Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης και θυμηθήκαμε τον Άντη Περνάρη

Ο δεύτερος, η προτομή του οποίου βρίσκεται στη Λευκωσία κοντά στο παλιό Γενικό Νοσοκομείο, είχε γράψει τους στίχους, για τους οποίους ο πρώτος συνέθεσε τον Οκτώβριο του 1964 τον κορυφαίο Ύμνο της νεοσύστατης τότε Εθνικής Φρουράς.

ΑΝΤΗΣ ΠΕΡΝΑΡΗΣ ήταν το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του εκπαιδευτικού, δημοσιογράφου και λογοτέχνη Ανδρέα Παυλίδη από τη Λευκωσία (1903-1980).
Το 1964 που συγκροτήθηκε η Εθνική Φρουρά ο Άντης Περνάρης συνεργαζόταν με τον τότε Διευθυντή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου Φρίξο Βράχα από την Κερύνεια

για την έκδοση του περιοδικού «ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΣ» του νεοσυγκροτηθέντος Γ.Ε.Ε.Φ.

Οκτώβριο του 1964 στο κυλικείο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας βρέθηκε μια μέρα ο 39χρονος τότε βουλευτής της ΕΔΑ Μίκης Θεοδωράκης σε ένα από τα ταξίδια του στην Κύπρο. Με προτροπή του Φρίξου Βράχα ο Άντης Περνάρης τον πλησίασε, του έδωσε τους στίχους του ποιήματός του, με την παράκληση να τους μελοποιήσει.

Εν ριπή οφθαλμού, αυθωρεί και παραχρήμα ο μεγάλος ήδη μουσικοσυνθέτης έγραψε την παρτιτούρα του Ύμνου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε επισκεφθεί δυο μήνες νωρίτερα, Αύγουστο του 1964 την βομβαρδισμένη από την τουρκική πολεμική αεροπορία Τηλλυρία. Στην ιδιόγραφη παρτιτούρα του Ύμνου στην Εθνοφρουρά, ο Μίκης είχε γράψει με την υπογραφή του και το εξής:

«Αφιερωμένο στην ηρωική νεολαία της Ελληνικής Κύπρου».

Την ιδιόγραφη παρτιτούρα του Μίκη Θεοδωράκη, με τον χειρόγραφο τίτλο ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑ, είχε δημοσιεύσει 28η Οκτωβρίου 1964 η εφημερίδα της Λευκωσίας «Ο Αγών» του Νίκου Κόση. Εκείνη τη μέρα, για την εθνική επέτειο του ΟΧΙ του Σαράντα, παρέλαυναν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου οι μονάδες της νεοσύστατης (απ’ τον Ιούνιο) Εθνικής Φρουράς μαζί με τις μονάδες της ελλα-δικής μας Μεραρχίας που είχε ήδη στείλει στο νησί ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.

Η μουσική του Ύμνου απετέλεσε έκτοτε, το σήμα έναρξης της ραδιοφωνικής εκπομπής του ΡΙΚ «Η Ωρα του Εθνοφρουρού» η οποία μεταδίδεται μέχρι και σήμερα από το Α΄ Πρόγραμμα του ΡΙΚ με παραγωγό την κ. Λίτσα Μαυρίδου.

Ο ΥΜΝΟΣ όμως είχε «λησμονηθεί» την επταετία της χουντικής δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974) όταν η τυραννία των συνταγματαρχών είχε απαγορεύσει μέχρι και την ιδιωτική ακρόαση των τραγουδιών του φυλακισμένου αντιστασιακού Μίκη Θεοδωράκη.

Το 2005 που ο τότε ΠτΔ Τάσσος Παπαδόπουλος παρασημοφόρησε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Μίκη Θεοδωράκη, το ΓΕΕΦ με Αρχηγό τον αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο, οργάνωσε ειδική εκδήλωση στην Λέσχη Αξιωματικών της ΕΦ κοντά στο παλιό ΓΣΠ προς τιμήν του Θεοδωράκη όπου οι άνδρες της Στρατιωτικής Μουσικής παιάνισαν και τραγούδησαν μπροστά στον συγκινημένο 80χρονο τότε δημιουργό, τον ΥΜΝΟ που είχε συνθέσει το 1964.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ η προτομή του Άντη Περνάρη στη Λευκωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα