Πενταράς -Δημητρίου : Tα όρια των τουρκικών προκλήσεων και τρόποι αντίδρασης

Για τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησαν στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα ο Αντιστράτηγος εν Αποστρατία /Πρώην Διοικητής ΚΥΠ Ανδρέας Πενταράς και ο Υποπτέραρχος ε.α  Πρώην Διοικητής της Αεροπορίας κ. Γαβριήλ  Δημητρίου.

Αρχικά ο κ. Πενταράς μίλησε για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν εκεί  που είναι το Συριακό, οι S-400 και οι επόμενες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Πενταράς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Άγκυρα κλιμακώνει γενικά την ένταση και τις προκλήσεις της μέχρις εκεί που την παίρνει. Εξήγησε πως η Ελλάδα εδώ και καιρό έχει θέσει κόκκινες γραμμές και δεν θα μείνει άπραγη. Για τα όσα γράφονται για έρευνες στο Καστελόριζο είπε πως «Πιστεύω πως εκεί δεν θα αποτολμήσει. Το κόστος που θα επωμιστεί θα είναι μεγαλύτερο από όφελος.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Πρώην Διοικητής  της Αεροπορίας κ. Δημητρίου σημείωσε πως δεν θα γίνει τίποτα στην περιοχή του Αιγαίου γιατί  η Άγκυρα προσμετρά το κόστος. «Στην δική μας περιοχή δεν θα έχει κόστος και γι’ αυτό προχωρεί προκλητικότατα στα δικά μας ύδατα 

Ο κ. Δημητρίου τόνισε πως ενώ στην Τουρκία συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο για να καθορίσει τα επόμενα βήματα,  στην δική μας πλευρά, που είναι η απειλούμενη,  δεν υπήρξαν ανάλογες κινήσεις και συσκέψεις. «Πότε ο Πρόεδρος κάλεσε τον Αρχηγό της Ε.Φ να τον ρωτήσει που πάμε  αμυντικά;

«Εμείς έχουμε το Εθνικό Συμβούλιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πως θα απαντήσουν στον Ακκιντζί.  Έχουμε θεσμοθετημένο Συμβούλιο Άμυνας το οποίο δεν έχει συνέλθει ποτέ και μόνο με τηλεφωνήματα», είπε.  

Πρέπει, συνέχισε,  να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Ακόμη και για στρατιωτική εμπλοκή και να μην επενδύουμε μόνο στην διπλωματία.  «Καταντήσαμε μετά από 45 χρόνια να έχουμε μια απογυμνωμένη αμυντική θωράκιση. Εάν  θέλουμε να αντιδράσουμε με στρατιωτική αποτροπή θα πρέπει  να ενισχύσουμε το ναυτικό με την αεροπορία. H αμυντική θωράκιση είναι θέμα πολιτικής βούλησης», είπε.

«Η  κατάσταση του στρατού ξηράς είναι μετρήσιμη γι’ αυτό και η Τουρκία δεν αποτολμά κάτι. Αδυνατούμε  σε αέρα και θάλασσα γι’αυτό και ενεργεί με αυτό τον τρόπο. Για αεροπορία και ναυτικό χρειαζόμαστε 1 δις αντίστοιχα», επεσήμανε.  

Ο κ. Πενταράς είπε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε  στην Κύπρο μόνο μια φορά το 1993 επί Κληρίδη και εξέδωσε  μια απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα που έλεγε πως είναι παράνομο  το ΣΕΑ επειδή τα ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας  τα χειρίζεται το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα μπορούσε όμως να συσταθεί ένα συμβουλευτικό σώμα που υπάρχει αναγκαιότητα να γίνει όπως ήταν το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο όπου και η ΚΥΠ είχε συμβολή.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε την σημασία του Υπουργικού  Συμβουλίου  για έγκριση των προυπολογισμών των ζητημάτων άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα