Περιφερειακή συνεργασία αν όλοι σέβονται το διεθνές δίκαιο

Ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στη Λετονία.

Βασική προϋπόθεση για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στα θέματα ενέργειας, είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας των κρατών από όλους ανεξαιρέτως είπε ο Στέλιος Χειμώνας.

Εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Κύπρου στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία στους τομείς των

ενεργειακών υποδομών και της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς επίσης και στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια.

Ο Στέλλιος Χειμώνας ανέφερε ότι βασικό εμπόδιο για την Κύπρο, για πιο αποδοτική περιφερειακή συνεργασία, παραμένει η απουσία διασυνδέσεων με τα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας. Ζήτησε, δε, όπως η ΕΕ έμπρακτα υποστηρίξει τόσο νομοθετικά όσο και χρηματοδοτικά, κατά προτεραιότητα, εκείνα τα κράτη μέλη της που παραμένουν ενεργειακά απομονωμένα.

Επίσης, αναφερόμενος στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είπε ότι θα πρέπει να λαμβάνει κατάλληλα, υπόψη την προστασία της βιοποικιλότητας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι, τόνισε, η διαμόρφωση αποδοτικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων, στη βάση ξεκάθαρων κριτηρίων, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος κατά την υλοποίηση έργων ΑΠΕ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα