ΠΕΟ: Ανησυχία για απολυθέντες από εγκαταστάσεις ΗΕ

Η ΠΕΟ καταγγέλλει την «απαράδεκτη κατάσταση» στην οποία βρίσκονται οι περίπου 50 εργαζόμενοι, οι οποίοι απολύθηκαν πέρσι από τους εργολάβους που ανέλαβαν τη σίτιση και την καθαριότητα στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η συντεχνία εκφράζει, παράλληλα, ανησυχία για τον τρόπο που χειρίστηκε το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων την εργατική διαφορά, λέγοντας ότι δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο και πλήττεται ο ίδιος ο θεσμός της

μεσολαβητικής υπηρεσίας και η αποτελεσματικότητά του.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΠΕΟ, μεταξύ των εργαζομένων επικρατεί αγανάκτηση, καθώς οι υφιστάμενοι εργολάβοι αντάλλαξαν με νέα συμβόλαια τους χώρους στους οποίους παρέχουν τις υπηρεσίες τους και απέλυσαν τους εργαζόμενους «επειδή δήθεν ήταν νέοι ως εργοδότες στους συγκεκριμένους χώρους».

Δυστυχώς, προστίθεται, παρά τις προσπάθειες της συντεχνίας και τις καταγγελίες στο Υπουργείο Εργασίας ώστε να αποτραπούν οι απολύσεις και να ισχύσει ο νόμος περί μεταβίβασης επιχείρησης, «το Υπουργείο Εργασίας και το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων ένιψαν τας χείρας τους και παρέπεμψαν το θέμα στην Εισαγγελία για γνωμάτευση».

«Θεωρούμε τη διαχείριση του θέματος από τις Εργασιακές Σχέσεις επιεικώς ατυχή, γιατί ουσιαστικά με τους χειρισμούς τους αυτοαναιρούνται», λέει η ΠΕΟ.

Όφειλαν, συνεχίζει, να δώσουν τη γνώμη τους ως αρμόδιο Τμήμα επί της διαφοράς και ήταν θέμα των ενδιαφερομένων μερών αν τελικά θα κατέφευγαν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.

Το τίμημα το πλήρωσαν οι εργαζόμενοι, χάνοντας τις δουλειές τους και αναμένουν από τον περασμένο Νοέμβριο τη γνωμάτευση της Εισαγγελίας και τη γνώμη του Υπουργείου, καταλήγει η ανακοίνωση της συντεχνίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα