Πνευματική Ιδιοκτησία και οικονομική ανάπτυξη

Ήξερες ότι ένας από τους πιο πολύτιμους πόρους για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Διανοητική Ιδιοκτησία, μέρος της οποίας είναι η Πνευματική Ιδιοκτησία;

Η Πνευματική Ιδιοκτησία συνδέεται άμεσα με την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό. Πιο συγκεκριμένα, πίσω από καινοτόμα υπολογιστικά ή άλλα συστήματα βρίσκονται άνθρωποι, οι οποίοι έχουν κοπιάσει για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διαμορφώνοντας κώδικες. Με την ίδια λογική, όλο το φάσμα της δημιουργίας έργων πολιτισμού συνδέεται άρρηκτα με την Πνευματική Ιδιοκτησία.

Έτσι, πίσω από κάθε τραγούδι κρύβεται, αρχικά, τόσο ο συνθέτης όσο και ο στιχουργός του. Πίσω από κάθε θεατρικό, κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό έργο υπάρχουν άνθρωποι που πέρασαν εκατοντάδες ώρες για να συγγράψουν τους διαλόγους, να φτιάξουν τα σκηνικά και να σκηνοθετήσουν την παράσταση. Το ίδιο συμβαίνει και με το κάθε βιβλίο, καθώς ο συγγραφέας του αποτύπωσε σ’ αυτό τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα και βιώματα ή τα αποτελέσματα μίας κοπιώδους και πολύχρονης έρευνας.

Όλη η πιο πάνω προσπάθεια έχει τη δική της συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη τόσο του κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά όσο και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ένα μεγάλο μέρος του ενεργού οικονομικά πληθυσμού της ΕΕ εργάζεται σε κλάδους που έχουν να κάνουν με τη Διανοητική Ιδιοκτησία. Τα πιο πάνω γίνονται πιο ξεκάθαρα μέσα από τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUIPO).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κοντά στα 63 εκατομμύρια θέσεις εργασίας (29,2%) συνδέονται με τη Διανοητική Ιδιοκτησία παράγοντας περίπου το 45% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ένωσης. Μπορεί η Κύπρος και η Ελλάδα να είναι πιο χαμηλά στα στατιστικά σε σχέση με τον μέσο όρο της Ενωμένης Ευρώπης, ωστόσο η Διανοητική Ιδιοκτησία καλύπτει ένα πολύ σεβαστό μερίδιο της οικονομίας της κάθε χώρας. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα πάνω από 964.000 εργαζόμενοι (ή 27,2%) συνδέονται με τη Διανοητική Ιδιοκτησία παράγοντας περίπου το 35,9% του ΑΕΠ της χώρας. Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους (24,8% ή 87.446 συμπολίτες μας) κερδίζουν τα προς το ζην συνδεόμενοι με τους κλάδους της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, παράγοντας όπως και στην Ελλάδα το 35,9% του εγχώριου ΑΕΠ.

Αν από όλους κλάδους της Διανοητικής Ιδιοκτησίας απομονώσει κανείς τον κλάδο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, θα έχει μία εικόνα για τη σημαντικότητα του κλάδου και στις δύο χώρες. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο περίπου ένα 5% των εργαζομένων στη Διανοητική Ιδιοκτησία εργάζεται στον τομέα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας παράγοντας το 4,8% και το 6,1% του παραγόμενου από τη Διανοητική Ιδιοκτησία ΑΕΠ αντίστοιχα.

Τα έργα μας έχουν αξία προσφέροντας ποικιλοτρόπως στο κοινωνικό σύνολο. Η απόλαυσή τους μέσα από νόμιμες πηγές αποτελεί ένα ηθικό, οικονομικό και βαθύτατα κοινωνικό ζήτημα. Ας προστατέψουμε όλοι μαζί τη δουλειά όχι μόνο των δημιουργών κι επιστημόνων αλλά και όλων όσων βρίσκονται πίσω από αυτούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα