Πεσκόφ: Σε νέες βάσεις θα πρέπει να κτιστούν οι σχέσεις Μόσχας - Ευρώπης

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη Μόσχα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν θα είναι πλέον, όπως πριν, ήδη δήλωσε σε Ρώσους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα καταστεί απαραίτητο σε κάθε περίπτωση να οικοδομηθούν οι σχέσεις σε νέες βάσεις.

«Έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να συμφωνήσουμε για το πώς θα ζούμε», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ευρώπη και σχετικές

δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Είναι σαφές ότι θα πρόκειται για συμφωνίες σχετικά με νέα μοντέλα σχέσεων», πρόσθεσε ο κ. Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι από γεωγραφική άποψη η Ρωσία και η Ευρώπη «δεν θα απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλον», γι’ αυτό και «θα καταστεί απαραίτητο σε κάθε περίπτωση να οικοδομηθούν οι σχέσεις σε νέες βάσεις».

Κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ρωσία και η Ευρώπη δεν θα είναι πλέον δυνατόν να οικοδομήσουν σχέσεις όπως πριν, «και κανείς δεν θα το θέλει αυτό, πρώτα απ' όλα εμείς». Η Ρωσία, είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος, είχε «μια μεγάλη εμπειρία για το πώς μας αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι. Και θα λαμβάνουμε πάντα υπόψη αυτή την εμπειρία όταν οικοδομούμε τις σχέσεις».

Ερωτηθείς για το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητά να μην αναγνωριστούν τα αποτελέσματα των ρωσικών προεδρικών εκλογών, ο κ. Πεσκόφ είπε ότι αυτές δεν είναι δηλώσεις «τις οποίες είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε» και χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «εδραιωμένο σε θέσεις ισχυρής και συνεπούς ρωσοφοβίας», υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές του, αντί «να αναπτύσσουν το διάλογο, να αναζητούν τρόπους για την οικοδόμηση διαλόγου» έχουν μετατρέψει το όργανο αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «σε μια μηχανή απροκάλυπτων δηλώσεων, εσωτερικών αντιφάσεων και ούτω καθεξής».

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναμένεται να ορκιστεί για τη νέα εξαετή προεδρική θητεία του στις 7 Μαΐου και να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στην Κίνα. Κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου «Ρωσία και Κίνα είναι κυρίαρχες χώρες που τιμούν την κυριαρχία τους, δέχονται πιέσεις από τη Δύση και στέκονται με αρκετή αυτοπεποίθηση στα πόδια τους για να αντέξουν την πίεση αυτή», ως εκ τούτου στην επίσκεψη Πούτιν «θα επικεντρωθεί η προσοχή ολόκληρου του κόσμου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα