Πηλείδου για αγωγό Ισραήλ-Κύπρου και πλωτή μονάδα υγροποίησης (ΒΙΝΤΕΟ)

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης στο Ισραήλ, ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

«Φυσικά ήταν θετικά τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντηση στο Ισραήλ, είχαμε ενθαρρυντικές εξελίξεις όσο αφορά το ηλεκτρικό καλώδιο που είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε την πρώτη συζήτηση της τεχνικής ομάδας η οποία χειρίζεται τα θέματα που έχουν να κάνουν με το κομμάτι Ισραήλ-Κύπρου

που είναι το επόμενο κομμάτι για το οποίο θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή εργασία αδειοδότησης και επίλυσης όλων των τεχνικών οικονομικών θεμάτων, ώστε να προχωρήσει και εκείνο το κομμάτι» τόνισε η κ. Πηλείδου.

Υπογράμμισε επίσης ότι για το κομμάτι Κύπρος-Κρήτη θα υπογραφτεί το συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χρηματοδότηση μέσα στους επόμενους μήνες ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής πριν το τέλος του έτους, επομένως είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσει και η διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου. Η Υπουργός εξέφρασε μεγάλη στήριξη για το συγκεκριμένο έργο ως υπέρμαχος της αύξησης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της περιοχής, πράγμα το οποίο αποτελεί στόχο και της Κύπρου, οπότε δόθηκαν και διαβεβαιώσεις ότι αυτός θα είναι και ο στόχος του καλωδίου και όχι μόνο η παροχή ενεργειακής ασφάλειας στις χώρε που εμπλέκονται.

«Από εκεί και πέρα έγινε μία συζήτηση για την κατασκευή της αγωγού από τα Ισραηλινά κοιτάσματα προς την Κύπρο, το βασιλικό με στόχο την εξαγωγή και το εφοδιασμό φυσικού αερίου στην ΕΕ πράγμα το οποίο βέβαια βάζει την Κύπρο πλέον στον χάρτη του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και την εξάρτηση της Ευρώπης από της ρωσικές ενέργειες» υπογράμμισε.

Η κ. Πηλείδου ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία σχέση με το τερματικό στο Βασιλικό το οποίο χτίζεται για την παροχή ενεργειακής ασφάλειας και φυσικού αερίου στην Κύπρο με κρατικές εγκαταστάσεις. Ουσιαστικά το δεύτερο δεν θα είναι ακριβώς τερματικό, δηλαδή δεν θα ξανά χτιστεί προβλήτα. Λόγω του ότι υπάρχει ήδη προβλήτα αντιλαμβάνεστε ότι η εταιρία προχωρεί αυτούς τους σχεδιασμούς σε συνεργασία με την VTTV η οποία ήδη έχει προβλήτα στην Κύπρο και επομένως δεν θα χρειαστεί δεύτερης τέτοιας εγκατάστασης, ούτως ώστε να γίνει πραγματικότητα το συγκεκριμένο έργο απλά θα πρέπει να υπάρχει μια δεύτερη πλωτή μονάδα η οποία θα είναι για σκοπούς υγροποίησης και όχι για σκοπούς αποϋγροποίησης. Δηλαδή θα έχουμε δυο σημεία για το φυσικό αέριο, ένα για τις ανάγκες μας και ένα για αποστολή σε άλλες χώρες.

Η κ. Πηλείδου πρόσθεσε επίσης ότι αυτά τα δύο θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τον EastMed υπό την έννοια ότι ο δεύτερος αγωγός θα μπορούσε να παρέχει την ευκαιρία στους αδειούχους μας να φέρουν φυσικό αέριο προς την Κύπρο. Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα σίγουρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μειωθεί το κόστος ανάπτυξης των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ εφόσον θα κατασκευαστεί αυτός ο αγωγός που ούτως η άλλως για τους σκοπούς φυσικού αερίου άρα θα μπορούσε να είναι καλή εξέλιξη και από αυτή την έννοια.

Σημείωσε επίσης ότι αυτή η προσπάθεια είναι πολύ πρώιμη, πρέπει να λάβουμε την γραπτή πρόταση που πρέπει να εξεταστεί. Απ’ ότι μας έχει ενημερώσει η εταιρία μέσα στις επόμενες βδομάδες θα γνωρίζει αν υπάρχουν οι επαρκείς ποσότητες από πλευράς Ισραηλινών κοιτασμάτων για να γίνει αυτό το εγχείρημα.

«Αυτό είναι το πρώτο στάδιο που πρέπει να περάσουμε, από εκεί και πέρα αν πάνε όλα καλά και επιβεβαιωθούν αυτές οι ποσότητες, το χρονοδιάγραμμα είναι για 2020-2026, δηλαδή να έρθει το πλοίο υγροποίησης στην Κύπρο μέχρι το 2026 για να είναι έτοιμος ο αγωγός μέχρι εκείνη την περίοδο» σημείωσε.

Κληθείσα να σχολιάσει ποια είναι τα δικά μας κοιτάσματα και πως θα τα αξιοποιήσουμε η κ. Πηλείδου ανέφερε πως, σίγουρα ο στόχος αυτός είναι και ελπίζουμε ότι με αυτές τις εξελίξεις όσο αφορά και τις υποδομές και τις προτάσεις τη ΕΕ να λάβει κάποιες ενέργειες ούτως ώστε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, ότι και η εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ θα επισπεύσουν τα προγράμματα τους, σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι που ξανά ξεκινούν οι γεωτρητικές δραστηριότητες μέσα στις επόμενες βδομάδες. Για την επόμενη γεώτρηση δεν ακόμη την ακριβή ημερομηνία γιατί πρέπει να ολοκληρώσει το γεωτρύπανο τις εργασίες του εκεί που βρίσκεται τώρα και να έρθει στην Κύπρο, ελπίζουμε ότι θα είναι μέσα στον Μάιο αλλά σίγουρα μέσα στο τρίμηνο που διανύουμε αυτή τη στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πηλείδου, Ισραήλ#45Κύπρου, ΒΙΝΤΕΟ,pileidou, israil#45kyprou, vinteo