Πολίτες διέσωσαν νεαρή χελώνα από απορρίμματα στη θάλασσα της Πάφου(ΒΙΝΤΕΟ)

Πολίτες διέσωσαν νεαρή χελώνα από απορρίμματα στη θάλασσα της Πάφου.

Σε ανακοίνωση του, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ), ευχαρίστησε τους πολίτες απόΑργάκα και το Νέο Χωριό Πάφου, οι οποίοι αφού εντόπισαν νεαρή χελώνα παγιδευμένη σε θαλάσσια απορρίμματα και συγκεκριμένα σε πλαστικές σακούλες και δίχτυα, κατάφεραν να την απελευθερώσουν και να την επιστρέψουν πίσω στο φυσικό της περιβάλλον. Τέτοιες ανιδιοτελείς πράξεις είναι άξιες προς μίμηση.

Η νεαρή χελώνα δύσκολα θα μπορούσε να επιβιώσει

στην κατάσταση που βρισκόταν εάν δεν επενέβαιναν και την απεγκλώβιζαν οι εν λόγω πολίτες.

«Η περιοχή της Πόλις – Γυαλιά εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης, λόγω της ύπαρξης σημαντικών οικοτόπων και ειδών πανίδας και χλωρίδας, τα οποία χρήζουν προστασίας και είναι κοινοτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες. Το ΤΑΘΕ εφαρμόζει το Σχέδιο Προστασίας / Πρόγραμμα Παρακολούθησης των θαλάσσιων χελωνών από το 1978, με επίκεντρο τις προστατευόμενες περιοχές της «Λάρας – Τοξεύτρας» και της «Πόλις – Γυαλιά». Κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2020, η Τοπική Κοινότητα της περιοχής Πόλις – Γυαλιά είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης και να παρακολουθήσει σχετικά μαθήματα, μέσω της συνεργασίας που αναπτύχθηκε με την Νεολαία του Διαμερίσματος της Πόλεως Χρυσοχούς. Το ΤΑΘΕ με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελε να ευχαριστήσει την τοπική κοινότητα και ιδιαίτερα την Νεολαία, τόσο για την συμμετοχή της στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης, όσο και στην ευαισθητοποίηση της για τα εμβληματικά αυτά είδη, την Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και την Καρέτα (Caretta caretta)», αναφέρει η ανακοίνωση

Σημειώνεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς του πλανήτη κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι το 90% των σκουπιδιών που βρίσκονται στις θάλασσες και στους ωκεανούς είναι πλαστικά, τα οποία μένουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και προκαλούν πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε αυτό, στη βιοποικιλότητα, στην κοινωνία, στην υγεία και την οικονομία.  Η Κύπρος έχει το προνόμιο να φιλοξενεί μια αξιοθαύμαστη πλούσια και μοναδική θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα. Ως νησί όμως, είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, αφού αρκετά από τα απορρίμματα καταλήγουν στις παραλίες μας είτε από την χέρσο είτε μεταφερόμενα από τα θαλάσσια ρεύματα. Είναι ευθύνη όλων μας στο να συμβάλουμε στην μείωση των απορριμμάτων αυτών και στην προστασία του θαλάσσιου μας περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα