Πλανήτης Γη: Φωτιές, πλημμύρες καύσωνες και εικόνες αποκάλυψεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακραίες θερμοκρασίες, πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες. Από τη Βρετανία μέχρι την Κίνα οι εικόνες καταστροφής είναι πρωτόγνωρες.

Χθες για πρώτη φορά στη Βρετανία, οι αρμόδιες αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση 4ης βαθμίδας, το υψηλότερο επίπεδο που αντιστοιχεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προειδοποιώντας τους πολίτες για τους κινδύνους της ζέστης.

Διαβάστε επίσης: LIVE/Πύρινος εφιάλτης στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά

Χάος από τις πυρκαγιές σε Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία

Εκατοντάδες

νεκροί, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης που έχουν γίνει στάχτη: Αυτός είναι ο απολογισμός των υψηλών θερμοκρασιών και των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και αρκετά 24ωρα σε περιοχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας, της βόρειας Πορτογαλίας και της νότιας και κεντρικής Ισπανίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian, περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περιοχή του νομού Ζιρόντ, δυτικά του Μπορντώ, στη Γαλλία.

Μετεωρολόγοι στη Γαλλία μιλούν, μάλιστα, για «σκηνές αποκάλυψης λόγω του καύσωνα» («heat apocalypse»), κυρίως στα νότια και στα δυτικά της χώρας, εκείόπου οι θερμοκρασίες τις περασμένες ημέρες ξεπερνούσαν ανά διαστήματα τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

Καταστροφικές πλημμύρες στην Κίνα

Στο έλεος της φύσης η Κίνα. Δρόμοι θαμμένοι από κατολισθήσεις, πλημμυρισμένες πόλεις και καλλιέργειες καταστραμμένες από καύσωνα είναι η εικόνα της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως δείχνει τα δόντια της στην Κίνα η οποία μετρά πάνω από 10 νεκρούς τις τελευταίες μέρες λόγω πλημμυρών. Τις προηγούμενες μέρες σε μόλις 12 ώρες, το ύψος του νερού έφτασε τα 98,9 χιλιοστά. Το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο των βροχοπτώσεων του Ιουλίου.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η κλιματική κρίση θα ενίσχυε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθιστώντας τα πιο θανατηφόρα και συχνότερα. Τώρα, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, η Κίνα παρασύρεται από τον αντίκτυπό της.

Με πληροφορίες από Kathimerini.gr/euronews.gr
 

Keywords
Τυχαία Θέματα