Πέραν των 100 χιλιάδων Κυπρίων με μυοσκελετικές παθήσεις

Στην Κύπρο περισσότεροι από 100 χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν κάποιας μορφής μυοσκελετικής πάθησης, σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, που διοργάνωσε ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος και το Υπουργείο Παιδείας.

Η Διάσκεψη Τύπου διοργανώθηκε για την έναρξη της σχολικής δραστηριότητας «Δεν Χορταίνω τα Καπάκια» και όπως αναφέρθηκε έχουν ήδη τοποθετηθεί ειδικοί

κάδοι σε επιλεγμένα σχολεία της Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Λευκωσία και στη Λεμεσό καθώς επίσης και σε νηπιαγωγεία. Η ενέργεια εμπίπτει σε ένα από τους στόχους του Υπουργείου που είναι η καλλιέργεια του εθελοντισμού, προστίθεται.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Συνδέσμου ο Μάριος Κουλούμας, Πρόεδρος του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου, είπε ότι «Η σχολική δραστηριότητα «Δεν Χορταίνω τα Καπάκια» …έχει ως στόχο την ενημέρωση των παιδιών για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές παθήσεις, την ευαισθητοποίηση τους για τα θέματα του περιβάλλοντος και την αξία της ανακύκλωσης καθώς επίσης πολύ σημαντικός στόχος είναι η στήριξη και η βοήθεια που θα προσφέρουν μέσω της ανακύκλωσης στα άτομα με ρευματικές παθήσεις.”

Μέσω του προγράμματος αυτού, ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, “θα καλέσουμε τα παιδιά να συγκεντρώνουν πλαστικά καπάκια από συσκευασίες νερού, γάλακτος και άλλων ποτών και να τα τοποθετούν στους ειδικούς κίτρινους πλαστικούς κάδους που θα υπάρχουν στα σχολεία που έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Δεν Χορταίνω τα Καπάκια».”

“Έχει δημιουργηθεί ένα απλό και κατανοητό έντυπο το οποίο θα δίνεται στα παιδιά. Θα δημιουργηθεί επίσης μια ιστοσελίδα η οποία θα αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που θα διδάσκει και θα εκπαιδεύει τα παιδιά στα θέματα της ανακύκλωσης και θα τα ενημερώνει με ένα απλό και κατανοητό τρόπο για τις ρευματικές παθήσεις καθώς επίσης για τις ενέργειες του προγράμματος. Επίσης στην ιστοσελίδα θα καταγράφονται οι ποσότητες των πλαστικών πωμάτων που θα συλλέγονται από κάθε σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα, και θα φαίνεται η βαθμολογία και η θέση που κατέχει κάθε σχολείο. “

Οι ρευματοπάθειες, όπως αναφέρθηκε, αποτελούν τον πρώτο παράγοντα νοσηρότητας παγκόσμια με πέρα του 25% του πληθυσμού, δηλαδή στην Κύπρο περισσότεροι από 100 χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν κάποιας μορφής μυοσκελετικής πάθησης, καθώς επίσης τον πρώτο παράγοντα σωματικής αναπηρίας, και αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν τρομερή επίπτωση στην ποιότητα της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των πασχόντων.

“Τα άτομα με ρευματικές παθήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινότητα τους, όπως η δυσκολία να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές εργασίες του σπιτιού ή και να αυτοεξυπηρετηθούν, δηλαδή να ανοίξουν ένα μπουκάλι, να ντυθούν, να λουστούν και άλλες καθημερινές εργασίες που για τους περισσότερους αποτελούν μικρά, ασήμαντα και δεδομένα, για άλλους συνανθρώπους μας όμως αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους, την ανεξαρτησία τους, την αυτοεκτίμηση τους και γενικά τη συμμετοχή τους στην κοινωνία,» ανέφερε ο κ. Κουλούμας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα