Πόλεμος Ουκρανία:Αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ευρ. οικονομίες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μειώσει την οικονομική ανάπτυξη και έχει οδηγήσει «σημαντικά» προς τα επάνω τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη, ανέφερε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ενώ οι χειρότερες επιπτώσεις δεν έχουν γίνει ακόμα εμφανείς.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη έχει καταγράψει αύξηση στις τιμές ενέργειας, αναταραχή

στις χρηματοοικονομικές αγορές και σημαντική συρρίκνωση των οικονομιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Εξετάζοντας τον αντίκτυπο του πολέμου στις οικονομίες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας, η έκθεση ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα ήταν κατά 0,1% έως 0,7% υψηλότερο το τέταρτο τρίμηνο του 2022, εάν η Μόσχα δεν είχε επιτεθεί στο Κίεβο.

Ο πληθωρισμός στην καθεμία από τις χώρες θα ήταν κατά 0,2% με 0,4% χαμηλότερος, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερες μεσομακροπρόθεσμα, ειδικά σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης. «Σε ένα με δύο χρόνια, ο αντίκτυπος αυτός πιθανόν να είναι περίπου διπλάσιος».

Η Γερμανία ήταν η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο, σύμφωνα με την έκθεση. Το ΑΕΠ της θα ήταν κατά 0,7% υψηλότερο και ο πληθωρισμός κατά 0,4% χαμηλότερος το τέταρτο τρίμηνο του 2022, εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί ούτε απειλήσει την Ουκρανία, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Η Βρετανία υπέστη ιδιαιτέρως σκληρό πλήγμα, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,7% και ο πληθωρισμός να αυξάνεται κατά 0,2%. Η Γαλλία θα είχε πληθωρισμό κατά 0,3% χαμηλότερο και ΑΕΠ κατά 0,1% υψηλότερο χωρίς τη σύγκρουση, ενώ στην Ιταλία ο πληθωρισμός θα ήταν κατά 0,2% χαμηλότερος και το ΑΕΠ 0,3% υψηλότερο.

Το ελβετικό ΑΕΠ θα ήταν 0,3% υψηλότερο και ο πληθωρισμός 0,4% χαμηλότερος χωρίς τον πόλεμο, σύμφωνα με την έκθεση.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανική πυραυλική επίθεση στο αρχηγείο ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Το Κρεμλίνο κρίνει "αναπόφευκτη" την αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους του, είναι σε επαγρύπνηση για δυνητικές απειλές από την Πολωνία

Το Κρεμλίνο έκρινε σήμερα ότι είναι "αναπόφευκτη" μια αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της, αντιδρώντας στην έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο Κίεβο και την Πολωνία όσον αφορά τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

"Προβλέπουμε ότι αυτές οι προστριβές ανάμεσα στη Βαρσοβία και το Κίεβο θα αυξηθούν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για την ανακοίνωση της Πολωνίας ότι θα σταματήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

"Αντιλαμβανόμαστε ότι ανάμεσα στο Κίεβο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επίσης θα αυξηθούν οι εντάσεις με την πάροδο του χρόνου, αυτό είναι αναπόφευκτο. Και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνεχίζουμε την 'ειδική στρατιωτική επιχείρησή' μας (στην Ουκρανία) για να εκπληρώσουμε τους στόχους που έχουμε ορίσει", σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία βρίσκεται σε επαγρύπνηση για οποιεσδήποτε απειλές από την Πολωνία, σημείωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χαρακτηρίζοντας τη χώρα "επιθετική" και πρόβλημα για την σύμμαχό της Λευκορωσία.

Η Πολωνία παρέτεινε την περασμένη εβδομάδα το εμπάργκο της στα ουκρανικά σιτηρά για να προστατεύσει, όπως δήλωσε, τα συμφέροντα των αγροτών της, προκαλώντας ανοιχτή κρίση με το Κίεβο, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι στενός της εταίρος.

Σε αντίποινα, η Ουκρανία προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες διατήρησαν επίσης τους περιορισμούς που είχαν επιβάλλει στα ουκρανικά σιτηρά, παρά την άρση τους από τις Βρυξέλλες.

Η Πολωνία ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, αλλά θα εκτελέσει μόνον αυτές που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως με το Κίεβο και ότι εφεξής θέλει να επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό του στρατού της.

Η Βαρσοβία είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους του Κιέβου στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής και η δυτική στρατιωτική βοήθεια διέρχεται κυρίως από την επικράτειά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα