«Πες το όνομά της»: Διαμαρτυρία Ιρανών στη Λευκωσία για την Μαχσά Αμίνι (vid)

Με σύνθημα «Πες το όνομά της», οι Ιρανοί σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούν συγκεντρώσεις μνήμης, τιμώντας την πρώτη επέτειο θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμίνι.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε Παρίσι, Τορόντο και Βρυξέλλες. Χιλιάδες άνθρωποι, κρατούν φωτογραφίες της Μαχσά Αμίνι, ζητώντας την ανατροπή του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Οι

διοργανωτές ζητούν, επίσης, να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια ενιαία πολιτική απέναντι σε αυτούς που κυβερνούν το Ιράν, ώστε να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Το πρωί, όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν, ο πατέρας της τέθηκε υπό κράτηση από τις δυνάμεις ασφαλείας και στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, αφού τον προειδοποίησαν να μην προχωρήσει σε κινητοποιήσεις που θα σχετίζονται με την πρώτη επέτειο από τον θάνατο της κόρης του.

Διαμαρτυρία και στην Κύπρο

Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα έξω από την πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία νωρίς το απόγευμα.

  Σε αυτή συμμετείχαν περίπου 200 Ιρανοί που διαμένουν στο νησί μας. Κρατούσαν πανό και φωτογραφίες της Μαχσά Αμίνι και φώναζαν συνθήματα για αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι η 22χρονη Μάχσα Αμίνι, συνελήφθη πέρσι ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο του αδερφού της γιατί φορούσε στενό παντελόνι και δεν είχε σωστά τοποθετημένη την μαντήλα της.

Κατά την διάρκεια της κράτησής της, η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε, ωστόσο κυκλοφορούν ευρέως στο Διαδίκτυο διάφορες πληροφορίες για τον τρόπο θανάτου της.

Η πιο συχνή εκδοχή, αναφέρει ότι αστυνομικοί την χτύπησαν στο κεφάλι.

Η οργή του κόσμου για τον θάνατό της επεκτάθηκε γρήγορα με διαδηλώσεις σε ολόκληρο το Ιράν, αλλά και σε άλλες χώρες, όπου γυναίκες έσκιζαν τις υποχρεωτικές μαντίλες τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα