Πλάνα που «κόβουν» την ανάσα στα 1600m στα Τεισιά της Μαδαρής (ΒΙΝΤΕΟ)

Μοναδικά πλάνα drone κατέγραψε ο Κωνσταντίνος Χρίστου για λογαριασμό του Troodos.Geo.cy  στην περιοχή τα Τεισιά της Μαδαρής.

Όπως γράφει το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο, σε ολόκληρη τη διαδρομή γύρω από τα «Τεισιά της Μαδαρής» εμφανίζονται φλεβικά πετρώματα και είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις του Συστήματος Πολλαπλών Φλεβών. Οι φλέβες εδώ αποτελούνται κυρίως από διαβάση και μικρογάββρο καθώς και επιδοτιωμένες φλέβες λόγω χαμηλού βαθμού μεταμόρφωσης που έχουν υποστεί από την δράση

υδροθερμικών διαλυμάτων σε θερμοκρασίες 350°C.

Το πιο συνταρακτικό στοιχείο της γεωλογίας της περιοχής είναι οι σχεδόν κατακόρυφοι βράχοι (τα Τεισιά) που ξεπροβάλλουν επιβλητικά σαν πελώρια τείχη λαξευμένα στο βράχο σε ολόκληρη τη διαδρομή. Αυτοί οι κατακόρυφοι βράχοι αποτελούν το πιο ανθεκτικό κομμάτι στη διάβρωση του βράχου που εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια και δεν πρόκειται για ανθρώπινο επίτευγμα.

Αυτό το εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης σχηματίστηκε από την διαδοχική επάλληλη διείσδυση και στερεοποίηση του μάγματος μέσα στους αγωγούς μεταφοράς καθώς και από τη διαφορική διάβρωση και αποσάθρωση των πετρωμάτων. Οι λιγότερο ανθεκτικές φλέβες λόγω της εξαλλοίωσης που έχουν υποστεί διαβρώθηκαν πιο γρήγορα από τις υγιείς και σκληρότερες φλέβες με αποτέλεσμα αυτές να αποκαλυφθούν σιγά-σιγά και να ορθώνονται σήμερα ως φυσικά τείχη.

Απολαύστε την… εναέρια διαδρομή!

Keywords
Τυχαία Θέματα