Περδίκης: Έρχονται τρανταχτές υποθέσεις δήμευσης περιουσιών

Την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν «τρανταχτές υποθέσεις» παγώματος περιουσιακών στοιχείων και δήμευσης περιουσιακών, διατύπωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Ο κ. Περδίκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας των Οικολόγων, συναντήθηκε την Παρασκευή με την Πρόεδρο της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού, η οποία τον ενημέρωσε για το έργο της Μονάδας.«Σε όλα αυτά τα θέματα των σκανδάλων της περίπτωσης της Δρομολαξιάς, του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, των σκανδάλων της οικονομίας, ο ρόλος της ΜΟΚΑΣ είναι καθοριστικός», ανέφερε ο

κ. Περδίκης σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση.Σημείωσε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στη δυνατότητα της ΜΟΚΑΣ να προχωρά σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και σε διατάγματα δημεύσεων περιουσιών.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνία θέλει περισσότερη επιτάχυνση στις διαδικασίες της δικαιοσύνης και είναι κοινωνικό αίτημα πλέον εκτός από τις ποινές φυλάκισης που πιθανόν να βαρύνουν αυτούς που ευθύνονται για οικονομικά σκάνδαλα, και όχι μόνον για διαπλοκή και διαφθορά, και να δημεύονται οι περιουσίες τους, είπε.Ο κ. Περδίκης εκτίμησε ότι θα αυξηθούν οι υποθέσεις παγώματος και δήμευσης περιουσιών, λόγω αιτήματος της κοινωνίας, αλλά και του έργου των ΜΜΕ.«Θα δείτε πολύ σύντομα θα υπάρξουν τρανταχτές αποφάσεις για πάγωμα και δημεύσεις περιουσιών», πρόσθεσε.Σημείωσε ότι διαπιστώνεται πως η ΜΟΚΑΣ χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό σε όλα τα επίπεδα, όπως και μια καλύτερη δυνατότητα της Αστυνομίας σε θέματα διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος και πρόσθεσε πως θα συναντηθεί και με τον Αρχηγό της Αστυνομίας για το θέμα.Τέλος, ο κ. Περδίκης είπε ότι συζήτησε με την κ. Παπακυριακού το θέμα του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, η ενοχή του οποίου προτάθηκε από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.«Δεν τελειώνει η υπόθεση με την ελληνική απόφαση, που φαίνεται ότι οδεύει σε καταδίκη, πρέπει και η κυπριακή δικαιοσύνη να ασχοληθεί με το θέμα αυτό και αν δει αν υπάρχουν πτυχές της υπόθεσης που αφορούν την Κύπρο», κατέληξε.Σύμφωνα με στοιχεία, η ΜΟΚΑΣ στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων ξεπλύματος παράνομου χρήματος, έχει επιτύχει την έκδοση 203 διαταγμάτων παγώματος, επιβάρυνσης ή και κατακράτησης περιουσιακών στοιχείων, έχουν εκδοθεί 140 οδηγίες προς τις τράπεζες για μη εκτέλεση συναλλαγής από ύποπτο λογαριασμό. Οι οδηγίες αυτές εκδίδονται πριν την έκδοση διατάγματος παγώματος περιουσιακών στοιχείων.Η Μονάδα έχει επιτύχει στην έκδοση διαταγμάτων 203 διαταγμάτων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας κατά την περίοδο 2009-2012 διερευνήθηκαν 227 υποθέσεις και υπήρξαν 54 καταδίκες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα