Πόλεμος δηλώσεων Παμπορίδη-Μάτσα

Πολεμος" δηλώσεων ανάμεσα στον Υπουργό Υγείας και το Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, για αποδόμηση του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων, αφού το κράτος δεν τους προσφέρει κανένα κίνητρο και δη μισθολογικό, προκειμένου να προτιμήσουν το δημόσιο, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.

Ο Υπουργός Υγείας αδειάζει με γραπτή δήλωσή του τις τοποθετήσεις του Πέτρου Μάτσα, μέσω της παράθεσης στοιχείων προς αποκατάσταση της αλήθειας.

''Το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων είχε εξ αρχής εξαιρεθεί

από τα μέτρα για μείωση του προσωπικού στη Δημόσια Υπηρεσία. Μέσω ρυθμίσεων στους κρατικούς προϋπολογισμούς δόθηκε η δυνατότητα άμεσης αναπλήρωσης του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού [...] Πρόσθετα, για τη σωστή λειτουργία των Κλινικών και των άλλων Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας προωθήθηκε, κατά την περσινή χρονιά, η αποπαγοποίηση όλων των διευθυντικών θέσεων του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού από την Κλίμακα Α14 και άνω [...]''', αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Παμπορίδης, αφού ξεκαθάρισε ότι από πλευράς κυβέρνησης έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι απο τον προϋπολογισμό προς αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και μείωση των λιστών αναμονής, υπέδειξε ότι δεν υπήρξε καμία μείωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια, παραθέτοντας, μάλιστα, τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για τα τελευταία 4 έτη.

Συγκεκριμένα, οι ιατρικοί λειτουργοί το 2012 ήταν 787, το 2013 ήταν 792, το 2014 ήταν 785 και το 2015 ήταν 792.

Το νοσηλευτικό προσωπικό το 2012 αριθμούσε 3393 άτομα και παρά τη μείωση του 2013-2014, το 2015 αριθμούσε 3382 άτομα.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας διερωτάται κατά πόσον ο χρόνος που ο Πέτρος Μάτσας έχει επιλέξει να εκφράσει δημοσίως τις προσωπικές του απόψεις, εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, σε μια περίοδο που γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας.

Οι δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, δυναμίτισαν ακόμη περισσότερο το κλίμα.

''Προσπαθώ, ειλικρινά, να αντιληφθώ ποιες είναι οι σκοπιμότητες τέτοιων δηλώσεων. Το να εμφανίζεις μία εικόνα αποψίλωσης λέγοντας ότι φεύγουν όλοι οι καλοί γιατροί από το Δημόσιο, μήπως, λέω μήπως, σχετίζεται με την αγωνία κάποιων να παραμείνουν διευθυντικά στελέχη και μετά το 65 έτος;''

Ο Γιώργος Παμπορίδης ήγειρε, στο μεταξύ, θέμα τάξης για τον Πέτρο Μάτσα.

''Καθίσταται σαφές προς πάσαν κατεύθυνση ότι δημόσιοι λειτουργοί δεν έχουν καμία θέση να εγείρουν πολιτικές ή άλλου είδους αιτιάσεις, οι οποίες αντανακλούν αυστηρά προσωπικές τους απόψεις''.

Απαντώντας και στις αναφορές του Πέτρου Μάτσα για αποψίλωση των νοσοκομείων, ένεκα των περιορισμένων προλήψεων, για τις οποίες ευθύνεται το Υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Παμπορίδης υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι για τα κονδύλια του Υπουργείου Υγείας αποφασίζει μόνο το ίδιο το Υπουργείο Υγείας και όχι το Υπουργείο Οικονομικών.

Την απογοήτευση και την ανησυχία της για τη σύγκρουση μεταξύ Υπουργού Υγείας και Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών, εξέφρασε η ΠΑΣΥΚΙ, καλώντας τους να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές και να εγκύψουν στα προβλήματα που ταλανίζουν τα νοσοκομεία.

Σε μία άλλη εξέλιξη, μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισε άρση της εξαγγελθείσας για την Δευτέρα εξάωρης στάσης εργασίας των νοσηλευτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα