Περισσότερη διαφάνεια ζητά από το ECDC η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής

Περισσότερη διαφάνεια και επικοινωνία ζητά από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, μετά από εξάμηνη έρευνα, υποβάλλοντας σήμερα σειρά προτάσεων με στόχο το μεγαλύτερο δημόσιο έλεγχο και την παρακολούθηση της διανομής εμβολίων.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Emily O`Reilly ζητά από τον οργανισμό:

- Μεγαλύτερη διαφάνεια στην εξέλιξη των εκτιμήσεων κινδύνου.

- Μεγαλύτερη διαφάνεια στην πληρότητα των δεδομένων στα οποία βασίζονται οι εκτιμήσεις κινδύνου.

- Μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά

με τις αλληλεπιδράσεις της με διεθνείς εταίρους, όπως η ΠΟΥ και το κινεζικό CDC.

- Αναθεωρημένη επικοινωνιακή στρατηγική που απευθύνεται πιο άμεσα στο ευρύ κοινό.

- Ενημερωμένη πολιτική γλωσσών για να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

- Συστηματική δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Πρότεινε επίσης στους νομοθέτες της ΕΕ να μελετήσουν εάν χρειάζονται νέες εξουσίες για τον οργανισμό για τη βελτίωση της ικανότητάς του να αντιμετωπίζει παρόμοιες μελλοντικές κρίσεις δημόσιας υγείας.

Η έρευνα εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο το ECDC συλλέγει πληροφορίες, τη διαφάνεια αυτών των πληροφοριών και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με το κοινό.

"Η εντολή του ECDC  απαγορεύει την ανεξάρτητη συλλογή δεδομένων, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την ικανότητά του να αξιολογεί, να συμβουλεύει και να επικοινωνεί όταν η ταχύτητα της απόκρισης ήταν κρίσιμη. Πολύ συχνά, οι εθνικές αρχές δυσκολεύτηκαν να αναφέρουν πλήρη στοιχεία στο ECDC ή δεν απάντησαν καν στις εκκλήσεις για σημαντικά δεδομένα. Επίσης, δεν είχε ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων για νοσοκομεία και άλλους κρίσιμους ιατρικούς πόρους στα κράτη μέλη", δήλωσε η Emily O`Reilly.

Η έρευνα του Διαμεσολαβητή διαπίστωσε επίσης κενά στις πρακτικές διαφάνειας του ECDC. Δεν δημοσιοποιήθηκαν όλες οι έρευνες που διεξήγαγε στα αρχικά στάδια της πανδημίας COVID-19. Επιπλέον, οι ανταλλαγές με διεθνείς εταίρους, για παράδειγμα το Κινέζικο CDC, δεν δημοσιοποιούνται.

"Η διαφάνεια και η λογοδοσία πρέπει να είναι το θεμέλιο στοιχείο ενός ιδρύματος που έχει ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας. Θα έπρεπε να γίνουν πολύ περισσότερα για να επικοινωνήσουμε με το ευρύ κοινό για να εξηγήσουμε πώς και με ποια επιστημονικά στοιχεία το ECDC έκανε τις αξιολογήσεις του. Οι κρίσεις όχι μόνο απαιτούν εξαιρετικές απαντήσεις από τις δημόσιες διοικήσεις αλλά και εξαιρετικές προσπάθειες για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού. Καθώς τα κράτη μέλη ξεκινούν ζωτικά προγράμματα εμβολιασμού, αυτή η δημόσια εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη", σημειώνει. "Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κρίση, και αναγνωρίζω τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση του ECDC σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Αλλά χωρίς συγκεκριμένες νέες εξουσίες για να διασφαλιστεί η πληρότητα και η ποιότητα των δεδομένων που λαμβάνει από τις εθνικές αρχές, δεν μπορεί να εκπληρώσει πλήρως την εντολή που έχει για να βοηθήσει στον έλεγχο της επόμενης πανδημίας. Αυτό είναι τώρα ζήτημα για τους νομοθέτες της ΕΕ", καταλήγει.

Σημειώνει τέλος, ότι η Κομισιόν έχει επίσης αναγνωρίσει τα κενά αποτελεσματικότητας του ECDC και έχει υποβάλει προτάσεις για βελτίωση. Εναπόκειται στους νομοθέτες της ΕΕ να αποφασίσουν σχετικά με τα πιο κατάλληλα μέτρα για τη διόρθωση αυτού του κενού.

Διαβάστε επίσης 

Πραξικόπημα Μιανμάρ: Η αστυνομία πυροβολεί στον αέρα για να διαλύσει διαδήλωση

Keywords
Τυχαία Θέματα