Περί Ερντογάν και άλλων δεινών

Η συμμετοχή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organisation), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Σαμαρκάνδη, πόλη του Ουζμπεκιστάν, καθώς και οι δηλώσεις του για πρόθεση προσχώρησης της Τουρκίας στον ΟΣΣ, προκάλεσε δυσφορία και αντιδράσεις σε δυτικές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα, το Βερολίνο έσπευσε να χαρακτηρίσει την ενέργεια

του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως "σοβαρό πολιτικό λάθος για το μέλλον της Τουρκίας". Η ενέργεια αυτή θεωρείται ως ένα ακόμα βήμα απομάκρυνσης της Άγκυρας από τον δυτικό αξιακό κώδικα.

Ο ευρασιατικός Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης ιδρύθηκε το 2001 από την Κίνα, το Καζακστάν, την Κιργισία, τη Ρωσία και το Τατζικιστάν με την ονομασία η Ομάδα των Πέντε, στην οποία προσχώρησαν επίσης η Ινδία, το Πακιστάν , το Ουζμπεκιστάν και το Ιράν.

Ο καθόλου απρόβλεπτος Τούρκος πρόεδρος προχωρεί στην πλήρη αυτονόμηση της χώρας του από τη Δύση. Σημειωτέον δε ότι ο Ερντογάν ουδέποτε απέκρυψε τους στόχους του προς πλήρη απεξάρτηση της χώρας του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση. Το όραμα του είναι να καταστήσει την Τουρκία σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα, μια δύναμη διεθνούς εκτοπίσματος με έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των γειτονικών προς την Τουρκία χωρών. Προσωπική του φιλοδοξία η εμπέδωση της εικόνας του στη συνείδηση των Τούρκων πολιτών και στην ιστορία της χώρας του ως ισάξιου αν όχι ανώτερου του Μουσταφά Κεμάλ, ιδρυτή της νέας Τουρκίας.

Ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος, νομικός και βαθύς γνώστης της ιστορίας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας καθώς και της σύγχρονης Τουρκίας, αποφαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μείνει στην ιστορία " ως ηγέτης ή ως Ηρόστρατος της χώρας του, δεν γνωρίζω, πάντως ως σημείο αναφοράς θα μείνει". Ο Ηρόστρατος ήταν πολίτης της αρχαίας Εφέσου ο οποίος πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο της Μικράς Ασίας με στόχο να διαδοθεί το όνομα του σε όλο τον κόσμο. Η αναφορά σε Ηρόστρατο υπονοεί ότι επιδιώκεται η δόξα με κάθε μέσο. Ο Ερντογάν δεν διστάζει προ ουδενός εμποδίου προκειμένου να το επιτύχει.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η δήθεν επιθυμία της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση οικονομικών , εμπορικών και στρατηγικών της συμφερόντων και μόνο. Οι αξίες και οι προτεραιότητες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και της ευρασιαστικής πολιτικής σχολής της Άγκυρας πόρρω απέχουν από τις Ευρωπαϊκές και δυτικές αξίες και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η σημαντική απόφαση που λήφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για άρση της απαγόρευσης πώλησης ,από το 1987, αμερικανικών οπλικών συστημάτων προς την Κυπριακή Δημοκρατία , ενός εμπάργκο άδικου εις βάρος του θύματος της  εισβολέα-Τουρκίας, έδωσε αφορμή στην κυβέρνηση Ερντογάν και στον εγκάθετο της Άγκυρας στην κατεχόμενη περιοχή, Ερσίν Τατάρ, για εκτόξευση νέων απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ η κατοχική Τουρκία έχει μετατρέψει τα κατεχόμενα στην πλέον στρατιωτικοποιημένη περιοχή του πλανήτη με επιθετικά κατά των ελεύθερων περιοχών οπλικά συστήματα, διαμαρτύρεται για τυχόν ενίσχυση της άμυνας των.

Ενώ Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι αποφεύγουν πεισματικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προβάλλοντας όρους απαράδεκτους, και συντηρούν τη στασιμότητα στο Κυπριακό, επικαλούνται τώρα την δήθεν κούρσα εξοπλισμών και διαρριγνύουν τα ιμάτια τους για επιπτώσεις στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Προχωρούν, περαιτέρω, σε προειδοποιήσεις για λήψη μέτρων σχετικά με την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Ο πραγματικός στόχος είναι ο εκφοβισμός των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδος, η οποία νυχθημερόν βάλλεται από το τουρκικό καθεστώς, ώστε να γίνουν αποδεκτοί οι όροι που θέτουν για την επανέναρξη των συνομιλιών, στο τραπέζι των οποίων θα ευρίσκεται μόνο η τουρκική επιθυμητή λύση.

Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα