Πλήρη συνεργασία για το έργο της ΔΕΑ ζητά ο νέος Βρετανός Υπ. Ευρώπης

Τη σημασία της πλήρους συνεργασίας από όλες τις πλευρές ώστε να βοηθηθεί το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ), επισημαίνει με επιστολή του ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου αρμόδιος για την Ευρώπη Κρις Χίτον-Χάρις.

Η πρώτη αναφορά του νέου Βρετανού Υπουργού Ευρώπης σε πτυχή του Κυπριακού έρχεται ως απάντηση σε επικοινωνίες που είχε μαζί του η φιλοκύπρια Συντηρητική βουλευτής βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς, η οποία είχε προωθήσει και σχετική επιστολή

της οργάνωσης «Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων».

Ο κ. Χίτον-Χάρις επισημαίνει τη «σημαντική δουλειά» που κάνει η ΔΕΑ και τη συνεισφορά της στο να επέλθει μία ολοκλήρωση του δράματος για τις οικογένειες που επηρεάζονται.

Δηλώνει ότι παρακολουθεί «με ενδιαφέρον» τη δουλειά αυτή και επισημαίνει τη συνάντηση που είχε η προκάτοχός του Γουέντι Μόρτον με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου τον Σεπτέμβριο για να συζητήσουν αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα των αγνοουμένων.

Προσθέτει ότι η βρετανική κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για τους αγνοούμενους και επισημαίνει τη μείωση τα τελευταία χρόνια του ποσοστού των τοποθεσιών που έχει επιβεβαιωθεί ότι περιέχουν σορούς αγνοουμένων, καθώς και ότι το έργο της ΔΕΑ γίνεται πιο δύσκολο με το πέρασμα των ετών.

Από αυτό, κατά τον Βρετανό υφυπουργό, προκύπτει η σημασία της πλήρους συνεργασίας όλων των πλευρών και πάνω σε αυτό επισημαίνει την έκκληση από την Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την Τουρκία για συνέχιση παροχής βοήθειας στη ΔΕΑ με στόχο να προκύψουν απτά αποτελέσματα. Η βοήθεια αυτή πρέπει να έχει τη μορφή της απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλους τους πιθανούς χώρους ταφής, της παροχής πληροφοριών από συναφή αρχεία και της επίτευξης προόδου στις έρευνες, αναφέρει ο κ. Χίτον-Χάρις.

Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης τονίζει επίσης ότι η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει επιμείνει πως η Τουρκία έχει ανεπιφύλακτη υποχρέωση να πληρώσει τη δίκαιη αποζημίωση που έχει επιδικαστεί από το ΕΔΑΔ για  την οδύνη των οικογενειών των αγνοουμένων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει ενεργά στις συζητήσεις της Επιτροπής των Υπουργών και υποστηρίζει πλήρως τις απόφασεις του. Θα συνεχίζουμε να προτρέπουμε πλήρη συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο», καταλήγει η επιστολή του Κρις Χιτον-Χάρις προς την Τερέζα Βίλιερς.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα