Πιθανή η δίωξη Φειδία Σαρίκα

Ανακρινόταν επί πέντε ώρες και απάντησε σε 100 και πλέον ερωτήσειςΣε σύσκεψη σήμερα στη Νομική Υπηρεσία αναμένεται να αξιολογηθεί η χθεσινή κατάθεση του βουλευτή, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμιξη στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ. Θα ζητηθούν διατάγματα άρσης του τραπεζικού του απορρήτουΠιθανή θεωρείται η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Φειδία Σαρίκα, βάσει έγκυρων πληροφοριών της «Σ», παρόλο που ο ίδιος ο βουλευτής της ΕΔΕΚ αρνήθηκε κάθε ανάμιξη στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, σε χθεσινή πολύωρη κατάθεσή του, απορρίπτοντας -γι'

άλλη μια φορά- τις καταγγελίες για χρηματισμό την περίοδο που διετέλεσε Δήμαρχος Πάφου. Σύμφωνα με πηγές, το ενδεχόμενο σύλληψής του έχει αποκλειστεί -βάσει των τωρινών δεδομένων- αφού δεν διαπιστώνεται κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων.

Η Αστυνομία έχει ήδη εξασφαλίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, δυο μαρτυρίες που πιθανόν να εμπλέκουν τον βουλευτή, μία από τον υπό διαθεσιμότητα Γενικό Διευθυντή του ΣΑΠΑ και εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση Ευτύχιο Μαληκκίδη, και μία από τον ύποπτο Ελλαδίτη καθηγητή Γεώργιο Μπάφα, παρόλο που ο δικηγόρος του Μπάφα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διέψευσε κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή ο πελάτης του παραδέχθηκε εμπλοκή και κατονόμασε άλλα πρόσωπα στην κατάθεσή του.Θα αποφασίσει ο ΕισαγγελέαςΤην τελική έγκριση για ενδεχόμενη ποινική δίωξη του κ. Σαρίκα, του οποίου προχθές η ασυλία ήρθη από το Ανώτατο με γενική άδεια (επιτρέπει ανάκριση, δίωξη, φυλάκιση), θα δώσει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, αφού πρώτα ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο, που φαίνεται να υπολείπεται κάποιων ερευνών και καταθέσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές, αναμένεται να ζητηθούν σήμερα από το δικαστήριο διατάγματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου του βουλευτή.

Πιστεύεται, βάσει πληροφοριών, ότι ο βουλευτής διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς, εκτός από Κύπρο και Ελλάδα, και σε άλλες χώρες. Τα ευρήματα αυτών των ερευνών ενδεχομένως να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης. Επίσης, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο υποβολής αιτημάτων για διατάγματα έρευνας στην οικία και στον χώρο εργασίας του βουλευτή.Νέα σύσκεψη σήμεραΓια την υπόθεση του βουλευτή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες στη Νομική Υπηρεσία, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, ανακριτές της υπόθεσης, καθώς και άλλοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθεί η χθεσινή κατάθεσή του βουλευτή. Στη σύσκεψη αναμένεται να δρομολογηθούν και οι επόμενες κινήσεις των ανακριτών.Πέραν των 100 ερωτήσεων!Χθες, ο πρώην Δήμαρχος Πάφου έδωσε γραπτή κατάθεσή στους ανακριτές, μετά από βομβαρδισμό ερωτήσεων, που βάσει πληροφορίας ξεπέρασαν τις 100. Κατά την ανάκριση, που διήρκεσε πέραν των πέντε ωρών (10:00 -15:45), ο βουλευτής απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς για εμπλοκή του στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, κάνοντας λόγω για σκευωρία εναντίον του. Ο κ. Σαρίκας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Σε κάποιες έδωσε την απάντηση: «Δεν γνωρίζω». Προτού αρχίσει η ανάκρισή του, ο πρώην Δήμαρχος Πάφου παρέδωσε δισέλιδο σημείωμα με τις θέσεις και τους ισχυρισμούς του για την υπόθεση, οι οποίοι αναμένεται να διερευνηθούν.Δικηγόροι: «Απάντησε σε όλα»Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον Φειδία Σαρίκα, αναφέρεται ότι ο κ. Σαρίκας, με δική του πρωτοβουλία, παρουσιάστηκε στην Αστυνομία, έδωσε κατάθεση και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν. «Ο ίδιος επαναλαμβάνει τη θέση ότι δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, όπως ευθύς εξ αρχής είχε δηλώσει», αναφέρεται στη σύντομη ανακοίνωση.

Μετά την προχθεσινή απόφαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου γι' άρση της βουλευτικής ασυλίας του, η Αστυνομία αλλά και η Νομική Υπηρεσία έχουν πλέον την ευχέρεια να ανακρίνουν, να συλλάβουν και να προσάψουν κατηγορίες στον Φειδία Σαρίκα, εάν κριθεί αναγκαίο. Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη ως προς την έγκριση του αιτήματος της Νομικής Υπηρεσίας γι' άρση της ασυλίας του βουλευτή. Το θέμα που αφορούσε το εύρος της άρσης της ασυλίας του αποφασίστηκε κατά πλειοψηφίαν επτά προς τέσσερα.Αρχηγός: «Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά»Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ερωτηθείς χθες εάν παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο της σύλληψης του Φειδία Σαρίκα, δήλωσε πως «αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας», για να προσθέσει πως «βεβαίως όλα τα ενδεχόμενα είναι, αυτήν τη στιγμή, ανοικτά». Σημείωσε ότι «μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής κατάθεσης, η Αστυνομία θα είναι σε επικοινωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της κατάθεσης του κ. Σαρίκα και απ' εκεί και πέρα θα δώσει τις δικές του οδηγίες».

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν θα ζητηθεί η άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών του Φειδία Σαρίκα, αφού προχθές στο Ανώτατο Δικαστήριο ακούστηκε ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής της ΕΔΕΚ άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αθήνα, ο κ. Χρυσοστόμου είπε: «Βεβαίως θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μη εξαιρουμένης και αυτής της ενέργειας». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν υπάρχει ενδεχόμενο η Αστυνομία να ζητήσει από τον Φειδία Σαρίκα την παράδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων, είπε ότι «όλα αυτά θα εξεταστούν, μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».Οι έξι απαντούν σήμερα στις κατηγορίεςΣτις κατηγορίες που τους προσάπτονται αναμένεται να απαντήσουν σήμερα στις εννέα το πρωί, ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου, οι έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση ΣΑΠΑ. Οι Σάββας Βέργας και Ευτύχιος Μαληκκίδης έχουν ήδη ομολογήσει σε καταθέσεις τους και αναμένεται να δηλώσουν ένοχοι. Στις κατηγορίες αναμένεται να απαντήσουν και οι Γιώργος Μιχαηλίδης, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής. Την υπόθεση δικάζει η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Δώρα Σωκράτους, η οποία στην προηγούμενη ακρόαση ξεκαθάρισε πως δεν θα δώσει επιπλέον χρόνο στους κατηγορούμενους για να απαντήσουν.Συνολικά, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 153 κατηγορίες για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτης, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπαση χρημάτων, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, αποδοχή αμοιβής με τρόπο που να υποδηλώνει δεκασμό, διαφθορά, αθέμιτη κτίση περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του Δημοσίου και άλλες. Ο Ευτύχιος Μαληκκίδης αντιμετωπίζει τις περισσότερες κατηγορίες, συνολικά 67, και ο Σάββας Βέργας 58. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης αντιμετωπίζει 25 κατηγορίες, ο Ευστάθιος Ευσταθίου 15 και από 7 κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής. Οι έξι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.Σημειώνεται πως ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας και ο Ευτύχιος Μαληκκίδης, οι οποίοι κατηγορούνται για διαφθορά και χρηματισμό, βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής χρηματικών ποσών και ακίνητης ιδιοκτησίας στο κράτος, αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ, για σκοπούς μετριασμού της ποινής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα