Ποια γνωστά φάρμακα δοκιμάζονται κατά του κορωνοϊού-Πότε αναμένεται εμβόλιο

Για τα εμβόλια και τα φάρμακα που βρίσκονται στην διαδικασία έρευνας μίλησε στο «Μεσημέρι και Κάτι» ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νικόλας Διέτης.  

Σε ερώτηση για την χλωροκίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την ελονοσία και υπήρχε αναφορά ότι γίνονται επιτυχείς έρευνες σε ασθενείς με κορωνοϊό, ο ειδικός απάντησε ότι το φάρμακο αυτό το γνωρίζουμε από το 1955, πήρε έγκριση για χρήση του κατά της μαλάριας αλλά χρησιμοποιήθηκε και για την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Έχει σχετικά

ασφαλές προφίλ με ήπιες παρενέργειες αλλά η χρήση του εκτός της έγκρισης και χωρίς συνταγή γιατρού κρύβει πολλούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί αναγράφονται στην συσκευασία και ειδικά για ασθενείς με καρδιακά νοσήματα, με διαβήτη, για ασθενείς αλλεργικούς στο φάρμακο ή που λαμβάνουν άλλα φάρμακα και θα επηρεαστεί η αποτελεσματικότητά τους, τα πράγματα είναι σοβαρά. Μάλιστα για την τελευταία περίπτωση ανέφερε ότι οι ασθενείς του κορωνοϊού που έχουν κυρίως πρόβλημα στο αναπνευστικό είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα λαμβάνουν κι άλλα φάρμακα και μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες.

Ο ειδικός τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για το φάρμακο αλλά τα φάρμακα δεν είναι τόσο απλά, ώστε να τα λαμβάνουμε όποτε εμείς πιστεύουμε. Εξήγησε ότι αυτή την ώρα τρέχουν πολλές μελέτες, άρα δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε χρόνια για να ξέρουμε εάν αυτό το φάρμακο είναι ασφαλές να το πάρουν ασθενείς. Πρόσθεσε ότι για να πάρει έγκριση το φάρμακα θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι ασθενείς θα μπορούν να το πάρουνε, θα πρέπει να ξέρουμε ο ασθενείς που έχει κορωνοϊό έχει και άλλη ασθένεια ταυτόχρονα μπορεί να το πάρει και σε ποια δόση, άρα πρέπει να γίνουν έρευνες γύρω από πολλές προδιαγραφές πριν το φάρμακο βγει στην αγορά.

Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Φαρμακολογίας αυτή τη στιγμή τρέχουν ή θα τρέξουν συνολικά 72 κλινικές μελέτες, με τις 49 από αυτές να έχουν να κάνουν με θεραπεία ή πρόληψη.  Από αυτές τις 49, οι 16 αυτή τη στιγμή είναι εν ενεργεία με κάποιες από αυτές να παίρνουν ασθενείς και να έχουν αρχίσει τη μελέτη θεραπείας. Εάν γίνει θεραπεία των ασθενών θα πρέπει μετά να μελετηθούν και τα αποτελέσματα. Υπάρχει περίπτωση σε 2-3 μήνες να γνωρίζουμε κάποια αποτελέσματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ειδικού.

Πρόσθεσε δε ότι τα εμβόλια είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το φάρμακα για την θεραπεία. Εξήγησε ότι τα εμβόλια έχουν πολλά διαφορετικά πράγματα μέσα, δεν είναι ένα φάρμακο, για αυτό χρειάζεται και περισσότερο χρόνο για να καταλάβει μια φαρμακευτική εταιρεία την ισορροπία στων συστατικών μέσα στο εμβόλιο και ποια είναι η ασφάλειά του.  Οι αναφορές στην βιβλιογραφία θέλουν το εμβόλιο να είναι έτοιμο σε δώδεκα περίπου μήνες.

Ο Νικόλας Διέτης ανέφερε ότι οι μελέτες που υπάρχουν μέχρι σήμερα είναι πολύ μικρές, των 20-30 ασθενών. Αν και από αυτές τις μελέτες έχουμε δεδομένα, επειδή είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ασθενών δεν μπορούμε να γενικεύσουμε τη γνώση μας. Εντούτοις, υπάρχουν πλέον μεγαλύτερες κλινικές μελέτες των 400-600 ασθενών και σε αυτές εξετάζονται 2-3 φάρμακα, τα οποία υπάρχουν ήδη στην αγορά. Για τον ειδικό αυτό είναι θετικό, αφού υπάρχουν δεδομένα εάν είναι ασφαλή και θα μπορούν να βγουν πιο γρήγορα προς τα έξω. Μέσα σε αυτά τα φάρμακα είναι η υδροξυχλωροκίνη, είναι δύο αντιικά- λοπιναβίρη/ριτοναβίρη- που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του HIV και τέλος υπάρχει ένα αντιρευματοειδές φάρμακο και πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα.

Σε ερώτηση για την ιβουπροφαίνη, η οποία είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιφλεγμονώδες, απάντησε ότι κάποια κέντρα στη Γαλλία, στα οποία νοσηλεύονταν ασθενείς με κορωνοϊό και τύγχανε να λαμβάνουν ιβουπροφαίνη δεν πήγαιναν τόσο καλά όσο οι υπόλοιποι ασθενείς. Έτσι, βγήκαν λίγο βεβιασμένα, σύμφωνα με τον ειδικό, να πουν ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται η ουσία εάν πάσχει κάποιος από κορωνοϊό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποια, #45Πότε,poia, #45pote