα Έθνη:

Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση της πατρίδας μας που επιβλήθηκε με τη βία των όπλων από την Τουρκία, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, παίρνοντας τη σκυτάλη από το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ ενάντια στον Πρόεδρο Μακάριο.

Στηλιτεύουμε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, τα οποία προβλέπουν την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ πριν από τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Καταδικάζουμε τις ενέργειες της κατοχικής δύναμης και των κατοχικών αρχών για το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, το οποίο αποσκοπεί στον παράνομο εποικισμό της περιφραγμένης περιοχής ή/και στην επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περιοχής υπό συνθήκες στρατιωτικής κατοχής. Καταδικάζουμε επίσης, την κλιμάκωση των παράνομων διεκδικήσεων και ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισημαίνουμε με ανησυχία το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας συνεχίζει όχι μόνο να επιδεικνύει ανοχή στην στάση και τις ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο αλλά και να αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Τουρκία, ακολουθώντας μια εξόφθαλμα απαράδεκτη πρακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το διαιρετικό και κατοχικό status quo είναι απαράδεκτο και διολισθαίνει διαρκώς σε νέα επικίνδυνη φάση για την Κύπρο και το λαό της. Μόνο η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, μέσα από λύση στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, μπορεί να εγγυηθεί ένα μέλλον ειρήνης για όλους τους Κύπριους και να συμβάλλει αποφασιστικά στην ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει και να αναστρέψει όλες τις ενέργειές της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και να συμμορφωθεί με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Καλούμε περαιτέρω σε τερματισμό των επιθετικών ενεργειών και της ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης σε σχέση με την ΑΟΖ της ΚΔ καθώς και σε συμμόρφωση της τουρκικής κυβέρνησης με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να εγκαταλείψουν την πολιτική της διχοτόμησης και να συνεργαστούν για λύση του Κυπριακού, που να επανενώνει το νησί, στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Τονίζουμε ότι στόχος μας είναι η λύση στη συμφωνημένη βάση, η οποία θα προβλέπει την ταχεία αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής, την άμεση κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και του όποιου μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος, τον τερματισμό του παράνομου εποικισμού, την επανένωση του εδάφους και του λαού μας, καθώς και την αποκατάσταση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων.

Εμμένουμε στη συμφωνημένη βάση λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή διατυπώνεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προνοεί για ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής της βάσης λύσης του Κυπριακού, που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν και η τουρκοκυπριακή ηγεσία Τατάρ. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα συναινέσει στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου είτε μέσω «λύσης δύο κρατών», είτε μέσω λύσεων συνομοσπονδίας και «κυριαρχικής ισότητας».

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι επείγει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δεσμευτούν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, του μηχανισμού εφαρμογής της λύσης -που καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα όποια επεμβατικά δικαιώματα και των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Καλούμε τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της να ασκήσουν όλη τους την επιρροή για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση και η επικίνδυνη πορεία στο Κυπριακό και να επαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στις ράγες του συμφωνημένου πλαισίου λύσης η ειρηνευτική διαδικασία.

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για Β’ φάση εισβολής 1974

Η επέτειος της έναρξης της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974 συμπληρώνει τις μαύρες επετείους που σημάδεψαν τον κυπριακό λαό και τη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την προδοσία του πραξικοπήματος και εξασφάλισε το πράσινο φως από τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς, προκειμένου να οδηγήσει, με τις απαράδεκτες αξιώσεις της, σε ναυάγιο τη Διάσκεψη της Γενεύης ώστε να εξαπολύσει στις 14 Αυγούστου νέα στρατιωτική επίθεση. Η 14η Αυγούστου σηματοδότησε την τελική φάση για την κατάληψη του 37% του εδάφους της Κύπρου από τον τουρκικό Αττίλα και για τον βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Ο λαός μας θυμάται με οδύνη την προσφυγιά και τον όλεθρο που έσπειραν οι ορδές του Αττίλα. Θυμάται τις βαρβαρότητες και τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός και οι Τουρκοκύπριοι σοβινιστές σε βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Το ΑΚΕΛ τιμά τη θυσία των παλικαριών της Κύπρου που υπερασπίστηκαν την Κύπρο και την ελευθερία απέναντι στους πάνοπλους εισβολείς. Τιμά και συμπαραστέκεται στους παθόντες του 1974, στους τραυματίες και τους ανάπηρους, στις βιασθείσες γυναίκες στους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων, στον προσφυγικό κόσμο και στους εγκλωβισμένους μας.

Ο κυπριακός λαός θυμάται ότι κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής, συντελέστηκε και μια δεύτερη προδοσία πάνω στην προδοσία του Ιούλη. Οι πραξικοπηματίες εγκατέλειψαν την πόλη της Αμμοχώστου στον τουρκικό στρατό που προέλαυνε, ο οποίος την κατέλαβε παρόλο που δεν συμπεριλαμβανόταν στα σχέδια του, ώστε να την χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί, όπως πράττει μέχρι σήμερα. Ασήκωτες είναι οι ευθύνες των ανδρείκελων του εοκαβήτικου φασισμού και για το γεγονός ότι αντί να προστρέξουν στην υπεράσπιση της πατρίδας από τον Αττίλα που οι ίδιοι προσκάλεσαν, επιδόθηκαν σε σφαγές αιχμαλώτων και γυναικόπαιδων Τουρκοκυπρίων.

Η επικίνδυνη και αποκαρδιωτική φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό πρέπει να αφυπνίσει κάθε Κύπριο. Οι παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου εντάσσονται σε ένα νέο κύκλο επιθετικότητάς της, με στόχο να οριστικοποιήσει τη διχοτόμηση της Κύπρου κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον των επερχόμενων γενιών στον τόπο μας. Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια του δίδυμου της κατοχής, Ερντογάν-Τατάρ. Καλούμε τον κυπριακό λαό να μην παραιτηθεί από τον αγώνα για λύση του Κυπριακού και να δυναμώσουμε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, τον αγώνα για τη λευτεριά και την επανένωση της πατρίδας μας.

Το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί συμβολική εκδήλωση καταδίκης της επετείου, την Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022 και ώρα 10:15 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στην Δερύνεια. Θα ακολουθήσει επίδοση υπομνήματος στο οδόφραγμα Δερύνειας.

Ανακοίνωση του ΔΗΚΟ με την ευκαιρία της μαύρης επετείου της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής

Με την ευκαιρία της μαύρης επετείου της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει για ακόμη μια φορά την τουρκική κατοχή και τις πάγιες απαράδεκτες τουρκικές επιδιώξεις.

Πριν από 48 χρόνια, στις 14 Αυγούστου του 1974, η Τουρκία παραβίασε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και αντίθετα με κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, εξαπέλυσε τον δεύτερο Αττίλα, θέτοντας υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή πέραν του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τότε μέχρι και σήμερα, το έγκλημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της, συνεχίζεται με την Τουρκία να επιχειρεί νέα τετελεσμένα. Τη βάρβαρη τουρκική εισβολή διαδέχθηκαν η κατοχή, ο εποικισμός, η παράνομη και μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους, οι παραβιάσεις της ΑΟΖ της ΚΔ, οι επεκτατικές ενέργειες στην περίκλειστη Αμμόχωστο και η ωμή προώθηση της απαράδεκτης λύσης δύο κρατών.

Οι εχθρικές επιδιώξεις της Τουρκίας παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου.

Η Τουρκία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια χώρα επιθετική, επεκτατική και παντελώς αναξιόπιστη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο χρόνο να αποδυναμώσει τις αντιστάσεις μας έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη διολίσθηση και την αποξένωση από τη νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να αντικρούουμε την τουρκική προπαγάνδα, να κρατούμε ζωντανή την ιστορική αλήθεια, να προασπιζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία και να κρατούμε άσβεστη τη φλόγα του αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση.

Διακήρυξη Κ. Σ. ΕΔΕΚ για τη μαύρη επέτειο της δεύτερης εισβολής

Σύμφωνα με το σχέδιο επανάκτησης της Κύπρου που είχε καταρτίσει η Τουρκία τη δεκαετία του 1950, η πόλη της Αμμοχώστου ήταν εκτός της περιοχής που η Τουρκία ήθελε να καταλάβει. Η προδοσία όμως του 1974 και η εγκατάλειψη της πόλης της Αμμοχώστου κατά την δεύτερη εισβολή έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να συμπεριλάβει εκ των υστέρων την Αμμόχωστο στα σχέδιά της και να την αξιοποιήσει ως ένα εργαλείο άσκησης πίεσης.

Το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας ήταν ακόμα μία λανθασμένη ενέργεια η οποία ενίσχυσε τους τουρκικούς στόχους για τον παράνομο σταδιακό εποικισμό της Αμμοχώστου που συντελείται τα τελευταία χρόνια.

Τόσο ο εποικισμός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου όσο και οι επαναλαμβανόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας  επιβάλλουν την λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος που θα αναχαιτίζουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Την ίδια στιγμή η διεκδίκηση της εφαρμογής όσων προνοούνται στην Συμφωνία Κυπριανού - Ντενκτάς του 1979 καθώς και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ (ψήφισμα 550 και 789) που προνοούν κατά προτεραιότητα επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αποτελούν τη μόνη διέξοδο για την «θωράκιση» της Αμμοχώστου.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών: Σαράντα οκτώ χρόνια από τη δεύτερη τουρκική εισβολή

Συμπληρώνονται 48 χρόνια από τις 14 Αυγούστου 1974, την ημέρα όπου ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής. Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την κατάληψη, από τον Αττίλα, της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου.

Από τότε ζούμε σε μία ημικατεχόμενη πατρίδα. Οι πρόσφυγες στερούνται του δικαιώματος της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη εκατοντάδων αγνοούμενων.

Επιμένουμε να διεκδικούμε την εκδίωξη του Αττίλα και την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Επιμένουμε να παλεύουμε ενάντια στην κατοχή και στα σχέδια της Τουρκίας όπως εξαγγέλλονται, με τη λεγόμενη γαλάζια πατρίδα, την εισβολή στην ΑΟΖ μας και στον εποικισμό της Αμμοχώστου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διεκδικούμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, που προϋποθέτει την αποχώρηση των κατοχικών και την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους.

Μια λύση που θα στηρίζεται στην ενιαία προστασία και διαχείριση του κοινωνικού, πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Μια λύση χωρίς ξένες εγγυήσεις, βάσεις, επεμβατικά δικαιώματα και εποίκους.

Δήλωση του ανεξάρτητου υποψηφίου  για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για την 48η επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής

Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου με τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής και την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας, της Μόρφου, της Μεσαορίας.

Η σημερινή θλιβερή επέτειος, αλλά και οι συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την αναθεωρητική της στάση και την επαναλαμβανόμενη αξίωση για λύση δύο κρατών επιβάλλει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για ενότητα.

Μόνο με πνεύμα σύμπνοιας και ομοψυχίας, μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις, συνθέτοντας και ενώνοντας δυνάμεις, θα καταφέρουμε να εργαστούμε εποικοδομητικά, διεκδικώντας μια Κύπρο επανενωμένη, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα.

Αποτελεί χρέος η συνέχιση των προσπαθειών μας, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που εχουμε στην διάθεσή μας, για να πετύχουμε το στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου, και στοχεύοντας σε μια πατρίδα που θα αποτελεί χώρο συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

«Δήλωση Ανδρέα Μαυρογιάννη για τη μαύρη επέτειο της 2ης εισβολής και την κατάληψη της Αμμοχώστου»

Πέρασαν 48 χρόνια από τότε που το μαύρο σύννεφο της κατοχής έφτασε και σκέπασε και την Αμμόχωστο. Σκόρπισε θλίψη, τραγωδία, απελπισία, απόγνωση. Η πόλη σκοτείνιασε και κρύφτηκε στην άμμο. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν και μέχρι σήμερα ζουν με την προσδοκία της επιστροφής.

Πρέπει πλέον να εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτή την επιστροφή. Για να μπορέσουμε να ξαναβρούμε τα νήματα της διαπραγμάτευσης και της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού.

Η Αμμόχωστος πρέπει να αποτελέσει τη λυδία λίθο, όπως είναι πραγματικά, για να φτάσουμε επιτέλους στη λύση και την επανένωση του τόπου

Αχιλλέας Δημητριάδης: Η ευθύνη μας να αποτρέψουμε την διχοτόμηση

Συμπληρώνονται σήμερα, 14 Αυγούστου, 48 χρόνια από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974 που οδήγησε στην κατάληψη του 37% του εδάφους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Η Αμμόχωστος, η Μόρφου, η Μεσαορία, η Καρπασία προστέθηκαν στον κατάλογο των κατεχομένων περιοχών, μαζί με την Κερύνεια και τα χωριά της επαρχίας της.

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την τραγωδία εκείνων των ανθρώπων που χάθηκαν και των δεκάδων χιλιάδων που ξεσπιτώθηκαν. Ο πόνος παραμένει ζωντανός στους συνοικισμούς και στη  μνήμη μας.

Η γραμμή κατοχής που χωρίζει την πατρίδα μας, βαθαίνει.

Σαν πρώτη μας προτεραιότητα είναι ο αγώνας για την μία και ενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα.

Μέσα στη διαδρομή του χρόνου πολλά άλλαξαν και μερικά από αυτά έχουν ανησυχητικές διαστάσεις. Το τελευταίο διάστημα κάποιοι πιστεύουν ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα προτεραιότητας και έχουν κουραστεί να ασχολούνται με το ζήτημα. Δυστυχώς αυτό οδηγεί τη χώρα μας με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια της διχοτόμησης και την εκχώρηση στην Τουρκία του 37% της Κύπρου.

Αυτή η εξέλιξη είναι η χειρότερη δυνατή για όλη την Κύπρο. Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για να την αποτρέψουμε.

Η Αμμόχωστος δέχεται νέες, πιο μεγάλες πιέσεις με το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.  Άστοχες εκτιμήσεις, ουτοπικές αναφορές σε «πυροτεχνήματα», δείχνουν πως η διαχείριση του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Η τουρκική αδιαλλαξία συνάντησε τη δική μας απραξία και το αποτέλεσμα φαίνεται από την παράλυση των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για πέντε χρόνια.

Με τα ίδια πρόσωπα, μόνο τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε.

Να γιατί υποστηρίζω πως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής με αλλαγή προσώπων στην ηγεσία, ώστε η Κύπρος,

Να αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία της σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη

Να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επανάληψη των συνομιλιών βασισμένη στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ,

και

Να αγωνιστεί για να κάνουμε την χώρα μας ένα κανονικό κράτος-μέλος της ΕΕ, κοινή πατρίδα για όλους τους Κυπρίους.

Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε γιατί η Κύπρος αξίζει καλύτερα.

Ανακοίνωση του Γιώργου Κολοκασίδη

Η 48η επέτειος του Αττίλα 2 και της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, βρίσκει τον τόπο μας σε ένα επαναλαμβανόμενο σκηνικό υποδούλωσης και συμβιβασμού. Μας θυμίζει ξανά την Αμμόχωστο, που μετατράπηκε από κατεχόμενη σε παιχνίδι των Τούρκων για τις συνομιλίες, τη Μόρφου, την Καρπασία και όσους εκτοπίστηκαν μετά την υποτιθέμενη εκεχειρία.

Τότε, στη Γενεύη μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης της εισβολής είχαμε απορρίψει το τουρκικό τελεσίγραφο παράδοσης της κυπριακής ελευθερίας. Σήμερα παραμένουμε αποφασιστικοί. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τα κατοχικά δεδομένα ούτε με την επιβολή της ρατσιστικής Διζωνικης Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ούτε με την αποδοχή της διχοτόμησης και του στάτους κβο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, με την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Ώστε να ανακτήσουμε τη δημοκρατία μας και να κερδίσουμε επιτέλους την ελευθερία και την περηφάνεια μας.

Διαβάστε επίσης: Φάκελος Αμμόχωστος: Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων του ολέθρου (pics)

Keywords
νίκος αναστασιάδης, το νησι, κυπρος, twitter, στρατος, ακελ, εοκα, οηε, αοζ, status, νέα, λύση, επιρροή, φως, δηκο, εδεκ, βασεις, χρεος, θλίψη, αμμόχωστος, μνήμη, βρυξέλλες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αποτελεσματα, μνήμη, δημητριαδης, θλίψη, αβερωφ, δημοκρατια, εργαλεια, ηγεσια, ηνωμενα εθνη, θεμα, ιθαγενεια, κυπρου, λυδια, νησι, οηε, πλαισιο, σημερινη, τυχη, φλογα, φως, ωρα, αδρανεια, ακελ, αξιζει, αμμόχωστος, αφορμη, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, δευτερο, διαστημα, δηκο, δυστυχως, διοικηση, δικη, εγκληματα, εδεκ, ευκαιρια, εκχωρηση, ελευθερια, ενεργεια, εξελιξη, εοκα, επιρροή, επιθυμια, ερντογαν, ευθυνη, ιδια, θυμιζει, θυσια, κυβερνηση, κομμα, λευτερια, ληψη, λύση, μαυρο, μακρια, νηματα, οκτω, ουσιαστικα, οφελος, σπιτια, σχεδια, σχεδιο, τουρκια, φορα, χερι, οδυνη, αγωνας, ασφαλεια, δικαιωματα, εφαρμογη, φακελος, χωρα, εισβολη, κυριακη, μια φορα, παιχνιδι, status, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Πολιτικές,politikes