Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γερμανία υπόσχεται κι άλλα αντιαεροπορικά Gepard

Το Βερολίνο ενημέρωσε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως σκοπεύει να στείλει κι άλλα τεθωρακισμένα οχήματα εφοδιασμένα με δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard, δήλωσε χθες ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Λεπτομέρειες δεν θα δημοσιοποιηθούν παρά μετά την παράδοση των οπλικών συστημάτων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με τον κ. Χέμπεστραϊτ, τα αντιαεροπορικά δεν θα προέλθουν από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού, που παρέλαβε τα τελευταία πριν από δέκα χρόνια, αλλά είτε από αποθήκες της αμυντικής

βιομηχανίας ή από το Κατάρ, όπου στάδια όπου διεξάγονται οι αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου φυλάσσονται από τέτοια άρματα.

Ως αυτό το στάδιο έχουν παραδοθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις 30 τέτοια αντιαεροπορικά συστήματα από τα αποθέματα της γερμανικής κατασκευάστριας KMW.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαριστεί τη Μπούντεσταγκ για το ότι χαρακτήρισε «γενοκτονία» τον λιμό που έπληξε μεγάλο μέρος της Σοβιετικής Ένωσης πριν από 90 χρόνια 

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε αργά χθες βράδυ την απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής κάτω Βουλής να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τον λιμό στην Ουκρανία πριν από 90 χρόνια, κρίνοντας πως είχε προκληθεί εσκεμμένα.

Ο κ. Ζελένσκι έκανε λόγο για μια απόφαση «υπέρ της δικαιοσύνης» και «υπέρ της αλήθειας» στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του. Στέλνει, πρόσθεσε, «το πολύ σημαντικό μήνυμα προς πολλές άλλες χώρες στον κόσμο πως ο ρωσικός ρεβανσισμός δεν θα καταφέρει να ξαναγράψει την ιστορία».

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε χθες βράδυ ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, περιγράφοντας τον λιμό εκείνο ως «απάνθρωπο έγκλημα».

Υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην τότε σοβιετική Ουκρανία επί των ημερών του Ιωσήφ Στάλιν.

Υπέρ τάχθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Μπούντεσταγκ, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη γερμανοουκρανική φιλία Ρόμπιν Βάγκενερ να κάνει λόγο για μια απόφαση που αναδεικνύει «τη βάρβαρη αλήθεια της σταλινικής βίας, όχι για να σχετικοποιηθούν τα γερμανικά εγκλήματα στη Σοβιετική Ένωση, αλλά για να μάθουμε από την ιστορική αλήθεια».

Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μίχαελ Μπραντ αναφέρθηκε επίσης στα ναζιστικά εγκλήματα, τονίζοντας ότι «εμείς οι γερμανοί ειδικά έχουμε ιδιαίτερο ιστορικό χρέος και ευθύνη προς την Ουκρανία».

Το εάν ο λιμός στην Ουκρανία —μέρος του ευρύτερου λιμού της περιόδου 1932-1933 στην τότε Σοβιετική Ένωση— ήταν πράγματι «γενοκτονία» αμφισβητείται πάντως, παρά την απόφαση της Μπούντεσταγκ, από αρκετούς ιστορικούς.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία προειδοποιούν την Τουρκία για τις επιχειρήσεις στη Συρία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Keywords
Τυχαία Θέματα