Πολεμίδια: Σάρκα και οστά για Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων

Ένα σημαντικό έργο για τη Λεμεσό θεωρείται ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων στα Κάτω Πολεμίδια, που θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2019, επεκτείνοντας τη δυναμικότητα του συστήματος του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λεμεσού - Αμαθούντας.



Το 13ο σε σειρά συμβόλαιο του ΣΑΛΑ που αφορά την κατασκευή του σταθμού, υπογράφηκε το πρωί μεταξύ του ΣΑΛΑ και της κοινοπραξίας εταιρειών Kruger A/S και Cybarco Limited JV, στην οποίαν κατακυρώθηκε η σύμβαση, μετά από ανοικτό διαγωνισμό.

Το κόστος του

έργου φτάνει σχεδόν τα 42,9 εκατομμύρια ευρώ (πλέον ΦΠΑ) με τις κατασκευαστικές εργασίες να προγραμματίζονται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2019 και να ολοκληρωθούν σε 24 μήνες.

Πέραν της κατασκευής του νέου Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή Κ. Πολεμιδιών, ο εργολάβος θα αναλάβει τη συντήρηση του για περίοδο δέκα ετών, με δικαίωμα επέκτασης της συμφωνίας για άλλα πέντε χρόνια.

Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη Λεμεσό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ, Ιάκωβος Παπαϊακώβου, προσθέτοντας ότι "ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο για διεύρυνση της εξυπηρέτησης του κοινού από το αποχετευτικό σύστημα, δεδομένης της ραγδαίας ανάπτυξης της Λεμεσού".

Όπως είπε, ο νέος σταθμός θα εξυπηρετεί περί τα οκτώ με δέκα χιλιάδες νοικοκυριά και συνολικά 25 χιλιάδες άτομα, ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και μεγάλα έργα της δυτικής Λεμεσού, όπως το υπό ανέγερση καζίνο - θέρετρο "City of Dreams Mediterranean".

Χαρακτηριστικά ο ΓΔ του ΣΑΛΑ δήλωσε ότι "το έργο θα βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρότατων προβλημάτων, τα οποία θα αντιμετωπίζαμε σε περίπου δυο χρόνια, αν δεν κατασκευαζόταν ο σταθμός, καθώς το σύστημα εργάζεται στα όρια του".

Πέραν του έργου αυτού, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου, ετοιμάζονται τα έγγραφα για προκήρυξη προσφορών, στις αρχές του 2019, για τα αντιπλημμυρικά έργα της Μείζονος Λεμεσού, συνολικού κόστους περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται να επιλύσουν το σοβαρό πρόβλημα των πλημμυρών που αντιμετωπίζουν περιοχές της πόλης σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επιπρόσθετα, ετοιμάζονται τα έγγραφα για προκήρυξη προσφορών για το Αποχετευτικό Έργο των Κοινοτήτων Πύργου και Παρεκκλησιάς, συνολικού κατασκευαστικού κόστους περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προγραμματίζονται να αρχίσουν το 2019, καθώς επίσης και για τα αποχετευτικά έργα των Κυβερνητικών Οικισμών συνολικού κόστους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία επίσης προγραμματίζεται να αρχίσουν το 2019.

Το Συμβούλιο ζητά την κατανόηση του κοινού για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι οποίες θα διεξαχθούν ενώ θα λειτουργεί το σύστημα και απευθύνει έκκληση για συμμόρφωση με τις ρυθμίσεις της Τροχαίας και τις υποδείξεις της Αστυνομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα