Πιέσεις ΕΕ προς Ισραήλ για λύση δύο κρατών

Συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους τους από το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή είχαν τη Δευτέρα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι 27 Υπουργοί της ΕΕ συναντήθηκαν αρχικά με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, πριν συναντήσουν χωριστά με τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής

Αρχής, Ριάντ αλ-Μαλίκι.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε στο Ισραήλ ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα δεν μπορούν να οικοδομηθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα».

«Ποιες είναι οι άλλες λύσεις που έχουν στο μυαλό τους; Να κάνουν όλους τους Παλαιστίνιους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;» διερωτήθηκε ο Μπορέλ.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει επισύρει την καταδίκη των Ηνωμένων Εθνών και αψήφησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρέχουν στο Ισραήλ δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ο Μαλίκι απαίτησε την έκκληση της ΕΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός και προέτρεψε το μπλοκ να εξετάσει τις κυρώσεις κατά του Νετανιάχου για «καταστροφή των πιθανοτήτων για μια λύση δύο κρατών».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, είπε ότι «όλος ο κόσμος» βλέπει τη λύση δύο κρατών ως «τη μόνη διέξοδο από αυτή τη δυστυχία».

Ο Κατς είπε στους δημοσιογράφους ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συζητήσει την ανάγκη «να φέρουμε πίσω τους ομήρους μας και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ».

Οι συνομιλίες ήρθαν μια ημέρα αφότου η Χαμάς εξέδωσε μια έκθεση 16 σελίδων, στα Αραβικά και στα Αγγλικά, εξηγώντας το ιστορικό των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου κατά του νότιου Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο. Χαρακτήρισε τις επιθέσεις «αμυντική πράξη» και «αναγκαίο βήμα» ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, «την ανάκτηση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και στον δρόμο για απελευθέρωση και ανεξαρτησία όπως όλοι οι λαοί».

Πηγή: ΑΠΕ- AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα