Πενθήμερη κράτηση σε 39χρονη Παλαιστίνια για πλαστοπροσωπία

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης πέντε ημερών εναντίον γυναίκας ηλικίας 39 χρόνων από τη Παλαιστίνη, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, πλαστοπροσωπίας και υποβοήθησης παράνομης διέλευσης.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 10/04/2015 – 02/01/2016 στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία άνδρας ηλικίας 39 χρόνων από την Παλαιστίνη παρουσιάστηκε στις 2 Ιανουαρίου 2016 στο αεροδρόμιο Λάρνακας μαζί με την ύποπτη και

την ανήλικη κόρη της για να ταξιδέψουν στη Βαρσοβία. Η ύποπτη και η κόρη της παρουσίασαν στον διαβατηριακό έλεγχο τα πραγματικά τους κυπριακά έγγραφα, ενώ ο 39χρονος παρουσίασε ταυτότητα, η οποία ήγειρε υποψίες στους επί καθήκοντι αστυνομικούς αφού η φωτογραφία είχε διαφορές με το πρόσωπο του.

Από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε εκ πρώτης όψεως ότι η ταυτότητα του 39χρονου ήταν γνήσια. Ο άνδρας απάντησε σωστά σε διάφορες ερωτήσεις αναφορικά με την ταυτότητα του, ενώ η ύποπτη ανέφερε ότι επρόκειτο για το σύζυγο της και ότι η κόρη της ήταν δικό του παιδί.

Τελικά η Αστυνομία επέτρεψε στα τρία άτομα την επιβίβαση τους στο αεροσκάφος και την αναχώρηση τους από την Κύπρο.

Ωστόσο λίγο μετά την αναχώρηση της πτήσης υπάλληλος εταιρείας του αεροδρομίου ανέφερε στην Αστυνομία ότι μετά από έλεγχο που διενήργησε, διαπίστωσε ότι για την αναχώρηση των τριών ατόμων έγιναν δύο διαφορετικές κρατήσεις, κάτι που θεωρήθηκε ύποπτο.

Περαιτέρω έρευνες της Αστυνομίας κατέδειξαν ότι η ταυτότητα που παρουσίασε ο 39χρονος ανήκει μεν στο σύζυγο της ύποπτης, ωστόσο αυτός την ώρα της πτήσης βρισκόταν στην Κύπρο.

Η Αστυνομία ενημέρωσε τις αρχές της Πολωνίας και στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας τα τρία άτομα ανακόπηκαν και ανακρινόμενος ο 39χρονος παραδέχθηκε τα πραγματικά του στοιχεία.

Ο σύζυγος της ύποπτης συνελήφθη από την Αστυνομία στις 3 Ιανουαρίου και σε κατάθεση του αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

Στις 4 Ιανουαρίου έφτασε στην Κύπρο από τη Βαρσοβία ο 39χρονος Παλαιστίνιος και συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου ανακρινόμενος ανέφερε προφορικά ότι η ύποπτη τον βοήθησε για να ταξιδέψει και να μεταβεί στην οικογένεια του ι στην Γερμανία.

Την ίδια μέρα τόσο ο σύζυγος της ύποπτης όσο και ο 39χρονος Παλαιστίνιος παρουσιάστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διατάγματα τριών και τεσσάρων ημερών αντίστοιχα.

Σε θεληματική κατάθεση του ο 39χρονος ανέφερε στην Αστυνομία ότι η ύποπτη ζήτησε και πήρε από τον ίδιο το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ για να του δώσει την ταυτότητα του συζύγου της προκειμένου να τον βοηθήσει να ταξιδέψει στην οικογένεια του στη Γερμανία.

Από καταθέσεις που έλαβε η Αστυνομία από τον υπάλληλο της εταιρείας του αεροδρομίου και από ταξιδιωτικό γραφείο στη Λευκωσία το οποίο εξέδωσε τα εισιτήρια των τριών ατόμων, διεφάνη ότι η γυναίκα εντός του 2015 πήγε πέντε φορές και έβγαλε εισιτήρια για 2 – 3 ημέρες για την ίδια και τα ανήλικα παιδιά της, με προορισμό διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η υπάλληλος του γραφείου ανέφερε ακόμα ότι η γυναίκα είχε βγάλει εισιτήρια στις 30 Δεκεμβρίου 2015 για την ίδια και την ανήλικη κόρη της από τη Λάρνακα με προορισμό το Μόναχο μέσω Βαρσοβίας.

Τα ονόματα της ύποπτης και της ανήλικης κόρης της τέθηκαν στον κατάλογο stop list και την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου συνελήφθησαν από την Αστυνομία δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων σύλληψης. Σε γραπτές καταθέσεις τους παραδέχθηκαν την διάπραξη των αδικημάτων που έγιναν στις 2 Ιανουαρίου 2016.

Η ύποπτη παραδέχθηκε ακόμα ότι μεταξύ των ημερομηνιών 10/04/2015 – 02/01/2016 βοήθησε με τον ίδιο τρόπο άλλα πέντε ανήλικα άτομα να ταξιδέψουν σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, εφοδιάζοντας τους τα ταξιδιωτικά έγγραφα των έξι ανήλικων παιδιών της, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση διάφορα χρηματικά ποσά.

Σήμερα το πρωί η 39χρονη παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε εναντίον της διάταγμα πενθήμερης κράτησης της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα