Πιο κοντά στην ασφυξία οι τράπεζες στην Ελλάδα

Στο όριο τις ασφυξίας κινείται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το φάντασμα των capital controls, κυρίως σε περίπτωση μη συμφωνίας ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και την Αθήνα, που θα σπρώξει το κλείσιμο της αξιολόγησης ακόμα πιο μακριά.

Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Τράπεζα

της Ελλάδος, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά €1,5 δισ., πέφτοντας στα €119,7 δισ. μέσα σε ένα μόλις μήνα, από τα 121,4 δισ. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις, οι καταθέσεις τους μειώθηκαν κατά 562 εκατ., ενώ μειωμένες κατά 972 εκατ. εμφανίζονται οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, από τον προηγούμενο μήνα.

Στερεύει και η χρηματοδότηση

Πιο «σφιχτή» ήταν η χρηματοδότηση των τραπεζών σε επιχειρήσεις, με τα δάνεια που χορηγήθηκαν προς την πραγματική οικονομία να είναι κατά 1,4% λιγότερα τον Ιανουάριο του 2017.

Αναφορικά με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, αυτή εμφανίζεται να διαμορφώνεται -1,6% από -1,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα, ήταν επίσης αρνητική κατά 885 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2016, το ίδιο μέγεθος εμφάνιζε θετική καθαρή ροή ύψους 124 εκατ.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2017, εμφανίζεται αρνητική κατά 643 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 296 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,4% από 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,4% από 0,1% τον Δεκέμβριο 2016, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους, ήταν αρνητική κατά 451 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 27 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα