Ποιος ωφελείται από αλλαγές και καθυστερήσεις στον Ακάμα;

Συγκεκριμένος ιδιώτης, κάτοχος συγκεκριμένων περιοχών στη χερσόνησο του Ακάμα, φαίνεται να έχει ευνοηθεί από τη «συγκυρία», καθώς τα τεμάχια γης που έχει στην κατοχή του έχουν εξαιρεθεί από το σχέδιο ανταλλαγής ιδιοκτησίας με κρατική γη στο πλαίσιο του καθορισμού του δικτύου Natura 2000, ενώ ταυτόχρονα τού επιτρέπεται η ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών.

Στην έκθεσή της για το Τμήμα Περιβάλλοντος, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι πέρα από το γεγονός ότι οι εν λόγω

ανταλλαγές δεν υλοποιήθηκαν, η αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών δεν ανακλήθηκε, με αποτέλεσμα ο μόνος που αποκομίζει σημαντικό όφελος να είναι συγκεκριμένος ιδιώτης, του οποίου η γη συνορεύει με την κρατική δασική γη στην περιοχή «Ορείτες».

Ως εκ τούτου, ως πρόσχημα για την ένταξη των τεμαχίων αυτών σε Παραθεριστική Ζώνη, ήταν η διασφάλιση της λειτουργικότητας και προσπελασιμότητας των δύο περιοχών της κρατικής δασικής γης, που εντάχθηκαν στην Παραθεριστική Ζώνη με στόχο την ανταλλαγή τους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων που προέκυψαν σχετικά με τη διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα, το Υπουργικό Συμβούλιο, με Απόφασή του ημερομηνίας 2.5.2007, ενέκρινε τη διαδικασία ανταλλαγής συγκεκριμένων ιδιωτικών ιδιοκτησιών εντός της χερσονήσου του Ακάμα, με περιοχές κρατικής και κρατικής δασικής γης, οι οποίες επελέγησαν σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Τμήματα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ), Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ) και Δασών (ΤΔ).

Όπως αναφέρεται στη σχετική Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, οι περιοχές της κρατικής και κρατικής δασικής γης είχαν ενταχθεί ή θα εντάσσονταν σε ζώνες ανάπτυξης, με σκοπό την ανταλλαγή τους με τις ιδιόκτητες εκτάσεις που αναφέρονται πιο πάνω. Για υλοποίηση της πιο πάνω Απόφασης το ΤΠΟ, με επιστολή του στις 31.10.2007 προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, εισηγήθηκε την ένταξη δύο θυλάκων κρατικής δασικής γης στην περιοχή «Ορείτες» (Φ.Σχ. 52/42), καθώς και τμήματος κρατικής δασικής γης στην περιοχή «Ραντί» (Φ.Σχ.52/50), σε Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας (Π3α), με συντελεστή δόμησης 0.25:1.

Σημειώνεται ότι τα τεμάχια αυτά γειτνιάζουν με περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο «Νatura 2000».

Στην ίδια επιστολή, αναφέρει ότι, προς διασφάλιση της λειτουργικότητας και προσπελασιμότητας των δυο περιοχών στους «Ορείτες», έχουν επιλεγεί συνορεύουσες εκτάσεις ιδιωτικής γης, οι οποίες κρίνονται κατάλληλες μορφολογικά για ανάπτυξη και προτείνονται να ενταχθούν επίσης σε Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας Π3α.

Οι σχεδιαζόμενες ανταλλαγές ιδιωτικών ιδιοκτησιών εντός της χερσονήσου του Ακάμα δεν προωθήθηκαν έκτοτε, αλλά η αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών δεν ανακλήθηκε, με τον μόνο που αποκόμισε μεγάλα οφέλη να είναι ο προαναφερθείς ιδιώτης.

Παρόλο που ο σκοπός ένταξης των ιδιωτικών τεμαχίων στην Παραθεριστική Ζώνη είναι πλέον χωρίς αντικείμενο, δεν προωθήθηκαν οποιεσδήποτε ενέργειες για ανάκληση της απόφασης ένταξής τους σε αυτή. Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης των ιδιωτικών τεμαχίων έχει υποβάλει αίτημα για διαχωρισμό 339 οικοπέδων σε αυτά, η οποία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης της σχετικής μελέτης Δέουσας Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Με επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις 6.10.2017 προς τον Υπουργό Εσωτερικών, επισημάνθηκε ότι, εφόσον δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην αρχική απόφαση για ένταξη των ιδιωτικών τεμαχίων σε Παραθεριστική Ζώνη, το Υπουργείο θα έπρεπε, με την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τον νομικό χειρισμό του θέματος, να προβεί αμέσως στην ανάκληση της πιο πάνω πράξης, ενέργεια που θα έπρεπε κατά την άποψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να προωθηθεί προ πολλού.

Επισήμανε, δε, ότι το γεγονός ότι η ανάκληση της απόφασης δεν προωθήθηκε έγκαιρα, θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο διοικητικής έρευνας, για να εξακριβωθεί εάν αυτό έγινε σκόπιμα, για όφελος του ιδιώτη, ή από αμέλεια.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, απάντηση από πλευράς Υπουργού Εσωτερικών για το πιο πάνω θέμα, δεν έχει δοθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα