Πιέζει ο Ακιντζί: Λύση εντός '16 αλλιώς νέα προβλήματα

Ασφυκτικές πιέσεις από τον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος κάνει λόγο για προβλήματα σε περίπτωση, που δεν υπάρξει λύση εντός του 2016. Την ίδια ώρα επιμένει σε μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τον παράνομο Μπαϊράκ στο πλαίσιο των εορτασμών στα κατεχόμενα για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρεται σε νέα προβλήματα που δυνατό

να προκύψουν αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού εντός χρόνου.

Σε ό,τι αφορά το νευραλγικό τομέα των υδρογονανθράκων ο Ακιντζί δήλωσε, πως οι σχεδιαζόμενες εργασίες για γεώτρηση φυσικού αερίου από τις αρχές του 2017 μπορεί να πυροδοτήσουν νέες εντάσεις, στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση.

Είπε επίσης ότι η πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ισραήλ θα πρέπει να σημειωθεί ως θετική εξέλιξη και ότι οι δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενισχυθούν με την ύπαρξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Όπως είπε, μια λύση θα επιτρέψει την χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου της περιοχής για τις ανάγκες της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά και τη μεταφορά του αερίου προς τις χώρες της ΕΕ μέσω Κύπρου και Τουρκίας.

Οι προειδοποιήσεις και οι προεδρικές του '18

Σε σχέση με το Κυπριακό ανέφερε ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με σκοπό να βρεθεί μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα και ότι ο στόχος των τριών συναντήσεων του Ιουλίου είναι να μειωθούν οι τρέχουσες διαφορές και αν είναι δυνατό να καταστεί το 2016 η χρονιά της λύσης.

«Τονίζουμε και προειδοποιούμε ότι νέα προβλήματα θα προκύψουν, εκτός κι αν μπούμε στο 2017 με την επίλυση του προβλήματος εντός του έτους 2016», σημείωσε.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία τον Φεβρουάριο του 2018 και την προεκλογική εκστρατεία που όπως ανέφερε θα αρχίσει από τον Μάρτιο του 2017.

Ανέφερε επίσης ότι είναι σοβαρή ευθύνη των δύο πλευρών να αδράξουν και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν αξιοποιώντας την παρούσα ευκαιρία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

«Συνεχίζουμε τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα διατηρώντας στο μυαλό αυτή την ευθύνη που έχουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε εκπληρώσει τα καθήκοντά μας σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή διευθέτηση και όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

Το "μπαλάκι" στους Ελληνοκυπρίους για σύνδεση δικτύων

Είπε επίσης ότι έκαναν ό,τι τους αναλογούσε τόσο από τεχνικής όσο και από πολιτικής άποψης για το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας – Απλικίου και για την χρήση κινητών τηλεφώνων χωρίς προβλήματα και στις δύο πλευρές του νησιού και την εξασφάλιση μόνιμης σύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένουν από την ε/κ να λάβει μέτρα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Περί εμπιστοσύνης

Παράλληλα ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η μη τιμωρία αυτών που επιτέθηκαν σε Τ/κ και στα οχήματά τους σε πρόσφατο περιστατικό στις ελεύθερες περιοχές, καταστρέφει το συναίσθημα της εμπιστοσύνης. Ανέφερε ακόμα ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση έχει μια σημαντική ευθύνη να εκπαιδεύσει τις νεότερες γενιές με στόχο την ειρήνη.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε επίσης ότι η προσπάθεια είναι για δημιουργία ενός πλαισίου ορθολογικής λύσης, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές, μιας νέας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής δομής στην Κύπρο που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστώντων κρατών, όπου η κυριαρχία θα προέρχονται εξίσου από τις δύο κοινότητες.

Αναμφίβολα, ανέφερε, δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις μια τέτοια δομή που να βασίζεται σε ένα πλαίσιο αποδεκτό και από τις πλευρές. Αυτό, είπε, απαιτεί μια ισορροπημένη προσέγγιση, που να προστατεύει στο ακέραιο τα κοινωνικά δικαιώματα των Τ/κ, αλλά, ταυτόχρονα, να μην αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα της άλλης κοινότητας.

Είπε επίσης ότι την περίοδο που έρχεται θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, έχοντας στο μυαλό ότι οι επόμενοι λίγοι μήνες είναι σημαντικοί και κρίσιμοι για το μέλλον.

«Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες αυτές που κάνουμε μπορεί να είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας και η τελευταία ευκαιρία για λύση ομοσπονδίας. Εμείς σίγουρα δεν θέλουμε αυτές τις προσπάθειες να αποτύχουν», ανέφερε.

"Η Τουρκία είναι μια χώρα που υπέφερε πολλά από τα πραξικοπήματα"

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Κύπρο ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο συνέβη η εισβολή της 20ης Ιουλίου και ανέφερε ότι αν δεν γινόταν το πραξικόπημα δεν θα γινόταν και η εισβολή.

Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, είπε ότι το γεγονός προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στους Τ/κ που έχουν πάθος για τη δημοκρατία.

Η αποτυχία του πραξικοπήματος είπε, ανακούφισε τους Τ/κ και το λαό της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που υπέφερε πολλά από τα πραξικοπήματα και κάθε επιτυχημένο πραξικόπημα έκανε την κατάσταση στην Τουρκία να επιδεινώνεται παρά να βελτιώνεται.

Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία την ίδια αλλά και τους Τουρκοκύπριους η χώρα να θεσμοποιήσει και να αναπτύξει περαιτέρω ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, κοσμικό, κοινωνικό κράτος δικαίου σε συνάρτηση με την αξίες του Κεμάλ Ατατούρκ. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο λαός της Τουρκίας δεν επικροτεί πλέον τα πραξικοπήματα, κάτι που αποτελεί, όπως είπε εγγύηση ενάντια σε παρόμοιες απόπειρες στο μέλλον.

Διαχώρισε παράλληλα τον τουρκικό στρατό στα κατεχόμενο από την ομάδα των ενόπλων δυνάμεων που επιχείρησε το πραξικόπημα.

Tην ίδια ώρα, ο Ακιντζί τα «ρίχνει» σε Αναστασιάδη για τις πυρκαγιές.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα