ΠΕΟ: Το 2015 θα διεκδικήσουμε αποφασιστικά

Η ΠΕΟ το 2015 σε συντονισμό με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, θα διεκδικήσει αποφασιστικά και προσηλωμένα, θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες να δημιουργούν ένα ανάχωμα προστασίας της εργασίας, αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της.

Σημειώνει ότι η βίαιη ανατροπή των συσχετισμών ισχύος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, οδηγεί τις εργασιακές σχέσεις σε επικίνδυνη οπισθοδρόμηση και προσθέτει

πως η διασφάλιση με τρόπο καθολικό και αποτελεσματικό, ότι οι εργαζόμενοι δεν θα είναι έρμαιο στην ασυδοσία των εργοδοτών, αποτελεί για την ΠΕΟ βασική προτεραιότητα.

Το κράτος, αναφέρει, οφείλει να διασφαλίσει μια ελάχιστη κοινωνική συνοχή. Οφείλει να στηρίξει τους εργαζόμενους και το κίνημα τους, ώστε να υλοποιείται στη πράξη ότι προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία.

Πέραν από τις εργασιακές σχέσεις, οι πιο σημαντικές προτεραιότητες για την ΠΕΟ στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, διεκδικώντας την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, η κοινωνική στήριξη των ανέργων και επέκταση του χρόνου παραχώρησης ανεργιακού επιδόματος και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Επίσης η αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων Οργανισμών κοινής ωφελείας καθώς και της συρρίκνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ όχι όπως θέλει να το επιβάλει η κυβέρνηση αλλά όπως έχει συμφωνηθεί από το 2001 μετά από κοινωνική συναίνεση, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η στήριξη των οικογενειών που λόγω της κρίσης δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η υπεράσπιση του τριμερούς και κοινωνικού χαρακτήρα του Τ.Κ.Α και η κατοχύρωση και προστασία των Ταμείων Προνοίας.

Εν όψει του 2015, η ΠΕΟ στέλλει μήνυμα συσπείρωσης και οργάνωσης αναφέροντας ότι μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η αξία και σημασία της συνδικαλιστικής οργάνωσης ως η μόνη αξιόπιστη ασπίδα προστασίας για τα δικαιώματα τους.

Την ίδια ώρα, σημειώνει πως προτεραιότητα προβάλλει η οργάνωση της αντίδρασης και αντίστασης των εργαζομένων και της κοινωνίας.

“Έστω και χωρίς την ποθούμενη καθολική συμμετοχή του συνόλου του Συνδικαλιστικού κινήματος, καταφέραμε σε συνεργασία με 20 περίπου άλλες συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, να δημιουργήσουμε μια αξιόμαχη πλατφόρμα η οποία έχει οργανώσει πρωτοφανής σε όγκο κινητοποιήσεις, στήνοντας ένα ανάχωμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές”, προσθέτει.

Η ΠΕΟ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να αποτελεί δύναμη διεκδίκησης, δύναμη αγώνα και συλλογικής προσπάθειας και καλεί τους εργαζομένους να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο τις γραμμές της και “να συμπορευτούν μαζί με εμάς, αλλά και με όλους εκείνους στη Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο που αγωνίζονται για ένα κόσμο πιο δίκαιο, ειρηνικό και ανθρώπινο”.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΕΟ εκφράζει την διεθνιστική της αλληλεγγύη στους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται για ειρήνη, δημοκρατία και για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό απευθύνει στους Τ/κ συμπατριώτες μας και εκφράζει την προσδοκία το 2015 να φέρει την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Ανασκοπώντας το 2014, η ΠΕΟ αναφέρει ότι συνεχίστηκε η νεοφιλελεύθερη «αναδιάρθρωση» της οικονομίας στη βάση του Μνημονίου και των πολιτικών σκληρής λιτότητας που συμφώνησαν Τρόικα και κυβέρνηση.

Οι συνέπειες, συνεχίζει, είναι τρομερά επιβαρυντικές για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι μια δραματική αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των εργαζομένων.

Η ανεργία, αναφέρει η ΠΕΟ, παραμένει σκαρφαλωμένη στο 16% και 70 χιλιάδες συμπολίτες μας είναι άνεργοι, εκ των οποίων οι 45 χιλιάδες παραμένουν άνεργοι πάνω από 6 μήνες. Οι μισθωτοί συνολικά έχασαν το 25% της αγοραστικής τους δύναμης, αφού οι μισθοί υποχώρησαν κατά 18 χρόνια καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει, οι συσχετισμοί μεταξύ εργοδοσίας και εργασίας ανατρέπονται δραματικά και το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται και καταστρέφεται η συνοχή της κοινωνίας.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι απώλεσαν το 30% των εισοδημάτων τους, 240,000 άνθρωποι ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, 139,000 άνθρωποι βιώνουν συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης, 50000 περίπου άνθρωποι ζουν από τα κοινωνικά παντοπωλεία, 15000 παιδιά έχουν ανάγκη σχολικό συσσίτιο κ.α

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δυστυχώς για τους εργαζόμενους και τον λαό ευρύτερα, “η Κυβέρνηση αντί να αντιστέκεται και να διεκδικεί, ευθυγραμμίζεται πλήρως με την Τρόικα, πλειοδοτώντας σε πολλές περιπτώσεις σε νεοφιλελεύθερο δογματισμό”.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, αναφέρει, είναι το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου μέσω σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, η προσπάθεια ανατροπής της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ για να εμπλακούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και η επιμονή για μαζικές εκποιήσεις χωρίς προστασία για τα θύματα της κρίσης.

Αυτά τα αποτελέσματα, σημειώνει, θα έπρεπε η Κυβέρνηση να εκτιμήσει νηφάλια και αντί να πανηγυρίζει ότι όλα πάνε καλά, να φροντίσει να αναθεωρήσει τη πολιτική της και όχι να αναλώνεται σε επικοινωνιακά τερτίπια.

Η ΠΕΟ αναφέρει ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει το 2015. “Ο προϋπολογισμός του 2015 δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Προβλέπει ακόμα πιο σκληρή λιτότητα, όταν ο τόπος χρειάζεται ανάπτυξη που να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα