Ποιος κρύβεται πίσω απ’ την άρση εμπάργκο ΗΠΑ σε Κύπρο

Η ώρα της διπλωματίας είναι τώρα για το μέλλον της περιοχής. Ενώπιον της πλήρους αμερικανικής ανασύνταξης. Είναι η ώρα που η Ουάσιγκτον επανακαθορίζει την εξωτερική της πολιτική στην περιοχή μας, αλλά και τις συμμαχίες της.

Σε επίπεδο διπλωματίας βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο της στροφής που είτε θα είναι 180 μοιρών, είτε 360.

Αυτό που προκύπτει, είναι ότι είτε θα επιβληθεί εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας είτε ότι στην πορεία θα τα βρουν. Όλα θα εξαρτηθούν από τα λεγόμενα λόμπι, από τους κύκλους επιρροής αν θες, που ήδη

έχουν αρχίσει να κινούν τα νήματα.

Ουσιαστικά πίσω από την αμερικανική απόφαση για πάγωμα της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, και άρση του στην Κύπρο, βρίσκεται το Ισραήλ.

Όλα αυτά χάριν της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, λόγω του Παλαιστινιακού ζητήματος.
Επίσης, επειδή, δεδομένου αυτού, το Ισραήλ είναι η μόνη δύναμη της περιοχής που διαθέτει και έχει χρησιμοποιήσει F-35 και δεν θα επιθυμούσε να ενισχυθεί η Τουρκία.

Το κύριο επιχείρημα των κύκλων που θέλουν το πάγωμα να μετατραπεί σε εμπάργκο είναι πως η Τουρκία χρησιμοποιεί αμυντικό εξοπλισμό για επιθέσεις και τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που βάζουν στο τραπέζι είναι η εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, αλλά και η εισβολή στην Κύπρο, επιχειρήσεις που η Τουρκία εκτέλεσε με όπλα τα οποία είχε αγοράσει από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, για αμυντικούς, κατά τα άλλα σκοπούς. Πρόκειται, βέβαια, για τους ίδιους κύκλους που είναι υπέρ της άρσης του εμπάργκο στην Κύπρο.

Θεωρητικά το αμερικανικό κλιμάκιο, το οποίο απαρτίζεται μεταξύ άλλων από εκπροσώπους του Πενταγώνου βρίσκεται στην Τουρκία για συζητήσεις που αφορούν στη Συρία.

Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι το Πεντάγωνο θα ζητήσει από την Άγκυρα να αποσυρθεί από την αγορά των ρωσικών S400, αν θέλει να αποκτήσει τα αμερικανικά F-35.

Κάτι που είναι αμφίβολο ότι θα επιτρέψει η ρωσική αρκούδα στον Ερντογάν.Σίγουρα είναι καθοριστικές οι επόμενες μέρες.

Η αντίδραση οργής από την Άγκυρα ήταν βεβαίως αναμενόμενη δεδομένων των εξελίξεων.Οι απειλές για κυρώσεις αν οι ΗΠΑ δεν ανταποκριθούν στην παράδοση αμυντικού εξοπλισμού, τη στιγμή που η Τουρκία, έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις, γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση.

Άλλωστε γίνονται μια μέρα μετά που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ιρανικές και τουρκικές εταιρείες σε μια κίνηση με στόχο ιρανικές αεροπορικές εταιρείες.

Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται η Άγκυρα, ενόψει και εκλογών, βλέποντας την οικονομία να πιέζει αρνητικά τον Ερντογάν, να πάρει το ρίσκο και να τις εφαρμόσει για να τονώσει τα εθνικιστικά αισθήματα των ψηφοφόρων.

Στο ίδιο πλαίσιο έγινε άλλωστε και η ανακοίνωση περί λουκέτου στο Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προεκλογική δέσμευση του Ταγίπ Ερντογάν.

Να σημειωθεί τέλος, ότι το εμπάργκο είχε επιβληθεί το 1987.

Keywords
Τυχαία Θέματα