Πληροφορίες ΣΙΓΜΑ: Μισό εκατ. οι αποζημιώσεις που διεκδικεί το ΑΚΕΛ (ΒΙΝΤΕΟ)

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης.

Βάσει της απόφασής του επί της προσφυγής του ΑΚΕΛ, το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι η επιστολή του  Γενικού Εφόρου Εκλογής προς το κόμμα, με την οποία ενημέρωνε ότι θα πρέπει τα κόμματα να αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο με την ονομασία τους στο μητρώο, δεν ήταν, κατά το δικαστήριο, εκτελεστή διοικητική πράξη, αλλά πράξη που αφορά στις επερχόμενες βουλευτικές. Άρα, κατά το δικαστήριο το θέμα πρέπει να τεθεί ενώπιον του εκλογοδικείου.

Διαβάστε επίσης: ΓΓ ΑΚΕΛ

για το όνομα: «Θα αμφισβητήσουμε ακόμη και το αποτέλεσμα εκλογών»

Σε επικοινωνία του ΣΙΓΜΑ με νομικούς συνταγματολόγους, μας παρέπεμψαν στο άρθρο 145 του Συντάγματος το οποίο επί της ουσίας αναφέρει ότι το εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σ' αυτή την πρωτοφανή κατάσταση αποδεικνύεται εδώ ένα κενό, καθώς δεν μπορεί ο νόμος να προβλέπει εξέταση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος κατόπιν εορτής, δηλαδή, μετά τις εκλογές.

Νομικοί κύκλοι μάς ανέφεραν ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να κάνει χρήση στην επιχειρηματολογία του το θέμα ενδεχόμενης πρόσκρουσης σε βασικές αρχές του Συντάγματος που διέπουν την δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Διοίκηση, επικαλούμενο την ανατροπή μιας νομικής κατάστασης 30 ετών, όσων δηλαδή χρόνων το ΑΚΕΛ διατηρεί στην ονοματολογία του το "Νέες Δυνάμεις".

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το ύψος των αποζημιώσεων που θα διεκδικήσει το ΑΚΕΛ ανέρχεται στο μισό εκατομμύριο ευρώ. Έχουν ήδη δοθεί εντολές στους νομικούς του κόμματος να δρομολογήσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο ποσό, το οποίο θα διεκδικηθεί μετά τις εκλογές δια αγωγής κατά της Δημοκρατίας στο Επαρχιακό Δικαστήριο.

Το μισό εκατομμύριο ευρώ αποτελεί τα έξοδα της προεκλογικής του ΑΚΕΛ.

Πέραν την αγωγής στο Επαρχιακό και της προσφυγής στο εκλογοδικείο, το ΑΚΕΛ μελετά και το ενδεχόμενο προσφυγής εκ νέου στο Διοικητικό Δικαστήριο- προφανώς με πρόσθετη επιχειρηματολογία- για να θέσει θέμα ανεπανόρθωτης ζημιάς. Θα μελετήσει πρώτα την απόφαση του Γενικού Εφόρου Εκλογής επί των ενστάσεων που κατέθεσε σήμερα το κόμμα σε όλους τους Εφόρους των περιφερειών. Η απόφαση αναμένεται να είναι ίδια με την πρώτη απόφαση του Εφόρου, στη βάση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα. Εάν προχωρήσει με μια τέτοια διαδικασία τώρα το ΑΚΕΛ, τότε μπορεί να δημιουργηθούν πρακτικής φύσεως προβλήματα και καθυστερήσεις.

Για παράδειγμα, αν αποφανθεί το Δικαστήριο ότι ήταν όντως παράνομη η απόφαση του Εφόρου σε σχέση με την ονοματοδοσία, την ώρα που επείγει το τύπωμα των ψηφοδελτίων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση και παρέπεμψε στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα