Πιθανές ανακαλύψεις σε Ανατ.Μεσόγειο ισοδύναμες με 2.000 ΔΚΜ

Νούμερο ένα προτεραιότητα για την Κύπρο είναι η εμβάθυνση και επέκταση του ερευνητικού της προγράμματος, ώστε να εκτιμηθεί η ποσότητα φυσικού αερίου που υπάρχει εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο του Economist, στη Λευκωσία, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στην προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου ως μιας επιπρόσθετης πηγής για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ένωσης.

Ως

προς τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιοχή, ο κ. Λακοτρύπης αναφέρθηκε σε πιθανές ανακαλύψεις που ισοδυναμούν με 2.000 bcm, τη στιγμή που, όπως είπε, η Ευρώπη κατανάλωσε πέρυσι περίπου 430 bcm.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ από την ΕΝΙ το 2015, στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την Κύπρο και τις άλλες χώρες της περιοχής. Το Ισραήλ, πρόσθεσε, θα προκηρύξει άλλον ένα γύρο αδειοδότησης εντός του μήνα.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις στο μέλλον, ο Υπουργός Ενέργειας μίλησε για τεχνικά θέματα και πτωτική τάση στις τιμές. Είπε τέλος ότι η Κύπρος εργάζεται για να εκπροσωπεί την ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το αντίστροφο. Αυτός είναι ο ρόλος της χώρας, συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν για συνεργασία σε τετραμερές επίπεδο, κατά την ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών.

Ο Paolo Scaroni, αναπληρωτής πρόεδρος της Rothschild Group και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ENI ανέφερε από την πλευρά του ότι για να καταστεί η Ευρώπη μια πολιτική ένωση, πρέπει πρώτα να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη.

«Η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι σαν την πολιτική ανεξαρτησία» ανέφερε και μίλησε για τη εναλλακτική δυνατότητα που προσφέρουν το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος στις ενεργειακές διαδρομές, που θα προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Και οι τρεις χώρες, πρόσθεσε, προσφέρουν στρατηγικές εναλλακτικές διαδρομές, όμως υπάρχουν και προκλήσεις, όπως η υποδομή που πρέπει να δημιουργηθεί ή οι πολιτικές περιπλοκές, περιλαμβανομένης της επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Yaniv Friedman, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Delek Drilling/ Avner Oil αναφέρθηκε από την πλευρά του στο βαθμό που η ενέργεια έχει μετασχηματίσει σήμερα το Ισραήλ. Η χώρα, από εισαγωγέας ενέργειας έχει καταστεί σχεδόν αυτάρκης, είπε και πρόσθεσε ότι το 60% τη ενέργειας έρχεται σήμερα από το κοίτασμα του Ταμάρ. Κλείνοντας, ο κ. Friedman μίλησε για τις πιθανές θετικές επιπτώσεις που θα έχει το κοίτασμα Αφροδίτη στην κυπριακή οικονομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα