Περσείδες και υπερ-πανσέληνοι: Οι μαγικές νύχτες του Αυγούστου

Δύο υπερ-πανσελήνους επιφυλάσσει ο φετινός Αύγουστος. Η πρώτη ήταν 1η Αυγούστου και η δεύτερα θα είναι στις 30 Αυγούστου.

Το φεγγάρι και στις δυο πανσελήνους βρίσκεται στο περίγειο – την κοντινότερη απόσταση από τη Γη – γεγονός που το κάνει να φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται Υπερπανσέληνος (Supermoon).

Η δεύτερη πανσέληνος αποκαλείται Μπλε Φεγγάρι (Blue Moon) καθώς εμφανίζεται για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται το φεγγάρι

να αλλάξει χρώμα τη συγκεκριμένη ημέρα.

Αστροπαρατήρηση στον αρχαίο ναό με συνοδεία ήχων αρχαίας λύρας και ποίησης – 31/08/2023

Η ομάδα του House of Science θα συμμετέχει στην παρακολούθηση της Πανσελήνου στο Ιερό του Απόλλωνα στις 31/08/2023. Η εκδήλωσή θα ξεκινήσει στις 19:00 δίνοντας τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να παρακολουθήσουν την ανατολή της Σελήνης μέσα από το Ιερό του Απόλλωνα. Θα υπάρχουν τηλεσκόπια για την παρακολούθηση της Σελήνης και του πλανήτη Κρόνου καθώς και διάλεξη με ουρανογραφία. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στον πιο κάτω σύνδεσμο: www.hos.cy/apollo

Περσείδες – Κορύφωση του φαινομένου στις 12/8/2023

Η βροχή διαττόντων αστέρων (ή βροχή πεφταστεριών) είναι ένα από τα πλέον φαντασμαγορικά αστρονομικά φαινόμενα που μπορούμε να απολαύσουμε κάθε χρόνο. Η παρατήρηση του φαινομένου είναι εξαιρετικά απλή και δε χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος εξοπλισμός. Η κορύφωση του φαινομένου παρατηρείται στις 12 του μηνός, ωστόσο οι Περσείδες είναι πρακτικά παρατηρήσιμες από τις 17 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση του φαινομένου είναι από τις 1.00 π.μ μέχρι την αυγή, ειδικά τις νύχτες που δεν έχουμε Σελήνη.

Φέτος οι συνθήκες είναι ιδανικές για παρατήρηση του φαινομένου, αφού τις ήμερες που κορυφώνεται το φαινόμενο (10-14 Αυγούστου) η Σελήνη θα ανατέλλει τις πρωινές ώρες και θα είναι φωτισμένη κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Οι Περσείδες είναι η λαμπρότερη θερινή βροχή πεφταστεριών. Στην πραγματικότητα είναι σωματίδια σκόνης, κατάλοιπα από την τεράστια ουρά του κομήτη Swift-Τuttle, που δεν είναι μεγαλύτερα από ένα κόκκο άμμου. Τα σωματίδια αυτά, μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα καίγονται λόγω τριβής και δίνουν αυτή την εκπληκτική λάμψη στον ουρανό. Κάθε καλοκαίρι -συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου- η τροχιά της Γης βρίσκεται στην πιο κοντινή απόσταση από τα απομεινάρια του κομήτη και έτσι  προκαλείται αυτό το φαινόμενο.

Fun fact: Τα πεφταστέρια ή μετέωρα στην πραγματικότητα είναι σωματίδια σκόνης που μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα καίγονται λόγω τριβής και δίνουν αυτή την εκπληκτική λάμψη στον ουρανό.

Για να δούμε τις Περσείδες επιλέγουμε ένα ξέφωτο, σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τη φωτορύπανση των πόλεων. Έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας συνεχώς προς τον ουρανό (μια αναπαυτική καρέκλα σχεδόν σε οριζόντια θέση ίσως να είναι απαραίτητη). Δεν ανάβουμε φώτα και δεν κοιτάμε το κινητό μας, απλά χαλαρώνουμε και υπομονετικά απολαμβάνουμε τον νυχτερινό ουρανό (χρειάζεται υπομονή και αρκετός χρόνος για να απολαύσουμε στην ολότητά του το φαινόμενο).

Εκδήλωση Αστροπαρατήρησης Στο Χωριό Πάχνα – 26/08/2023


 

Keywords
Τυχαία Θέματα