Περιστατικό θρόμβων μετά το AstraZeneca στον Καναδά- Η κατάσταση διεθνώς

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε το πρώτo περιστατικό στη χώρα θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια σε εμβολιαζόμενο με το σκεύασμα της AstraZeneca κατά της COVID-19, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Το πρόσωπο αυτό, η ταυτότητα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, εμβολιάστηκε με το σκεύασμα που παρήχθη στο Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, είναι στο σπίτι και αναρρώνει. Ο Καναδάς έχει περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca

στα άτομα άνω των 55 ετών, λόγω ανησυχιών για τη σπάνια αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει.


Νέα αύξηση του αριθμού ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ στη Γαλλία

Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 36, φθάνοντας σε ένα νέο υψηλό για το 2021, στους 5.952 ασθενείς, ένας αριθμός που αντικατοπτρίζει την ολοένα και αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η Γαλλία ανακοίνωσε, επίσης 324 νέους θανάτους από κορωνοϊό σε νοσοκομεία, σε σύγκριση με 385 χθες, Δευτέρα, όπως και 39.113 νέα κρούσματα, με το σύνολο των μολύνσεων από την Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 5,1 εκατομμύρια. Το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας πλησιάζει το ορόσημο των 100.000, και ανέρχεται στους 99.480.

Ο Μάιος μήνας επανεκκίνησης οικονομίας στην Ιταλία, λέει Υπουργός, 476 θάνατοι λόγω COVID σε ένα 24ωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 13.477 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 476 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 304.990 διαγνωστικά τεστ, το 4,4% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες τα κρούσματα ήταν 9.789, με 358 θανάτους.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 67 λιγότεροι ασθενείς, ενώ είναι 377 λιγότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού Υπουργείου Υγείας, έχουν εμβολιαστεί κατά του νέου κορωνοϊού και με τις δυο δόσεις των σκευασμάτων, πάνω από 4.018.236 πολίτες. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 7,8% του πληθυσμού άνω των 16 ετών και στο 6,6% του συνολικού αριθμού κατοίκων της χώρας.

Η Ιταλίδα Υπουργός Περιφερειακών Θεμάτων, Μαρία Στέλα Τζελμίνι, δήλωσε ότι "ο Μάιος θα είναι ο μήνας της επανεκκίνησης όλης της οικονομίας" και ότι "η Ιταλία δεν πρέπει να παρεκκλίνει από την πορεία της στο τελευταίο αυτό μίλι". "Δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά απαισιόδοξοι, αλλά να επικρατήσει η εμπιστοσύνη στο μέλλον", πρόσθεσε η Υπουργός.

Η Ινδία θα επιδίωξει εισαγωγές εμβολίων καθώς οι μολύνσεις με COVID-19 αυξάνονται κατακόρυφα

Η Ινδία θα επισπεύσει τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης για εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν εγκριθεί από δυτικές χώρες και την Ιαπωνία, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές εισαγωγές εμβολίων των Pfizer, Johnson &Johnson και Moderna. Το μέτρο αυτό, που θα μειώσει την ανάγκη για διεξαγωγή από τις εταιρίες μικρών, τοπικών δοκιμών ασφαλείας προτού ζητήσουν άδεια επείγουσας χρήσης, ακολουθεί τη μεγαλύτερη στον κόσμο αύξηση των μολύνσεων στη χώρα αυτό τον μήνα.

Η Ινδία έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα παρασκευής εμβολίων στον κόσμο και εξήγαγε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις προτού η εγχώρια ζήτηση αυξηθεί κατακόρυφα με αποτέλεσμα ορισμένα κρατίδια να παρουσιάζουν ελλείψεις. Η ανάγκη της για εισαγωγές θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα σε δεκάδες φτωχές χώρες που εξαρτιόνταν από τη χώρα για τις εμβολιαστικές εκστρατείες τους.

Το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας δήλωσε πως εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, τη Βρετανία και την Ιαπωνία "μπορεί να λάβουν άδεια επείγουσας χρήσης στην Ινδία, απαιτώντας παράλληλη κλινική δοκιμή - γέφυρα μετά την έγκριση", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας.

"Εφόσον οποιαδήποτε από αυτές τις ρυθμιστικές αρχές έχει εγκρίνει ένα εμβόλιο, το εμβόλιο [θα] είναι τώρα έτοιμο να έρθει στη χώρα για χρήση, παρασκευή, εμφιάλωση και συσκευασία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Βίνοντ Κούμαρ Πολ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος υγείας. "Ελπίζουμε και προσκαλούμε παρασκευαστές εμβολίων όπως οι Pfizer, Moderna, Johnson &Johnson και άλλες... να είναι έτοιμες να έρθουν στην Ινδία το ταχύτερο δυνατό", ανέφερε.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί ώστε να φέρει το εμβόλιό της στην Ινδία αφού απέσυρε την αίτησή της τον Φεβρουάριο. Η Ινδία έχει χορηγήσει περισσότερες από 108 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, έχει πουλήσει περισσότερες από 54,6 εκατ. δόσεις εμβολίων στο εξωτερικό και έχει δωρίσει περισσότερα από δέκα εκατομμύρια σε χώρες εταίρους.

Χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca και ένα τοπικό εμβόλιο για την εκστρατεία ανοσοποίησής της και αυτή την εβδομάδα ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για επείγουσα χρήση. Από τις 2 Απριλίου η Ινδία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων, ξεπερνώντας τις 100.000 για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα. Το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 161.736 νέες μολύνσεις με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τα 13,7 εκατ. Ανακοινώθηκαν επίσης 879 νέοι θάνατοι και ο συνολικός αριθμός τους έχει φθάσει τις 171.058.

Ολλανδία: Παράταση του lockdown έως τουλάχιστον τις 28 Απριλίου  

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως τα περισσότερα μέτρα lockdown που βρίσκονται σε ισχύ για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, πρέπει να παραταθούν έως τουλάχιστον τις 28 Απριλίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Χάγη ο Ρούτε τόνισε πως τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε τέτοια μεγάλη πληρότητα και πως οι αριθμοί νέων κρουσμάτων είναι τόσο υψηλοί που δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε σημαντική χαλάρωση των μέτρων έως ότου περάσει το τρίτο κύμα μολύνσεων της Covid-19.

Τα τρέχοντα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων άνω των δύο ατόμων.

Διαβάστε επίσης: Ο ΕΜΑ εξετάζει τις αναφορές για θρομβοεμβολών από το εμβόλιο J&J

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα