Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για φυσικό αέριο στο "Καλυψώ"

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την ποσότητα φυσικού αερίου που κρύβει στα σπλάχνα της η "Καλυψώ".

Οι διάφορες δυσκολίες που συνάντησε το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ΕΝΙ – ΤΟΤΑΛ, το οποίο ενεργεί στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, φαίνεται πως έχουν ξεπεραστεί και οι εργασίες είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους.

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο ότι έχει εντοπισθεί εμπορεύσιμη ποσότητα φυσικού αερίου στην «Καλυψώ» και ότι η γεωλογία του κοιτάσματος είναι παρομοίου τύπου με το Αιγυπτιακό "Ζορ".

Σύμφωνα με πηγές, τα αποτελέσματα της γεώτρησης θα ανακοινωθούν πιθανόν μεθαύριο, Πέμπτη, με την προϋπόθεση οι εταιρείες να δώσουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση.

Ανώτατες πηγές, που έχουν άριστη γνώση των ενεργειακών εξελίξεων, ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ, ότι έχει διαπιστωθεί ότι τα ανθρακικά πετρώματα του τεμαχίου 6 επεκτείνονται στο τεμάχιο 10.

Το γεγονός, όπως μάς λέχθηκε, αυξάνει τις προσδοκίες της διαχειρίστριας εταιρείας ExxonMobil, η οποία ετοιμάζεται για γεώτρηση το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση οι κοινοπραξίες των τεμαχίων 6 και 10 βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία για θέματα συνεκμετάλλευσης και ανταλλαγής γεωλογικών στοιχείων.

Βάσει των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, η ΕΝΙ θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση στο έξι, ενώ ήδη αναπτύσσονται σκέψεις στον ιταλικό κολοσσό, μετά τη γεώτρηση στο τεμάχιο 3 και τον στόχο "Σουπιά", να επιστρέψει στο τεμάχιο 6 για δεύτερη γεώτρηση.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα προκαλεί και πάλι επιχειρώντας να κάνει αισθητή την παρουσία της περιοχή.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το πρωί έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή του τεμαχίου 6 μια φρεγάτα.

To απόγευμα, το τουρκικό πολεμικό έπλεε σε απόσταση πέντε με έξι ναυτικών μιλίων από την Καλυψώ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίσει τις γεωτρητικές εργασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα