«Περιβαλλοντικό έγκλημα»- Μπουλντόζες σε παραλία ωοτοκίας χελωνών

Για ολοκληρωτική καταστροφή του κρατικού δάσους Μαυραλής στις προστατευόμενες παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών της Λίμνης και της Αργάκας στον Κόλπο Χρυσοχούς, κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Τμήμα Δασών προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας εκχέρσωση του παραλιακού δάσους, χωρίς να εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες.

Τα παραλιακά τεμάχια αποτελούνταν ως επί το πλείστον από ακακίες, οι οποίες αποτελούσαν μία «ασπίδα» προστασίας της σημαντικότερης σε πυκνότητα φωλεοποίησης παραλίας ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στην Κυπριακή Δημοκρατία,

από την ανθρώπινη όχληση, την ανεξέλεγκτη πρόσβαση μηχανοκίνητων οχημάτων και τον φωτισμό.

Όπως αναφέρεται, μετά την καταστροφή του δάσους δημιουργείται σοβαρότατος κίνδυνος όχλησης, υποβάθμισης και αλλοίωσης ενός από τους σημαντικότερους βιότοπους θαλάσσιων χελωνών «καρέττα-καρέττα» στην Κύπρο και σ’ ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000.

Το Kίνημα Oικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, με ανακοίνωση του, καταγγέλλει ως σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα την επέμβαση με μπουλντόζες σε προστατευόμενη παραλία στη λίμνη της Πόλης Χρυσοχούς.

«Το περιστατικό αποτελεί επανάληψη προηγούμενων προσπαθειών για "καλλωπισμό" της παραλίας που μεσολαβεί μεταξύ του χώρου οπού σχεδιάζεται μεγάλο τουριστικό έργο με τη θάλασσα. Σήμερα, όπως και πριν λίγα χρονιά, δημιουργούνται εύλογες υποψίες ότι αυτός ο βάναυσος "καθαρισμός" της βλάστησης στη παραλία ωοτοκίας των χελώνων γίνεται για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των μεγάλων συμφερόντων που έχουν σχέση με το τουριστικό έργο. Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θα ζητήσουμε -όπως και πριν λίγα χρόνια- να εγγραφεί και συζητηθεί άμεσα το θέμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Δεν θα διστάσουμε εξάλλου να καταγγείλουμε αυτή την παραβίαση του κοινοτικού χώρου προστασίας της φύσης στην ευρωπαϊκή Ένωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα