Πέραν των €14 εκατ. τα έσοδα του κράτους από το "Ζηνοβία"

Πάνω από 14 εκατομμυρία ευρώ το χρόνο, είναι τα έσοδα του κράτους μας από το ναυάγιο «Ζηνοβία», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της «Εβδομάδας Ζηνοβία» που διοργάνωσαν η ΕΤΑΠ Λάρνακας, ο Δήμος Λάρνακας, ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου και η ιδιοκτήτρια εταιρεία του

ναυαγίου Ζηνοβία».

Προστίθεται ακόμα ότι «πολύ σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού με τη φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων περιοδικών καταδύσεων και εξειδικευμένων επί του αντικειμένου οργανωτών ταξιδίων με στόχο να γνωρίσουν και ακολούθως να προβάλουν τόσο το Ζηνοβία όσο και άλλα σημεία καταδύσεων στη Κύπρο. Όλοι οι φιλοξενούμενοι από το εξωτερικό επιβεβαίωσαν ότι το Ζηνοβία είναι αδιαμφισβήτητα το καλύτερο σημείο ναυαγιοκατάδυσης στην Ευρώπη και σίγουρα ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά ανά τον κόσμο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «είναι κοινά παραδεκτό ότι το συγκεκριμένο ναυάγιο αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του τεχνητό ύφαλο και συνέβαλε πολύ θετικά στον εμπλουτισμό της βιοποικιλότητας του βυθού της Λάρνακας. Σημαντικά είναι επίσης τα οφέλη για την οικονομία της Κύπρου αφού σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Συνεδρίου για την ανάπτυξη και διαχείριση τεχνητών υφάλων, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου Jonathan Wilson ανέφερε ότι το Ναυάγιο Ζηνοβία από μόνο του επιφέρει στην οικονομία έσοδα πέραν των 14 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως».

Ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών, σημειώνεται στην ανακοίνωση «επιλέγει την Κύπρο και τη Λάρνακα ως προορισμό διακοπών αποκλειστικά και μόνο για να καταδυθούν στο συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα το ναυάγιο «Ζηνοβία» να αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών στο νησί».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνο Λευκαρίτη «είναι προφανές πως το ναυάγιο Ζηνοβία αποτελεί ένα εξαιρετικά δυνατό υποθαλάσσιο τουριστικό αξιοθέατο παγκοσμίων διαστάσεων το οποίο προσφέρει και περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη στην οικονομία».

Δυστυχώς όμως συνέχισε «αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από ορισμένα κυβερνητικά τμήματα. Θεωρούμε αδιανόητο να συνεχίζεται η παράνομη αλίευση στο συγκεκριμένο σημείο που αποτελεί το σημαντικότερο ύφαλο στην Κύπρο και κανονικά θα έπρεπε να προστατεύεται».

Ο κ. Λευκαρίτης αναφέρθηκε επίσης στον θάλαμο υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας για αποθεραπεία της νόσου των δυτών και είπε πως «ενώ στο Νοσοκομείο Λάρνακας υπάρχει ο εν λόγω θάλαμος, ουσιαστικά αδρανεί γιατί δεν υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό να τον χειριστεί. Πρόκειται για προκλητική αδιαφορία».

Είπε ακόμα ότι «η ΕΤΑΠ Λάρνακας θα συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς να επενδύει στη δυναμική του «Ζηνοβία» με στοχευμένες ενέργειες προβολής καθότι ο καταδυτικός τουρισμός συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες εξειδικευμένες μορφές τουρισμού της περιφέρειας».

Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν για τις παρουσιάσεις του Συνεδρίου, τα νικητήρια βίντεο του διαγωνισμού υποβρύχιας βιντεογράφησης για το ναυάγιο «Ζηνοβία» και άλλες πληροφορίες, επικοινωνώντας με τα γραφεία της ΕΤΑΠ Λάρνακας στο τηλέφωνο 24657070 ή στέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected].

Στο μεταξύ, σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του SigmaLive το γεγονός ότι το ναυάγιο Ζηνοβία είναι προστατευμένο θαλάσσιο πάρκο φαίνεται να μην εμποδίζει κάποιους ασυνείδητους να ψαρεύουν ανενόχλητοι στην περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα