Πίστη για ανατροπή της κατάστασης από τους Ρεπουμπλικάνους το 2020

Ο Τζεφ Σέσιονς δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τη διεκδίκηση της έδρας στη Γερουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να ανατρέψουν την υφιστάμενη κατάσταση το 2020.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι σίγουροι ότι μπορούν να κερδίσουν πίσω τον έλεγχο της μίας από τις δύο έδρες που έχει η Αλαμπάμα στη Γερουσία και την οποία έχασαν με θεαματικό τρόπο την προηγούμενη χρονιά, σχολιάζει το “Politico”.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουροι αν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είναι ο άνθρωπος

που θα μπορούσε να πετύχει την επιστροφή της έδρας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Το όνομά του ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας ως ενός από τους πιθανούς διεκδικητές, αμέσως μετά την απόλυσή του από το Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 7 Νοεμβρίου, ενώ μία ημέρα πριν είχαν διεξαχθεί οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018 για το Κογκρέσο.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραμένει ουσιαστικά δημοφιλής στην αναφερόμενη αμερικανική πολιτεία, ενώ ο Σέσιονς μπορεί να αποτύχει εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεών του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει ξεκάθαρα το προβάδισμα εάν βάλει υποψηφιότητα για την διεκδίκηση της έδρας, η επιδείνωση των σχέσεών του με τον πρόεδρο Τραμπ θεωρείται πιθανό ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον κι άλλων Ρεπουμπλικάνων για να διεκδικήσουν την έδρα.

Τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αλαμπάμα φοβούνται πως, αν υπάρξουν πολλοί εσωκομματικοί διεκδικητές της έδρας, αυτό θα προκαλέσει μία δύσκολη κατάσταση στην διεξαγωγή του προκριματικού εκλογικού κύκλου, παρόμοια με αυτήν του 2017, που είχε ως συνέπεια την απώλεια της έδρας.

Στο “Politico” έδωσαν συνεντεύξεις περισσότερα από 12 στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και πιθανοί διεκδικητές της έδρας στην Αλαμπάμα σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας επιστροφής του Σέσιονς με αντίπαλο τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Νταγκ Τζόουνς.

Όλοι συμφωνούν ότι ο Σέσιονς εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στην πολιτεία του, αφού την εκπροσώπησε για σχεδόν δύο δεκαετίες στην Γερουσία.

Από την άλλη μεριά, οι απόψεις μεταξύ των στελεχών του κόμματος διαφοροποιούνται για το αν ο 71 ετών Σέσιονς θα μπορέσει τελικά να ξεκαθαρίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την περσινή απώλεια της έδρας και να την επαναφέρει στο κόμμα.

Παρά την θετική του εικόνα, η αβεβαιότητα που επικρατεί μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων της αναφερόμενης πολιτείας γύρω από την αποτελεσματικότητα μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Σέσιονς θεωρείται ενδεικτική για το πόσο πολιτικά θυελλώδης ήταν η τελευταία τριετία για τον Σέσιονς.

Ο ίδιος αναδείχτηκε ως ένας από τους πιο παλιούς κι έμπιστους προεκλογικούς υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ. Στην συνέχεια ανέλαβε την ηγεσία ενός από τα πιο σημαντικά υπουργεία, όπως αυτό της δικαιοσύνης, ενώ σήμερα, παρά το θετικό πολιτειακό του προηγούμενο, αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα ενδεχόμενης κίνησής του να διεκδικήσει την έδρα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αλαμπάμα.

Ένας Ρεπουμπλικάνος δήλωσε ότι δεν θα εκπλαγεί εάν δει τον πρόεδρο Τραμπ να υποστηρίζει έναν άλλον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην περίπτωση που ο Σέσιονς αποφασίσει να διεκδικήσει τελικά την έδρα.

Από την άλλη μεριά, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα πράξει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Μία πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του, δήλωσε πως ο ίδιος “σίγουρα σκέφτεται” να είναι και πάλι υποψήφιος.

Ωστόσο, ο Σέσιονς δεν έχει κάνει κάποια δήλωση ή κίνηση, η οποία να υποδηλώνει ότι θα διεκδικήσει την έδρα.

Αρκετοί υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την έδρα στην Αλαμπάμα άφησαν να εννοηθεί ότι μία κάθοδος του Σέσιονς στην εκλογική κούρσα της πολιτείας δεν θα αλλάξει τα δικά τους σχέδια.

Από την άλλη μεριά, οι πιθανοί υποψήφιοι παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του Σέσιονς, κυρίως για πιθανές δηλώσεις του, που θα υποδηλώνουν την πιθανή κάθοδό του στον προεκλογικό στίβο.

Σε πολιτικό επίπεδο, η έδρα στην Αλαμπάμα δίνει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μία ευκαιρία να ανατρέψει στις προεδρικές εκλογές του 2020 το περσινό αρνητικό αποτέλεσμα για το κόμμα από την απώλεια της έδρας.

Ο Μπράντλεϊ Μπερν, Ρεπουμπλικάνος και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάνει κινήσεις για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κόμματος, ενώ έχει εκδηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον του για την εκλογή του στην Γερουσία εδώ και μήνες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Σεθ Μόροου, ο Μπερν, που διανύει την τρίτη κοινοβουλευτική θητεία του στο Κογκρέσο, “βλέπει σοβαρά” την προεκλογική εκστρατεία, ενώ, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, μία ενδεχόμενη κάθοδος του Σέσιονς “δεν αλλάζει καθόλου τα σχέδια του Μπερν”.

Για την διεκδίκηση της έδρας στην Γερουσία ενδιαφέρεται κι ο πρόεδρος της τοπικής Γερουσίας στην Αλαμπάμα Ντελ Μαρς, που σκέφτεται σοβαρά την κάθοδό του στις εκλογές κι έχει μιλήσει για τα σχέδιά του στους συναδέλφους του στην Γερουσία της Αλαμπάμα.

Ως πιθανός διεκδικητής της έδρας φέρεται κι ο Ρεπουμπλικάνος Μο Μπρουκς, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και διεκδίκησε την έδρα στην Γερουσία το 2017.

Αρκετοί χορηγοί των Ρεπουμπλικάνων έχουν προσεγγίσει και τον πρόσφατα εκλεγέντα αναπληρωτή κυβερνήτη Γουίλ Εϊνσγουόρθ, προκειμένου να διεκδικήσει την έδρα στην Γερουσία.

Ο Μαρς δήλωσε στο “Politico” ότι εξετάζει τις επιλογές του και ότι ελπίζει να μιλήσει με τον Σέσιονς πριν από το τέλος του χρόνου. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει την αίσθηση ότι θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για τον προεκλογικό αγώνα, καθώς το θεωρεί πρόωρο, ενώ εξετάζει πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στις εκλογές. Μεταξύ αυτών και τον Σέσιονς.

“Είχα πάντοτε μία καλή σχέση με τον Σεσιονς και θα σκεφτώ πολύ σοβαρά να είμαι αντίπαλός του, εάν αποφασίσει να κατέβει”, δήλωσε ο Μαρς.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν ότι ο Σέσιονς θα είναι μία κυρίαρχη πολιτική δύναμη στις εκλογές στην περίπτωση που αποφασίσει την κάθοδό του κι ανεξάρτητα από την πορεία των σχέσεών του με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης αυτοεξαίρεσε από νωρίς τον εαυτό του από την έρευνα που διεξάγει για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ. Έτσι, την εποπτεία της έρευνας είχε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, ενώ η κίνηση αυτή του Σέσιονς είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ, που εκδηλώθηκε με την απόλυσή του από το Υπουργείο στις 7 Νοεμβρίου.

Πηγή: AΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα