Πενταράς-Μούδουρος: Εισβολή Τουρκίας σε Συρία και Κυπριακό (VID)

H στρατηγική στην Τουρκία δεν υλοποιείται στον βιολογικό, αλλά στον ιστορικό χρόνο που υπερβαίνει τον πρώτο, κάτι που σε Ελλάδα και Κύπρο δεν υπάρχει», δήλωσε ο αντιστράτηγος ε/α Ανδρέας Πενταράς στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι.

«Να μην περιμένουμε ότι με αλλαγή του Ερντογάν θα αλλάξει η στρατηγική της Τουρκίας», είπε. Μεταξύ άλλων εξήγησε το τι σημαίνει η απόφαση

της Τουρκίας να αποκτήσει ζώνη ασφαλείας στα βόρεια της Συρίας και έκανε παραλληλισμό για το τι έπραξε η Τουρκία το 1974 στην Κύπρο με την εισβολή.

«Tι επικαλέστηκε η Τουρκία το ’74; Tην ασφάλεια των Τ/κ. Τώρα επικαλείται την ασφάλεια τη Τουρκίας. Ποιος έδωσε την άδεια τότε; O Kίσσιγκερ, ενώ σήμερα ο Τραμπ. Επιπλέον, ενεργεί εκ του ασφαλούς και όπως και τότε», επεσήμανε

Από την πλευρά του, ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος εξήγησε πως το κλειδί ερμηνείας των τουρκικών επιδιώξεων τα τελευταία χρόνια, είναι το πώς θα προσπαθήσει να καταστεί περιφερειακή δύναμη, κάτι που για να πετύχει θα πρέπει να εξασφαλίσει την αυτονόμησή της από τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Μιλώντας για εξαρτήσεις, εξήγησε πως η Τουρκία χειρίζεται πολύ καλά το θέμα του τεράστιου εξωτερικού χρέους λόγω εμπορίου με την Ε.Ε και το συνδυάζει με θέματα προσφυγικού.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει η Τουρκία την αυτονόμησή της, είναι το πώς θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει το status quo στην περιοχή κάτι που περιλαμβάνει και το Κυπριακό», είπε.

Η Ανατολική Μεσόγειος θα φέρει την έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας», δηλαδή της εξαγωγής του εδάφους στην θάλασσα, μια μορφή εδαφικοποίησης του νερού.

Ο κ. Πενταράς, αφού εξήγησε σε τι συνίσταται η παρανομία της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, έκανε μια αποτίμηση της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, τονίζοντας, παράλληλα, πως καμία χώρα δεν θα στείλει φρεγάτες για να έρθουν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων είπε πως επόμενη κίνηση της Τουρκίας μπορεί να είναι η αποστολή γεωτρύπανων στο θαλασσοτεμάχιο 3. «Πλέον, η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι να σταματήσει η Τουρκία και να σταματήσουν οι συνομιλίες που θα πρέπει να θέλει και η Τουρκία, πράγμα που δεν φαίνεται», είπε.

Ο κ. Μούδουρος εξήγησε πως δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση των συνομιλιών εφόσον υπάρχει αυτή η εξαγωγή ισχύος της Τουρκίας.

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως μέσα σε αυτήν την οικονομική στενότητα που βιώνει η Τουρκία προβαίνει σε επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και τεχνολογία.

Keywords
Τυχαία Θέματα