Πόλεμος αντιπολιτευομένων για αφερεγγυότητα

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΣΚΑΨΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ Η ΕΔΕΚ
Πόλεμος ανακοινώσεων αλλά και… ψιθυρολογίας μαίνεται ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την υπερψήφιση του πλαισίου για την αφερεγγυότητα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Επίκεντρο, η απόφαση της ΕΔΕΚ να συμπαραταχθεί με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το Δημοκρατικό Κόμμα, και να υπερψηφίσει, με τις προτεινόμενες εκ μέρους της τροπολογίες, το πλαίσιο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι, από την επομένη

της ψήφισης του νόμου, εξυφαίνεται μια υπόγεια πολεμική εναντίον τους, η οποία έχει στόχο, «μέσω της διαστρέβλωσης της στάσης και των θέσεών τους», να πλήξουν το Κίνημα όσον αφορά την αντιπολιτευτική του συνέπεια.

Δηλωτική του κλίματος που διαμορφώνεται, αλλά και της προφανούς ενόχλησης της ΕΔΕΚ, ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία εκφράζει «λύπη για τη δήλωση και την προσέγγιση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος βλέπει πολεμική ενάντια στην ΕΔΕΚ γιατί υπερψήφισε το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας».

Ως Συμμαχία Πολιτών, προστίθεται στην ανακοίνωση, «ξεκαθαρίζουμε ότι με τον κόσμο της ΕΔΕΚ μάς ενώνουν κοινοί αγώνες και κοινοί στόχοι και δεν επιθυμούμε την όποια αντιπαράθεση. Ως κίνημα δεν πολεμάμε ενάντια σε καμία πολιτική δύναμη. Πολεμάμε υπέρ των δικαιωμάτων και υπέρ της προστασίας των πολιτών».
«Αν ο κύριος Σιζόπουλος ανησυχεί για το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τις τοποθετήσεις και την ψήφο κάθε πολιτικής δύναμης εντός της Βουλής, τότε η Συμμαχία Πολιτών διόλου δεν ευθύνεται γι’ αυτό. Κάθε πολιτική δύναμη είναι υπεύθυνη για το τι ψηφίζει», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Συμμαχία.

«Άλλοι ψήφισαν τις εκποιήσεις»
Το θέμα του πλαισίου αφερεγγυότητας και οι τροπολογίες που ενσωματώθηκαν σ’ αυτό («Προστασία μη βιώσιμων δανειοληπτών», «Διαγραφή των τραπεζικών υπερχρεώσεων», «Πλήρης απαλλαγή εγγυητών υπό προϋποθέσεις», «Καθορισμός μίας και μόνο αντικειμενικής αξίας για τα ενυπόθηκα ακίνητα», «Ρύθμιση της πώλησης πακέτων δανείων σε εταιρείες τουρκικών συμφερόντων») αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο της χθεσινής συνόδου της Πολιτικής Γραμματείας της ΕΔΕΚ, όπου εκφράστηκε η εκτίμηση ότι οι τροπολογίες του Κινήματος ανέτρεψαν το υφιστάμενο ισοζύγιο υπέρ των τραπεζών, προσφέροντας επιπλέον ισχυρά όπλα προστασίας στους δανειολήπτες.

Αποφασίστηκε, παράλληλα, η ανάληψη εκστρατείας ενημέρωσης της κοινωνίας τόσο για τις τροπολογίες της ΕΔΕΚ, όσο και συνολικότερα για το πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, προς «αντιμετώπιση της οργανωμένης προσπάθειας παραπληροφόρησης και αλλοίωσης της θέσης του Κινήματος για το θέμα».

Καθώς, κατά την άποψη των Σοσιαλδημοκρατών, όπως επισήμανε σημαίνον κομματικό στέλεχος στη «Σ», «ήδη εξυφαίνεται ένας πόλεμος λάσπης κατά της ΕΔΕΚ επί τη βάσει ηθελημένης διαστρέβλωσης των θέσεών της», κάτι που επισημάνθηκε και στη χθεσινή σύνοδο της Π.Γ. Δεν δίστασε, μάλιστα, να αναφέρει ποιοι, σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, βρίσκονται πίσω από αυτήν την προσπάθεια, λέγοντας, επί λέξει, «ανεπισήμως το ΑΚΕΛ και επισήμως η Συμμαχία Πολιτών», ενώ πρόσθεσε πως «αυτή η εκστρατεία συκοφάντησης ξεκίνησε αμέσως μετά την ψήφιση του Πλαισίου από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» και «έχει ως στόχο τον πορισμό μικροκομματικών οφελών εις βάρος του Κινήματος».

Διαμήνυσε, παράλληλα, πως η ΕΔΕΚ ήταν και παραμένει μια συνεπής και υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη, υπενθυμίζοντας ότι «δεν είμαστε εμείς που υπερψηφίσαμε τον νόμο για τις εκποιήσεις, όπως το ΑΚΕΛ, ούτε εκείνοι που τήρησαν αποχή τον Σεπτέμβριο του 2014, όπως η Συμμαχία, αλλά τον καταψηφίσαμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα